Léčba fazolemi

Mladé fazolové lusky bývají oblíbenou zeleninou užívanou v nejrůznějších kuchyňských úpravách. V lidovém léčitelství však dostávají přednost velkosemenné druhy fazolí s masitými lusky. Mírně snižují krevní tlak a používají se při onemocnění močových cest a ledvin.

Léčba fazolemi

Pro léčebné účely u fazolí používá oplodí, tedy lusky bez semen. Sbírá se na podzim při úplné zralosti plodů. Po vyloupání semen se dosušuje ve stínu umělým teplem do 40 °C. Suché oplodí obsahuje aminokyseliny, a to především arginin, fenylalanin, tryptofan, leucin. Z dalších látek stojí za pozornost vitamín C, flavonoidy, složené cukry, kyselina křemičitá, draslík, fosfor. V čerstvých částech fazolí pak najdeme faseolin, který snižuje hladinu cukru v krvi.

Příprava fazolového odvaru

Odvar si připravte následujícím způsobem: 4 hrsti suchého oplodí se nechají 2 hodiny bobtnat ve dvou litrech studené vody a po té se varem sníží jeho množství na půl litru. Užívá se vnitřně.
Odvar působí močopudně a také mírně snižuje krevní tlak, proto se používá při onemocněních močových cest a ledvin. Není vhodné používat ho déle než deset dní. Pokud je sušené oplodí fazolu součástí čajové směsi, která obsahuje i další byliny, nelze připravovat odvar výše popsaným způsobem. Proto odvar připravíme obvyklým způsobem,tj. používané části rostlin se zalijí doporučeným množstvím vody a vaří 10–15 minut v přikryté nádobě.
Z tohoto důvodu je sušených fazolových lusků v poměru k ostatním součástem čajové směsi dvakrát více.

Účinky na glykemii

Suché oplodí fazolí bývá pro svůj hypoglykemizující účinek také součástí čajových směsí užívaných k léčbě cukrovky. Musíme si uvědomit, že účinek těchto čajových směsí je jen velmi mírný, nedá se srovnávat s účinky inzulinu ani léků užívaných k léčbě cukrovky. Léčba odvarem ze sušeného fazolového oplodí, ať již samotným nebo ve směsi s jinými bylinami, je jenom podpůrná a v žádném případě nemůže nahradit pečlivé dodržování diabetické diety a ostatních léčebných opatření.

Pozor na fazolový svrab

Mladé fazolové lusky bývají oblíbenou zeleninou užívanou v nejrůznějších kuchyňských úpravách. Tyto lusky s nezralými semeny však mohou u některých citlivých lidí vyvolat kožní onemocnění lidově nazývaný „fazolový svrab“. V těžších případech mohou být kožní projevy spojeny s nevolností, zvracením i průjmy. Popsané potíže jsou vyvolány toxalbuminem fasinem. Tato látka se varem rozkládá.

Pěstování fazolí

Fazol (Phaseolus vulgaris) byl do Evropy přivezen z tropické Ameriky, kde se již před příchodem Evropanů pěstoval velmi dlouho jako kulturní rostlina. Nyní ho známe v mnoha odrůdách na zachrádkách i na polích prakticky po celé Evropě.

Fazol je jednoletá bylina se vzpřímenou půl metru vysokou lodyhou nebo popínavou lodyhou, která může dorůstat až 2 metry. Kvete od června do srpna. Květy mohou být až 2 cm dlouhé – bílé, narůžovělé, fialové i jinak zbarvené. Lusky mají stěny tlustoblanné či tenkoblanné, zbarvené zeleně nebo žlutě. Semena bývají ledvinovitá, podlouhlá, liší se u různých odrůd tvarem, velikostí i barvou. Známe žluté, červené, hnědé, černé i vícebarevné fazole.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x