-- reklama --

Losos: Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin nejen pro diabetiky. S tuřínem je nepřekonatelný

Losos: Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin nejen pro diabetiky. S tuřínem je nepřekonatelný
Losos je díky svému nutričnímu profilu ideální potravinou při cukrovce Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Superpotravina. Přesně tak je často označován losos. Díky vysokému obsahu zdravých omega-3 nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a zánětů, které jsou častými komplikacemi diabetu. A pokud jste jej ještě nevyzkoušeli v kombinaci s tuřínem, máte možnost. Na konci článku najdete recept!

Ryby a jiné mořské plody jsou výborným zdrojem bílkovin a zdravých mastných kyselin, které mohou snižovat inzulinovou rezistenci, záněty v těle a riziko srdečních onemocnění.

Losos je pro diabetiky jako stvořený

Zejména losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a má vysoký obsah bílkovin, vitaminu B12 a selenu. Navíc má výbornou chuť, je masitý a krásně aromatický, takže je skvělou volbou jak pro předkrm, tak i hlavní jídlo.

Nepostradatelná součást jídelníčku při cukrovce

Konzumace lososa má pozitivní vliv na zdraví diabetiků. Víte proč?

  • Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin: Tyto tuky pomáhají snižovat riziko srdečního selhání, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice, což jsou možné komplikace cukrovky.
  • Nízký obsah nasycených tuků: V porovnání s jinými živočišnými bílkovinami, jako je hovězí nebo vepřové maso, má losos nízký obsah nasycených mastných kyselin. Nasycené tuky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečních onemocnění, což jsou časté problémy lidí žijících s cukrovkou.
  • Vysoký obsah bílkovin: Denní příjem dostatečného množství bílkovin je důležitý pro všechny dospělé, včetně osob s cukrovkou II. typu. U diabetiků by se měl pohybovat mezi 10–20 % celkové energie. Ideální příjem bílkovin by se měl omezit na 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti.
  • Vysoký obsah vitaminu B12: Nedostatek vitaminu B může být průvodním jevem při užívání některých léků na diabetes. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na vitaminy skupiny B.
  • Vysoký obsah selenu: Losos je také dobrým zdrojem selenu. Některé výzkumy naznačují, že selen může přispívat k regulaci glykemie u lidí s cukrovkou II. typu.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol: Výzkumů o tom, zda ryby, jako je losos, pomáhají snižovat krevní tlak, není mnoho. Některé studie však naznačují, že konzumace ryb bohatých na omega-3 může mít pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Protizánětlivé účinky: Omega-3 mastné kyseliny obsažené v lososu přispívají také ke snížení rizika zánětů u diabetiků. Podle některých výzkumů může mít konzumace lososa příznivý vliv na jedince s ulcerózní kolitidou.

Arašídy jsou cenným spojencem při cukrovce. Domácí burákové máslo vyrobíte za chviličku

Arašídy jsou zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu E, biotinu, mědi, železa, manganu, vápníku, draslíku, fosforu, železa, draslíku a hořčíku. ...

Způsob přípravy je důležitý

U lososa, stejně jako u většiny jiných ryb, by diabetici měli dát vždy přednost zdravé přípravě pokrmů. To zahrnuje pečení, dušení nebo vaření. Smaženým rybám by se měli vyhnout. Alternativně mohou použít horkovzdušnou fritézu.

Vyvážené jídlo lze získat přidáním salátu, dušené či pečené zeleniny, jako je brokolice nebo chřest, a celozrnných obilovin či cereálií, například hnědé rýže, quinoy, bulguru. Vhodnou přílohou jsou i brambory vařené ve slupce, které mají nízký glykemický index. A co byste řekli třeba na lososa s tuřínovým salátem?

Aloe vera má antidiabetické účinky: Z listů lze vyrobit výborný domácí gel na hojení ran

Aloe vera je sukulent, který ve svých listech uchovává vodu ve formě gelu. Tento gel je vysoce hydratační a skvěle se hodí na spáleniny od ...

Recept: Losos na pánvi se salátem z tuřínu

Na přípravu receptu, jehož autorkou je Pavla Janovská, DiS., budete potřebovat:

  • 120 g lososa bez kůže
  • 150 g tuřínu
  • 30 g mrkve
  • 50 g hrášku (můžete použít steri­lovaný i mražený)
  • 50 g kukuřice (můžete použít sterilovanou i mraženou)
  • 50 g červené ci­bule
  • 50 g kyselých okurek
  • 30 g 3% bílého jogur­tu
  • ocet na dochucení
  • ½ kávové lžičky hořčice
  • sůl a pepř
  • olej ve spreji
  • měsíček citronu

Tuřín obsahuje až 90 % vody, v sušině pak vlákninu, bílkoviny, vápník, vitaminy skupiny B, především niacin a vitamin C. Má pozitivní vliv na onemocnění trávicího ústrojí. Díky svým vlastnostem je vhodnou součástí redukčního jídelníčku a dietních režimů s nízkým obsahem tuků a cholesterolu.

Postup přípravy:

Nejdříve si připravte salát. Ideálně byste se do jeho přípravy měli pustit den předem, aby se „rozležel“ a chutě se zvýraznily. Začněte tuřínem. Umyjte ho a uvařte i se slupkou v osolené vodě doměkka. Ideální je vaření v páře – tak se vám nerozvaří. Uvařený tuřín nechte vychladnout a začněte si připravovat ostatní suroviny.

Cibuli nakrájejte najemno, přidejte k ní hrá­šek, mrkev, kukuřici a nadrobno nakrájenou okurku. Jakmile tuřín vychladne, nakrá­jejte ho na kousky a přimíchejte k ostatním druhům zeleniny. Salát zjemněte jogurtem a dochuťte octem, hořčicí, solí a pepřem.

Těsně před podáváním večeře připravte lososa. Nejdříve jej omyjte a osušte. Lehce jej osolte a pak jej zprudka opečte na pánvičce, kterou jste jen lehce postříkali olejem. Lososa servírujte s tuřínovým salátem a mě­síčkem citronu. 100 g pokrmu obsahuje 384 kcal, 15 g tuků, 32 g bílkovin a 29 g sacharidů.

Zdroj: usenoursih.com, dále dle textu

1214

Diskuze k článku