Makrobiotika a DIA recepty: Uvařte si chutný oběd nebo večeři

O makrobiotice jsou ve společnosti vedeny rozsáhlé diskuse. Veskrze mají lidé na tento druh stravování pozitivní náhled. Vyskytnou se však i ledasjací její odmítači a skeptici. Pokud se léčíte s diabetem a chtěli byste makrobiotickou stravu vyzkoušet, rozhodně se nezdráhejte. Může významně přispět k zlepšení zdraví, v rámci doplňkové terapie léčby diabetu.

Makrobiotika a DIA recepty: Uvařte si chutný oběd nebo večeři

Makrobiotická strava je vhodná nejen pro diabetiky, ale také pro lidi léčící se s kardiovaskulárními nemocemi, nebo pro ty, kteří jsou ohroženi vznikem rakoviny prsu. Má tedy nejen ozdravný, ale současně preventivní charakter. Uvařte si DIA jídla, která jsou v souladu s makrobiotikou! Nabízíme tři tipy.

Jaká je podstata makrobiotické stravy?

Ze všeho nejdříve si povězme, v čem vlastně tkví makrobiotika a proč ji mnozí lidé považují za „zázračnou“. Vše se odvíjí od skladby této stravy. Prospěšná je pro organismus především proto, že výrazně omezuje živočišné tuky v jídelníčku. Spíš se soustředí na ovoce, zeleninu, obiloviny a luštěniny. Obecně se dá říct, že téměř padesát procent konzumace v rámci makrobiotické diety zahrnují celozrnné produkty. A na jaké potraviny se tedy soustředit? Je to například bulgur, quinoa, divoká rýže, pohanka, kapusta, ředkvičky, špenát, brokolice, dýně, cibule, květák, fazole, zelí, čočka, mořská řasa, ořechy, okurka, celer, dýňová i slunečnicová semínka. Jednou až dvakrát za měsíc je pak možné jíst i ryby, mořské plody, drůbeží maso, vajíčka či mléčné výrobky.

Recept 1: Rizoto s mořskou řasoumořská řasa

Jako první se vám nabízí velmi chutné makrobiotické jídlo, které si zamilují hlavně vegetariáni. Rizoto s mořskou řasou skvěle zasytí a doplní celou řadu vitamínů a minerálů.

Potřebné suroviny na cca 4 porce:

  • hnědá rýže: 2 hrnky
  • sůl: 1 špetka
  • sezamový olej: 1 lžíce
  • středně velká cibule: 1 kus
  • mořská řasa Arame: cca 30 gramů
  • větší mrkve: 2 kusy
  • sójová omáčka Tamari: 5 lžic

Jak uvařit rizoto s mořskou řasou?

Začněte tím, že si rýži propláchnete a namočíte ji na dvě hodiny do vody se špetkou soli. Poté rýži uvařte dle návodu do měkka. Dále si rozehřejte ve středně velké pánvi sezamový olej a na něm dozlatova osmahněte loupanou a jemně pokrájenou cibuli. Nyní rozbalte mořskou řasu Arame a vsypte do misky s vodou. Nechte máčet 3 až 5 minut. Nakonec mořskou řasu sceďte a výluh z ní si ponechte na dovaření pokrmu. V závěrečných krocích vložte k restované cibulce loupanou a na kousky pokrájenou mrkev, máčenou mořskou řasu, přelijte vše výluhem z ní (tak, aby byly suroviny zlehka ponořené) a duste pod poklicí do měkka zhruba 20 minut. Ke konci stáhněte plamen sporáku, přidejte uvařenou rýži a dochuťte sójovou omáčkou Tamari. Vše důkladně promíchejte, prohřejte a ihned podávejte.

Recept 2: Marocký „guláš“ s kuskusemmarocký guláš

Další pokrm je též vegetariánský, ale o nic méně chutný. Smísí se v něm mnoho neodolatelných vůní. Marocký „guláš“ s kuskusem je velmi vydatný, proto dokonale zasytí třeba na oběd.

Potřebné suroviny:

  • voda: 2 lžíce
  • olivový olej: 1 lžička
  • středně velká mrkev: 2 kusy
  • máslová dýně (loupaná a na kostky pokrájená): 2 hrnky
  • nasekaná cibule: 1 menší hrnek
  • česnek: 2 lisované stroužky
  • mletý kmín: 1 lžička
  • vařená cizrna: 2 hrnky
  • sója nebo seitan (na tenké plátky pokrájené): 2 hrnky
  • nakrájená rajčata z konzervy: cca 390 gramů
  • zeleninový vývar: 1 a ½ hrnku
  • mražený hrášek: 1/3 hrnku
  • mletá skořice: ½ lžičky
  • sůl: ½ lžičky
  • drcený červený pepř: 1/8 lžičky

K podávání si připravte:

  • nevařený kuskus: 1 hrnek
  • čerstvá petržel (nasekaná): 2 lžíce
  • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu: 2 lžíce

Jak uvařit marocký „guláš“ s kuskusem?

Ve velkém hrnci si zahřejte olivový olej a pak na něm osmahněte loupanou a krájenou mrkev spolu s dýní, cibulí, lisovaným česnekem a mletým kmínem. Vše přelijte dvěma lžícemi vody, promíchejte a vařte 5 až 10 minut, dokud zelenina nezměkne. V další fázi přidejte k surovinám vařenou cizrnu, sóju nebo seitan, konzervovaná rajčata, zeleninový vývar, mražený hrášek, skořici, sůl, pepř, promíchejte vařečkou a duste pod poklicí asi půl hodiny. Mezitím si uvařte dle návodu kuskus. V poslední fázi servírujte svůj makrobiotický „guláš“. Na dno talíře dejte trochu kuskusu, ten přelijte voňavou marockou směsí a povrch dozdobte petrželkou a strouhanou kůrou z citronu. Podávejte teplé. Dobrou chuť.

Recept 3: Krevetové rizoto s vejcemrizoto

Makrobiotická strava dovoluje v jídelníčku též jednou až dvakrát za měsíc mořské plody a vejce, proč si tedy nepřipravit lahodné krevetové rizoto? Stane se plnohodnotným pokrmem k obědu i večeři.

Potřebné suroviny na zhruba 2 porce:

  • celozrnná rýže: 150 gramů
  • najemno nakrájená šalotka: 2 kusy
  • olivový olej: cca 1 lžíce
  • kari prášek: 2 lžičky
  • kuřecí bujón: ½ kostky (možné použít i domácí kuřecí vývar v množství 300 ml, místo bujónu a vody)
  • voda: 300 ml
  • vařené a loupané krevety: 150 gramů
  • natvrdo uvařená a loupaná vejce: 2 kusy
  • máslo: cca ½ lžíce
  • nasekaná petrželka: 2 lžíce

Jak uvařit krevetové rizoto s vejcem?

Celozrnnou rýži propláchněte a nechte několik minut v misce se studenou vodou. Mezitím si na troše rozehřátého olivového oleje osmahněte šalotku. Až zesklovatí, přidejte k ní kari koření, kuřecí bujón a minutu opékejte. Poté přidejte rýži, 300 mililitrů vody a přiveďte k varu. Duste pod poklicí do měkka (asi 10 minut). Na hotový pokrm následně poklaďte vařené krevety, vařená a loupaná vajíčka pokrájená na čtvrtky, přidejte kousky másla, znovu přiklopte poklicí a nechte krátce prohřát (asi minutu). Poté podávejte ozdobené třeba nasekanou petrželkou. Přejeme dobrou chuť.

Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Freepik

Zdroje: Healthline, One Green Planet, Bittersweet, Olive Magazine

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x