Léčba fazolemi: Připravte si odvar, který působí močopudně a snižuje krevní tlak

Léčba fazolemi: Připravte si odvar, který působí močopudně a snižuje krevní tlak
Mladé fazolové lusky bývají oblíbenou zeleninou užívanou v nejrůznějších kuchyňských úpravách Zdroj: Pixabay

Mladé fazolové lusky bývají oblíbenou zeleninou užívanou v nejrůznějších kuchyňských úpravách. V lidovém léčitelství však dostávají přednost velkosemenné druhy fazolí s masitými lusky. Mírně snižují krevní tlak a používají se při onemocnění močových cest a ledvin.

Pro léčebné účely u fazolí používá oplodí, tedy lusky bez semen. Sbírá se na podzim při úplné zralosti plodů. Po vyloupání semen se dosušuje ve stínu umělým teplem do 40 °C. Suché oplodí obsahuje aminokyseliny, a to především arginin, fenylalanin, tryptofan, leucin. Z dalších látek stojí za pozornost vitamín C, flavonoidy, složené cukry, kyselina křemičitá, draslík, fosfor. V čerstvých částech fazolí pak najdeme faseolin, který snižuje hladinu cukru v krvi.

Slaný dezert na víkend (nejen) pro diabetiky: Vyzkoušejte květákový quiche, rozplývá se na jazyku

Co je to quiche Quiche, česky kyš, nebo jednoduše slaný koláč. Tento zdánlivě neobvyklý pokrm má svůj původ ve Francii, kde se podává buď jako ...

Příprava fazolového odvaru

Odvar si připravte následujícím způsobem: 4 hrsti suchého oplodí se nechají 2 hodiny bobtnat ve dvou litrech studené vody a po té se varem sníží jeho množství na půl litru. Užívá se vnitřně.

Odvar působí močopudně a také mírně snižuje krevní tlak, proto se používá při onemocněních močových cest a ledvin. Není vhodné používat ho déle než deset dní. Pokud je sušené oplodí fazolu součástí čajové směsi, která obsahuje i další byliny, nelze připravovat odvar výše popsaným způsobem. Proto odvar připravíme obvyklým způsobem, tj. používané části rostlin se zalijí doporučeným množstvím vody a vaří 10–15 minut v přikryté nádobě.

Z tohoto důvodu je sušených fazolových lusků v poměru k ostatním součástem čajové směsi dvakrát více.

Účinky na glykemii

Suché oplodí fazolí bývá pro svůj hypoglykemizující účinek také součástí čajových směsí užívaných k léčbě cukrovky. Musíme si uvědomit, že účinek těchto čajových směsí je jen velmi mírný, nedá se srovnávat s účinky inzulinu ani léků užívaných k léčbě cukrovky. Léčba odvarem ze sušeného fazolového oplodí, ať již samotným nebo ve směsi s jinými bylinami, je jenom podpůrná a v žádném případě nemůže nahradit pečlivé dodržování diabetické diety a ostatních léčebných opatření.

Pozor na fazolový svrab

Mladé fazolové lusky bývají oblíbenou zeleninou užívanou v nejrůznějších kuchyňských úpravách. Tyto lusky s nezralými semeny však mohou u některých citlivých lidí vyvolat kožní onemocnění lidově nazývaný „fazolový svrab“. V těžších případech mohou být kožní projevy spojeny s nevolností, zvracením i průjmy. Popsané potíže jsou vyvolány toxalbuminem fasinem. Tato látka se varem rozkládá.

Diabetik na Everestu: Base campem jsem pokořil vlastní rekord, říká Tomáš Jurek

Tome, vydal ses na trek do základního tábora na Mount Everest. Byl to tvůj dlouhodobý sen? Navštívit Nepál a majestátné pohoří Himálaj byl můj ...

Pěstování fazolí

Fazol (Phaseolus vulgaris) byl do Evropy přivezen z tropické Ameriky, kde se již před příchodem Evropanů pěstoval velmi dlouho jako kulturní rostlina. Nyní ho známe v mnoha odrůdách na zachrádkách i na polích prakticky po celé Evropě.

Fazol je jednoletá bylina se vzpřímenou půl metru vysokou lodyhou nebo popínavou lodyhou, která může dorůstat až 2 metry. Kvete od června do srpna. Květy mohou být až 2 cm dlouhé – bílé, narůžovělé, fialové i jinak zbarvené. Lusky mají stěny tlustoblanné či tenkoblanné, zbarvené zeleně nebo žlutě. Semena bývají ledvinovitá, podlouhlá, liší se u různých odrůd tvarem, velikostí i barvou. Známe žluté, červené, hnědé, černé i vícebarevné fazole.

Zdroj: časopis DIAstyl,

autorizovaný článek použitý se svolením autorky MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníkové, Ph.D.

3990

Diskuze k článku