Mangan hraje roli při mnoha tělesných procesech: Pro diabetiky je důležitý pro metabolismus lipidů a sacharidů

Mangan hraje roli při mnoha tělesných procesech: Pro diabetiky je důležitý pro metabolismus lipidů a sacharidů
Mangan doplníte do těla – na rozdíl od jiných esenciálních prvků – poměrně snadno pomocí stravy. Obsahují ho semínka i luštěniny. Zdroj: Freepik

Mangan je esenciální prvek pro dobré fungování vašeho těla. Jeho důležitost se zmiňuje rovněž u diabetu. Je jedním z minerálů, který do těla doplníte poměrně dobře pomocí běžné stravy – potřeba suplementace je velmi ojedinělá. Pokud se léčíte s cukrovkou, pomohou vám ho dostat do těla například oblíbené luštěniny.

Mangan má kromě výhod pro lidský organismus také stinné stránky, o kterých je potřeba vědět. Jeho nadbytek může představovat riziko poškození některých orgánových systémů. Přesto je pro organismus prvkem opravdu esenciálním a vyvážený příjem prospěje nejen vaší glykémii.

Proč je mangan důležitý pro diabetiky?

Mangan je kov, který se řadí mezi mikroživiny, konkrétně esenciální stopové prvky. Lidské tělo ho přirozeně obsahuje mezi 12 až 20 mg, najdete ho zejména v játrech, ledvinách a slinivce břišní. V těle funguje tak, že se vstřebává na úrovni tenkého střeva, váže se na bílkovinu a poté přechází do krevního oběhu.

Je důležitý pro normální metabolismus sacharidů, aminokyselin a lipidů, pro udržení vyrovnaných energetických zásob organismu.

Rovněž je prospěšný pro zachování dobré mineralizace kostí, je jmenovaný jako jeden z prvků používaných v prevenci vzniku osteoporózy. Mangan přispívá k normální tvorbě pojivových tkání a chrání buňky před útoky volných radikálů, v návaznosti na ně vzniká mnoho diabetických komplikací.

Studie se o něho zajímaly také jako o vhodný suplement pro modulace zánětlivých procesů v těle. Jeho nedostatek je poměrně vzácný, poměrně dobře se doplňuje ze stravy. Přebytek pak může mít zdravotní následky ve formě poškození jater a nervového systému.

Proč by po něm měli sáhnout diabetici:

  • Mangan je kofaktorem několika enzymů, je nezbytný pro mnoho metabolických reakcí. Zasahuje do všech druhů metabolismů, včetně tvorby inzulínu. Napomáhá regulovat hladiny krevní glukózy.
  • Metabolizuje bílkoviny, lipidy a sacharidy, přeměňuje živiny z potravy na tělesnou energii.
  • Ve spojení s mědí se indikuje jako prostředek pro léčbu infekčních onemocnění.
  • Byl účinný i při léčbě kožních alergií, astmatu nebo nazofaryngitidy.
  • V kombinaci s kobaltem lze mangan použít k léčbě chronických únavových stavů.
  • Mangan se účastní také procesu koagulace (srážení krve). Je nezbytný pro aktivaci enzymů, které modulují syntézu kolagenu potřebného pro dobré hojení.
  • Při nedostatku manganu se mohou objevit závratě, problémy s pamětí, depigmentace, snížení hladiny krevního cholesterolu (hypocholesterolémie), kloubní a kostní poruchy, potíže s plodností u mužů i žen.

Lepek je podle odborníků návykový. Kdybyste žili v Asii, váš jídelníček vypadá úplně jinak

Potíže s lepkem a na ně navazující dieta se dostaly do povědomí převážně kvůli narůstajícímu počtu celiaků. Pravděpodobnost výskytu se zvyšuje o ...

Co jíst pro doplnění manganu?

Mangan doplníte do těla poměrně hravě pomocí dobře zvoleného jídelníčku. Jeho doporučený příjem je 3 mg denně. Jako nejlepší potravinové zdroje manganu jsou uváděny celozrnné pekařské výrobky a celozrnné těstoviny. Následně pak hnědá rýže a otruby, rovněž i pro diabetiky velmi prospěšné a na vlákninu bohaté  luštěniny (cizrna, fazole adzuki, další druhy fazolí, včetně máslových, a lupina).

V kterých dalších potravinách najdete zastoupený mangan:

  • Olejnatá semena a ořechy, mák, špenát.
  • Mořské plody (měkkýši i korýši, výbornými zdroji jsou třeba ústřice nebo slávky).
  • V zeleném či černém čaji.
  • V minerálních vodách, které nabízejí mangan ve výborné biologické dostupnosti. Je u nich však potřeba dávat  pozor na procentuální zastoupení, dlouhodobé pití těch s vysokým obsahem může mít škodlivý účinek na nervový systém.

Esenciální aminokyseliny jsou spojencem diabetiků: Starají se o klidný spánek i bystrou mysl

Ti, kteří aktivně sportují a snaží se budovat svalovou hmotu, se s aminokyselinami stýkají poměrně běžně ve formě potravinových doplňků. U ...

Mangan jako doplněk stravy a na co dát pozor

Mangan samotný se ve formě potravinového doplňku užívá poměrně zřídka a spíše je součástí komplexních produktů (např. některých druhů orgánové výživy). Lékař nebo naturopat ho nejčastěji doporučí v případě potíží pohybového aparátu nebo při zvýšených hladinách cholesterolu v krvi, rovněž například při poruchách příjmu potravy či při dermatitidě. Dávkování a indikace se mohou individuálně lišit.

Protože je nadměrný příjem manganu rizikový, je dobré jeho užívání a dávkování konzultovat s odborníkem a nepřekračovat jím doporučené množství.

Manganová toxicita se projevuje převážně u lidí, kteří pracují v některých průmyslových odvětvích a jsou dlouhodobě vystaveni působení manganového prachu, který vdechují v rámci výkonu svého povolání. Typicky lze jmenovat pracovníky těžařských firem, sléváren nebo metalurgie. U těchto je poměrně velké riziko ohrožení funkcí centrálního nervového systému. Zvýšeným rizikovým faktorům manganové toxicity jsou rovněž vystaveni kojenci s cholestatickým onemocněním jater a dospělí s jaterními potížemi.

Zvláště citlivé na hladiny manganu jsou děti. Existují studie, které prokázaly, že spotřeba minerální vody obsahující 0,24 mg manganu na litr po dobu nejméně tří let vede k horšímu školnímu prospěchu a hyperaktivitě. U dospělých může chronický nadbytek tohoto prvku vést ke vzniku Parkinsonovy choroby.

Možné interakce s dalšími prvky:

  • Železo snižuje vstřebávání manganu. Pro zlepšení vstřebávání manganu je vhodné upustit od příjmu potravinového doplňku a jídla bohatého na tento prvek. Po poradě s lékařem je však možné užívat mangan a železo ve vzájemném odstupu.
  • Vysoké hladiny vápníku taktéž snižují jeho vstřebávání.
  • Problémem je rovněž nadbytek fosfátů v potravě.
  • Absorpci manganu snižují i polyfenoly. Nacházejí se ve všech druzích ovoce a zeleniny. Nejbohatší zdroje polyfenolů jsou červené víno, černý a zelený čaj, hořká čokoláda a cibule.

Zdroje: Who.int, Ncbi.nlm.nih.gov, Mdpi.com

5416

Diskuze k článku