
Mák: Vyzkoušejte modré zlato našich babiček v bezlepkovém koláči s citronovou polevou

Mák je doslova zázrakem Matky přírody, která těmto tmavým drobným kuličkám propůjčila lahodnou chuť a pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Už naše babičky znaly neskutečnou sílu máku, a také ho hojně využívaly. Škubánky, záviny, koláče, knedlíky nebo poctivé domácí pečivo s makovým posypem... To vše nejspíš moc dobře znáte, ale víte třeba i to, že jsme jeho největšími pěstiteli? Nebo že má tendenci u diabetiků zvyšovat citlivost na inzulín?
Příroda je mocný čaroděj a žádný chemický multivitamin nenahradí to, co nám naše země nabízí. Mák je toho krásným příkladem. Tahle malá modrá kapsle je totiž nabitá vápníkem, který je tak k dostání v té nejčistší podobě. To, že jej koupíte v kdejakém obchodě, je jen příjemný bonus.
Mák pod drobnohledem
Historie máku sahá až do neolitu, kdy se používal jako platidlo či lék. Nejstarší záznamy o nálezu máku na našem území se datují do pozdní doby bronzové (cca 800 př. n. l.). Už tehdy byl ceněný jako zlato v kuchyni, ale samozřejmě si lidé byli vědomi i jeho narkotických účinků. Díky tomu se kvůli němu vedly dokonce války.
V České republice se ročně sklidí přibližně 27 tisíc tun máku, čímž se stáváme největšími pěstiteli tohoto modrého zázraku a tímto vývozem dokonce předčíme vyvážený chmel. Je to také možná proto, že některé země považují mák za halucinogenní drogu, a je tak zakázaný.
Fakt: Mák obsahuje více než 60 % oleje, čímž se stává náchylný k oxidaci a žluknutí. Skladujte ho tedy v uzavřené nádobě, temnu, suchu a chladu.
Co obsahuje?
Mák je jednou z nutričně nejvyváženějších potravin vůbec – kromě toho, že dodává tělu opravdu velkou nálož vápníku, obsahuje i kvalitní bílkoviny (srovnatelný obsah s libovým hovězím masem), esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit.
Kromě zmíněného vápníku má také vysoké zastoupení manganu, fosforu a hořčíku. Navíc disponuje vlákninou a vitamínem E, kterému se přezdívá zázrak života a je silným antioxidantem. K tomu všemu ještě obsahuje omega-3 a 6 mastné kyseliny, které mají tendenci snižovat hladinu LDL cholesterolu.
Čemu prospívá?
Mák v první řadě chrání naše kosti, ale působí také jako stabilizátor imunity, umí předcházet zánětům a má více než pozitivní vliv na naše nehty, vlasy, kůži a pleť. Vláknina v máku absorbuje vodu, snižuje pocit hladu a je skvělým pomocníkem při zácpě.
Konzumace máku je také dobrým zdrojem energie, dobrou prevencí proti osteoporóze, ale mastné kyseliny omega-3 a 6 ocení především diabetici 2. typu, kterým se díky pravidelné konzumaci máku může zvýšit citlivost buněk na inzulín.
Fakt: Vůči máku by měli být obezřetní především alergici a pacienti léčící se se žlučníkem.
Zásady vyváženého talíře jako praktická pomůcka zdravé výživy
Takovéto zásady, které zahrnují upřednostnění skutečných potravin před polotovary, by se měly stát životním stylem, nikoliv povinností. Zvlášť u ...
Mák a jeho pančování
V České republice je téměř všechen mák pěstován pro potravinářské účely. Takzvaný modrý setý mák má nízké hladiny morfinových alkaloidů. Zato technický mák, který by se měl používat výhradně pro farmaceutické účely a je k nám dovážen z východní Evropy, má vyšší hladinu morfinu, a to z důvodu, že se mele celý i se stonkem, který tyto alkaloidy obsahuje (samotná semena máku morfin neobsahují).
A tady nastává problém, aby se snížily výrobní náklady, tak se setý mák pančuje tím technickým. Ten může přinést zdravotní rizika, a to především při větší konzumaci v čerstvém stavu. Při koupi je tedy potřeba dívat se na složení, kvalitu a barvu. Lépe je také kupovat mák nemletý. Pěstitelé máku dokonce připravili „makovou mapu“, kde se dá kvalitní mák koupit, případně koukejte po označení logem České cechovní normy.
Doporučení: Kvalitní mák je modrý, má příjemnou vůni a nasládlou chuť. Levný technický má rezavou až šedou barvu, je bez vůně a jeho chuť je hořká až pálivá.
Recept: Makový bezlepkový koláč s citronovou polevou
Receptů, kam můžete mák použít, je opravdu nepočítaně. Lze jej jen tak upražit na sucho na pánvičce a přidat do salátu, můžete si z něj vyrobit makové mléko nebo ho přidat na čerstvě upečené housky. I naše babičky mají desítky receptů na makové buchty, které jsou ale díky svému složení a obsahu tuku spíš nezdravé než zdravé.
Proto dnes přináším skutečně výtečný koláč s citronovou polevou, kterou doplní zemitá chuť máku, a díky mandlové mouce si na něm pochutnají nejen celiaci, ale i diabetici.
Suroviny na koláč:
- 150 g změklého másla
- 100 g sladidla
- 3 vejce
- 50 ml pomerančové šťávy
- 30 ml polotučného mléka
- 250 g namletého máku
- 80 g mandlové mouky
- špetka soli
- kokosový olej
- strouhaný kokos
Suroviny na krém:
- 2 žloutky
- 1 chemicky neošetřený citron
- 40 g sladidla
- 30 g studeného másla
Postup:
- V první řadě si předehřejte troubu na 180 °C.
- Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem.
- Měkké máslo vyšlehejte s cca 50 gramy sladidla do pěny (já kvůli chuti a vůni používám kokosový cukr) a postupně zašlehávejte žloutky, mléko a šťávu z pomeranče.
- Mletý mák promíchejte s mandlovou moukou a zapracujte postupně do směsi.
- Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli a jakmile se začnou měnit ve sníh, zašlehejte zbylé sladidlo (např. erythritol). Po částech jej zapracujte do makového těsta.
- Těstem naplňte již připravenou formu a pečte minimálně 40 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Mezitím si ve vodní lázni smíchejte žloutky s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho citronu, citronovou šťávou a cukrem.
- Šlehejte metlou, dokud nevznikne hustý krém (trvá to přibližně 4 až 5 minut).
- Vzniklý krém odstavte a pozvolna zašlehejte studené máslo nakrájené na kostičky.
- Nakonec polijte makovec citronovým krémem a nechte ztuhnout.
Zdroje: recept autorky, celostnimedicina.cz, jimejinak.cz
8874