
Selen je skvělým pomocníkem diabetiků: Najdete ho v běžně dostupných potravinách
Nutriční kvasnice, známé také jako neaktivní kvasnice nebo lahůdkové droždí, jsou oblíbeným zdrojem pro doplnění důležitých živin do organismu. Jejich chuť příjemně překvapí i ty, kteří se s nimi ještě neskamarádili. Pro diabetiky poskytují cenné vitamíny skupiny B a bílkoviny.
Chleba s lahůdkovým droždím sice neupečete, ale může být dobrým ozvláštněním dia jídelníčku. Hodí se do zdravých pomazánek, pro přípravu domácího popcornu. Navíc je dodavatelem vlákniny potřebné pro úspěšný management hyperglykémie.
Lahůdkové droždí nebo také nutriční kvasnice jsou oblíbenou součástí kuchyní vegetariánů a veganů. Vyznačují se silnou umami chutí (je podobná masovému vývaru, je také často srovnávaná se sýrem), mají nízký obsah sodíku a svým aromatem připomínají oříšky. Jedná se o neaktivní formu kvasnic, kterou lze koupit ve formě prášku nebo vloček v bio obchodech. Vyznačují se poměrně dobrou životností, jsou-li skladovány na suchém a tmavém místě, lze je používat až rok.
Lahůdkové droždí je bohaté na živiny, převážně vitamíny B, bílkoviny, aminokyseliny a vlákninu.
To z nich dělá cenného pomocníka diabetického jídelníčku zaměřeného na úspěšný management hladin krevní glukózy. A to převážně díky obsahu vlákniny. Protože oplývají vysokým obsahem vitamínu B 12, jsou vyhledávané jako veganský zdroj tohoto důležitého prvku. Jsou složené z mikroskopických hub, mají nažloutlou barvu, nízký obsah tuků i kalorií. Proto představují ideální potravinu pro hubnutí.
Sezóna meruněk přeje všem jejich milovníkům dosyta. Ať už dáváte přednost syrové, sušené, nebo tekuté formě, přijdete si v tomto období rozhodně ...
Jako zdroj fosforu pomáhá lahůdkové droždí diabetikům zachovat dostatek energie, prospívá svalům a funguje jako prevence chronického únavového syndromu. Snižuje projevy mravenčení končetin. S tímto minerálem je spojována antidiabetická aktivita v rámci prevence rizika metabolického syndromu a projevů hyperglykémie. Proč se na něj zaměřit:
Diabetici by měli sáhnout po tradičních středomořských pokrmech jako po prospěšném zdroji vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na ...
Pokud jste zvyklí péct, běžně sáhnete po instantním nebo čerstvém aktivním droždí. S tím lahůdkovým vám těsto nevykyne, ale dodá rozmanitou chuť do vašich pokrmů. Mnoho lidí si pokládá otázku, kam je nejlepší přidat neaktivní kvasnice. Obecně se používají například do míchaného tofu, jako koření na popcorn, k posypání salátů a těstovin, výrobě veganských sýrů. Dělají se z něho i veganské paštiky, například s karamelizovanou cibulkou, kešu či vlašskými ořechy. Lahůdkové droždí bývá rovněž součástí veganské bešamelové či „sýrové“ omáčky. Přirozeně zvýrazní chuť zeleninových pokrmů. Ve formě vloček dodá jídlu příjemnou křupavost. Při jeho používání ale šetřete se solí, protože je slané samo o sobě.
Upozornění: Pokud se léčíte s Crohnovou chorobou nebo máte alergii na droždí, nebude pro vás tato potravina vhodná.
Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Sciencedirect.com, Nhs.uk
10514