
Letní gratinovaná zelenina
Potřebujete:3 středně velká rajská jablka,1 střední cuketu,1 středně velkou žlutou dýni, 1 japonský (nebo úzký) lilek,2 ks větší žluté cibule,2 stroužky česneku,3 lžíce rostlinného oleje,1 lžičku čerstvého sekaného tymiánu,mletý pepř,50g strouhané parmezánu,50gstrouhanky, sůl,pepř.

Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 232 kcal,
tuky: 10 g, sacharidy: 9 g, bílkoviny: 28 g
Postup přípravy:
1.Troubu si předehřejte na 175 °C.
2.Veškerou zeleninu očistěte,omyjte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky.
3.Na pánvi si rozehřejte polovinu oleje a při středně vysoké teplotě opékejte asi 20 minut
kolečka cibule s prolisovaným česnekem,dokud není cibule průsvitná.Osolte a přidejte tymián.
4.Do zapékací misky o velikosti asi 14 x 9cm dejte na dno opečenou cibuli a na ni postupně
pokládejte řady zeleniny vedle sebe.Připravte jednu řadu z řezů cukety,dále z dýně,lilku a
nakonec z rajčat.Posypte připravenou sýrovou směsí(ze strouhaného sýra a strouhanky)a mírně
osolte.Takto připravte tři až čtyři vrstvy zeleniny,kterou vždy posypete sýrovou směsí.
5.Zapékací misku zakryjte a zapékejte po dobu 1 až 1,5 hodiny,dokud nebude zelenina měkká –
snadno ji propíchnete nožem.
6.Odklopte pokličku a nechte zapékat,dokud se nevytvoří vrchní křupavá vrstva.
Tip:Tento pokrm se dá připravit den dopředu a před podáváním pouze prohřát.Zlepší se tak chuť
zeleniny.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
Komentujte