
Makovec s jablky a ořechy

Suroviny: 200 g mletého máku, 80 g mletých vlašských ořechů, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 vanička (250 g) polotučného tvarohu, 4 vejce, 4 jablka (500 g), Šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu, 3 lžíce datlového či jiného podobného sirupu Na povrch: 50 g čokolády (70 % kakaa), 50 g nasekaných ořechů
Recept na 12 porcí
Energetická hodnota 1 porce: 1130 kJ/269 kcal
Tuky 18 g, bílkoviny 10 g, sacharidy 16 g
Postup přípravy:
1) Mák smícháme s ořechy, práškem do pečiva a skořicí, přidáme tvaroh, žloutky, nastrouhaná jablka, citronovou šťávu a kůru a sirup, zamícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
2) Těsto nalijeme do lehce vymazané formy (20 x 30 cm, 24 x 24 cm apod.) a pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia necelou hodinu.
3) Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme nasekanými ořechy.
Tento recept je z nové knihy Fit moučníky a dezerty od Aleny Doležalové.
Fit moučníky a dezerty
Autorka: Alena Doležalová
Nakladatelství: Dona, 176 stran
I moučníky a dezerty lze připravit zdravěji a s ohledem na dietní režim. Kuchařka Aleny Doležalové přináší recepty na moučníky a dezerty uzpůsobené tak, aby si je mohli dopřát i ti, kteří se snaží zhubnout či se zdravěji stravovat. Naučí vás, jak vhodně nahradit klasické suroviny zdravějšími variantami. U všech receptů jsou uvedeny kalorické hodnoty propočítané na jednu porci. Recepty autorka vybrala tak, aby byly jednoduché, připravené z dostupných surovin a doplnila je lákavými barevnými fotografiemi.
1993
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný