Květiny na talíři

Ještě jste nikdy neochutnali žádné kvítí? Je tedy nejvyšší čas to napravit. Léto je čas jako stvořený k tomu, aby se zkoušely nové věci. Léto nabízí květinové lahůdky především v zahradách. Louky jsou už posečeny, ale mezi pěstovanými květy se najde překvapivé množství jedlých druhů.

Květiny na talíři

Otázky spojené s jedlým kvítím jsou různé. Můžeme začít hned s tou, která je u malých děti nejoblíbenější: “proč?”

Proč jíst květiny?

Protože letní kvítí je krásné, barevné a v mnoha případech i vonné. Protože jakékoli jídlo se dá nějakým kvítím ozdobit nebo ozvláštnit nebo oboje dohromady. Protože když jedlé kvítí ze zahrady použijete následující den znovu, jistě vznikne nová kreace a v důsledku toho i nová radost.

Kde jedlé květiny sbírat?

Zahrady skýtají oproti sbírání ve volné přírodě jiné možnosti. Navíc u nich máte jisté hygienické záruky. Každý zahrádkář přece ví, zda své království chemicky ošetřil nebo zda se mezi záhonky prohání nějaký domácí mazlíček. Navíc květy jsou čerstvé.

Květiny pro začátek léta

Každá jedlá květina má své vlastní „oblíbené“ jídlo, tedy něco, k čemu se hodí nejlépe. Letní kvetení zahajují trvalky a dvouletky, které mají před letničkami náskok.
A které jsou ty správné společnice do kuchyně?

Hvozdíky

Všechny druhy hvozdíku jsou jedlé. Hodí se především na jemné moučníky. Podle vlastního gusta můžete lovit mezi vonnými druhy nebo těmi s velkými květy.

Denivky

Květy denivek jsou radostným objevem pro každého, kdo se odvážil je ochutnat. Jejich šťavnatá a křupavá struktura lahodí snad s každým jídlem ze studené kuchyně.

Sléz

Objevem vysoké gastronomie jsou květy slézu maurského. Jsou temně purpurové a vyzařují jakousi mystickou tajemnost. Stejnou službu však prokáže sléz velkokvětý, který roste i ve volné přírodě.

Topolovky

Používat se dají i květy příbuzných topolovek. Jejich lůžka jsou ovšem tužší a tak se dají talíře ozdobit jen jejich korunními plátky.

Juky

Uprostřed léta kvetou juky. Rostliny pocházející z Jižní Ameriky mají bílé zvonkovité květy. Ty se dají použít nejen do ovocných salátů, ale mohou se podušené přidat třeba k novým bramborům.

Srpnový květinový výběr

Srpnové květinové hodokvasy mají intenzivní chutě. Horké počasí a málo vláhy způsobuje, že mnoho našich středoevropských rostlin chutná jako ze Středomoří.

Měsíček a afrikány

Vlajkové lodi tohoto období jsou měsíček lékařský a afrikány nejrůznějších druhů. Z obou rostlin se používají okrajové jazykové květy, které mají nádhernou oranžovou barvu. Obojí se také dají sušit a používat jako zimní dekorace. Sušená kvítka jsou jako konzervované sluneční paprsky.

Lichořeřišnice

V pozdním létu jsou v plném květu a nejlepší kondici lichořeřišnice, dobře známé v kuchyních věhlasných gurmetů i na českých chalupách.

Nabídka z volné přírody

Ale po celé léto se najdou zajímavé květy i v přírodě. Favority jsou výrazně aromatické rostliny – tužebník jilmový, řebříček obecný nebo pelyněk černobýl. Ve vrcholném létě mohou ozvláštnit poslední grilovačky.

Ještě jednou proč

Velmi důležitým přínosem květů a bylin sbíraných v zahradách i těch planě rostoucích je zpestření jídla. Čím je naše jídlo pestřejší, tím je naše tělo šťastnější. Střídání rostlin, které obsahují vždy něco jiného, to je hlavní zdravotní benefit, který získáme k estetickému požitku. Sběr květů v rytmu jejich vegetačních fází nám pomůže vyladit se na střídání ročních období, lépe vnímat běh času. Při tom všem lépe nasloucháme vlastnímu tělu. Horké léto a horké dny počátku července v nás vzbuzují chutě na svěží jídla, svěží kvítí. Srpen a jeho chladná rána nám bude předkládat hořké chutě, které zahřívají.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na