Maliny: Antioxidační zázrak ze zahrádky vyčistí krev a pomůže s hubnutím

Maliny: Antioxidační zázrak ze zahrádky vyčistí krev a pomůže s hubnutím
Maliny jsou díky svému složení superpotravinou Zdroj: Freepik

Pokud hledáte přírodní poklad, který si lehce poradí s nepřeberným množstvím zdravotních potíží, pak určitě vsaďte na maliny. Ty jsou totiž nejenom zdravou pochoutkou – ideální i pro diabetiky, ale ocení je všichni, kteří mají problémy s imunitou nebo trávením. Skvělá chuť lehce nakyslých malin v sobě ukrývá neskutečně mnoho antioxidantů, minerálů i vlákniny. Navíc si je můžete dopřát bez výčitek i při hubnutí.

Maliny pochází původem z Evropy, konkrétně ze starověkého Řecka, kde byly (jak plod, tak list) dobře známy a ceněny. Odtud se rozšířily do celého světa, kde se i ve středověku používaly jako lék proti stárnutí pleti. Dnes je můžete vyzkoušet v lahodném tvarohovém koláči.

Co obsahují?

Mezi ovocem byste jen těžko hledali větší zdroj antioxidantů – konkurovat jim můžou snad jen borůvky. Kyselina ellagová a kvercetin jsou antioxidanty v malinách nejvíce zastoupené – mají například sílu bojovat proti rakovinovému bujení. Dále ale obsahují i betakaroten, lutein nebo zeaxantin. Tyto antioxidanty pomáhají při eliminaci volných radikálů, které se zvyšují především špatným životním stylem.

Maliny jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá nejen při hubnutí, protože vyvolává pocit sytosti a snižuje chutě na sladké, ale hlavně u diabetiků snižuje rychlost vstřebávání sacharidů z potravy, čímž zabraňuje kolísavým hladinám glykémie.

Energetická hodnota na 100 g:

    • 66 kcal
    • 1 g bílkovin
    • 12 g sacharidů
    • 0 g tuku
    • 6,4 g vlákniny

Podporu chuti najdete i v jedné kapce chininu: Diabetici by však s jeho konzumací měli být opatrní

Původně droga využívaná především v léčitelství je dnes naopak primárně používaná v potravinářství a kosmetickém průmyslu. Pozitivní účinky ...

Čemu prospívají?

V první řadě maliny stimulují metabolismus – z hlediska složení nebo nízké kalorické hodnoty je doporučují výživoví poradci po celém světě. Zařazení malin do jídelníčku se také doporučuje lidem, které trápí močový měchýř a ledviny, jsou totiž močopudné. K tomu všemu čistí krev a díky obsahu tříslovin i střeva.

Velké množství vitamínu C, které maliny obsahují, je důležité při tvorbě kolagenu (ten napomáhá proti předčasnému stárnutí), chrání kůži před slunečním zářením a stimuluje naši imunitu. Dále dokáže pomoci:

    • Zdravým očím – díky provitamínu A a luteinu působí maliny pozitivně proti šerosleposti, zákalům, ale dokonce i proti makulární degeneraci.
    • Cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku – k tomu přispívá hned několik látek. V první řadě to jsou antokyany, které mimo jiné pozitivně působí i na diabetes, zároveň však fungují jako prevence kardiovaskulárních chorob. Dále vláknina a již zmíněná kyselina ellagová pomáhají s vysokým krevním tlakem.
    • Správné funkci mozku a nervové soustavy – flavonoidy obsažené v malinách pomáhají zlepšovat koordinaci, náladu, ale podporují i funkci mozku. Díky železu a fosforu se nadále podílí na správném fungování srdce, ale blahodárně působí i proti stresu a migrénám.
    • Podporují imunitu a metabolismus – vysoký obsah vitamínu B, C a hořčíku podporuje imunitu, ale zároveň stimuluje metabolismus.
    • Sexuální apetit – rutin a zinek dělají z malin doslova afrodiziakum. Tyto látky totiž rozšiřují a zpevňují cévy a působí pozitivně na sexuální výkonost.

Cukr a diabetes

Maliny jsou pro diabetiky vhodné hned z několika důvodů. V první řadě nemají téměř žádné kalorie a jejich glykemický index je kolem 40. Jsou vhodné do diabetické diety a zároveň mají schopnost mírně regulovat hladinu cukru v krvi.

Recept: Tvarohový koláč s malinami

K malinám můžete přidat i borůvky, a navýšit tak podíl antioxidantů | zdroj: Freepik

Maliny po utrhnutí nebo při koupi je nutné hned spotřebovat, protože opravdu velmi rychle podléhají zkáze. Je tedy možné je jen tak zobat třeba v práci, přidat je do smoothie nebo do nějakého koláče. Recept právě na tento koláč je skvělým osvěžením v letních dnech, zároveň však neporušíte svou dietu, protože obsahuje vše, co má plnohodnotné jídlo obsahovat – bílkoviny, tuky, sacharidy i vlákninu.

Tip: Pokud vám rostou maliny doma na zahrádce, zkuste si z listů maliníku udělat odvar. Ten je vhodný k pročištění organismu a působí pozitivně i proti průjmu.

Suroviny na těsto:

  • 300 g špaldové celozrnné mouky
  • 90 g kokosového oleje nebo másla
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 80 g tekutého sladidla (med, čekankový sirup)

Suroviny na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce sladidla
  • 200 g malin
  • 100 g kakaových bobů (strouhané čokolády)

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu nebo pekáček o rozměrech 25 × 25 cm.
  2. Těsto připravte v ruce, mělo by připomínat drobenku. Vysypte ho do formy vystlané pečicím papírem a rukou zatlačte tak, aby byla vrstva všude rovnoměrná.
  3. Poté si z tvarohu, vejce, citronové kůry a sladidla (velký přehled najdete zde) připravte tvarohovou směs, kterou vylijete na připravené těsto.
  4. Navrch poklademe maliny a zasypeme kakaovými boby nebo hořkou kvalitní čokoládou.
  5. Pečeme 35 minut.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, celltheraclinic.cz, zdravizone.cz, mojezdravi.cz

3475

Diskuze k článku