Mák: Superpotravina nejen pro diabetiky. Vyzkoušejte recept na hrnkovou bábovku

Mák: Superpotravina nejen pro diabetiky. Vyzkoušejte recept na hrnkovou bábovku
Mák je superpotravina, která patří na jídelníček diabetiků Zdroj: Pixabay

Neberte nám mák, neslo se před časem Českem. Zprávy o možném zákazu pěstování máku rozhodily všechny milovníky nudlí s mákem, makových buchet i makového cukroví. A také diabetiky. Mák je totiž pro lidi s cukrovkou skutečnou superpotravinou. Zákaz pěstování u nás naštěstí zatím nehrozí, na množství morfinu v makovicích má totiž vliv místo, kde se mák pěstuje. Český mák je prostě v pohodě. Čím mák vyniká a proč by jej diabetici rozhodně měli zařadit do jídelníčku?

Historie máku sahá až do neolitu, zhruba do doby 2 tisíce let př. n. l. Kromě jídla se používal i jako platidlo nebo lék. Už v době bronzové měli lidé povědomí o jeho narkotických účincích, takže se o něj občas vedly i války. Naše země je makovou velmocí – ročně se u nás sklidí cca 26 tisíc tun máku. Téměř se tomu nechce věřit, ale množství vyváženého máku předčí i vyvážené množství chmele.

Mák je superpotravina

Semena máku obsahují zhruba 21 % bílkovin a 26 % sacharidů, 40 % tuků a vysoký obsah vlákniny. Mák je výborným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Kromě toho vyniká také vysokým obsahem vápníku – obsahuje 12× více vápníku než mléko (až 1 400 mg/100 g), kvůli obsaženým šťavelanům je ale jeho vstřebatelnost asi o 5 % nižší.

Z důležitých minerálů mák obsahuje fosfor, zinek, draslík a hořčík, z vitaminů pak v máku najdeme vitaminy B1, B2 a E.

Draslík nad zlato. Běžné potraviny pomohou diabetikům ochránit ledviny a srdce

Dobrou zprávou je, že draslík je zastoupen v celé řadě opravdu chutných potravin. Diabetici, pro které je tento minerál životně důležitý, tak ...

Mák pomůže s hubnutím, snížením cholesterolu, při kašli i nespavosti

V naší zemi jsou populární semena máku jako potravina, ale není to jediný způsob využití. Mák se hojně využívá také ve formě makového oleje. V kuchyni se uplatní zejména při dochucování jídel, při přípravě různých – ovocných či zeleninových – salátů, ale můžete jej přidávat i do polévek, koktejlů či ovesné kaše připravované na snídani. Je také vynikajícím pomocníkem ve studené kuchyni. Je téměř bez vůně a má příjemnou chuť. 

Mák, ať už ve formě semen, nebo makového oleje, má celou řadu pozitivních účinků na tělo. S čím může mák pomoci?

  • Přispívá k léčbě kašle a astmatu.
  • Zmírňuje bolesti hlavy a uvolňuje svalové křeče.
  • Pomáhá při nespavosti.
  • Uklidňuje centrální nervovou soustavu, pomáhá při neurózách a duševní nerovnováze.
  • Zlepšuje zažívání a pomáhá při hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny navozuje pocit sytosti.
  • Přispívá ke snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL) díky obsahu kyseliny olejové a mononenasycených mastných kyselin.
  • Podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
  • Prevence osteoporózy.
  • Díky obsahu železa je vhodným doplňkem stravy u jedinců s chudokrevností.
  • Přispívá k celkovému posílení imunity.

Odvar z makovic znali už naši předkové

O pověstném odvaru z makovic slyšel nejspíš každý. Opiový mák je samozřejmě zdrojem opia, stejně jako heroinu, morfinu a kodeinu. Samotná semena ale opiáty neobsahují, ty se nacházejí v tobolkách neboli makovicích, nicméně během sklizně může dojít ke kontaminaci semen zbytky morfinu. Prostřednictvím zpracování se převážná část těchto zbytků odstraní. I přesto ale může v máku zůstat stopové množství.  

Využití máku v kosmetickém průmyslu

Mák se nepoužívá pouze v kuchyni. Makový olej vám může pomoci se suchou nebo popraskanou pletí či rozpraskanými rty, ale s přehledem si poradí i s ekzémy. Je také vhodný na citlivou dětskou pokožku. Obsah zinku, hořčíku a vápníku pro změnu prospívá nehtům a vlasům. Není tedy divu, že výrobci kosmetiky využívají mák k výrobě nejrůznějších kosmetických produktů, jako jsou balzámy, krémy či kondicionéry.

Aktivní uhlí: Pomáhá nejen proti průjmu, ale i při diabetu, vysokém cholesterolu a otravách

Naše babičky často používaly na střevní chřipku živočišné uhlí, příjemně nasládlá kolečka, která se prodávala ve skleněné tubě. Živočišné uhlí se ...

Mák a cukrovka

Mák jako superpotravina s nízkým glykemickým indexem a dokonale vyváženým obsahem živin rozhodně patří na jídelníček diabetiků. A nemusí to být vždy jen klasické nudle s mákem. Kromě různých variant cukroví, jako jsou například makové žabí huby s ořechovou nádivkou, můžete vyzkoušet třeba výbornou – a hlavně rychlou – makovou bábovku, kterou potěšíte rodinu i případné hosty.

Hrnková maková bábovka pro diabetiky

Na přípravu jednoduché bábovky budete potřebovat (1 hrnek = 250 ml):

  • 1 hrnek špaldové hladké mouky
  • 1 hrnek mletého modrého máku
  • ½ hrnku sladidla (např. xylitol)
  • ½ hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka (nebo rostlinné alternativy mléka)

Postup:

Předehřejte si troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. V míse smíchejte mouku, mák, prášek do pečiva, olej a sladidlo. Rozklepněte obě vejce a přidejte je ke směsi. Nakonec přidejte hrnek mléka, které jste předem ohřáli na vlažnou teplotu. Vše krátce promíchejte a nalijte do formy.

Bábovku pečte při teplotě 170 stupňů zhruba 45–50 minut, dokud její povrch nezačne lehce růžovět. Každá trouba peče jinak, a proto je potřeba bábovku sledovat. To, že je hotová, poznáte, když do ní zapíchnete špejli, vytáhnete ji a špejle bude suchá. Pokud na špejli ulpí těsto, je potřeba bábovku ještě péci.

Po upečení vyklopte ještě teplou bábovku na talíř. Dobrou chuť!

Zdroje: jimejinak.cz, idnes.cz, bezpecnostpotravin.cz, vlastní recept autorky

13336

Diskuze k článku