Lahodný salát z červené řepy pomůže s cholesterolem a vysokým tlakem a je skvělý i pro diabetiky

Ne nadarmo se říká „být zdravý jako řípa“. Vzhledem k bohatému nutričnímu profilu označuje řada lidí červenou řepu za superpotravinu. A když vezmeme v úvahu její léčivé účinky, je jasné, že červená řepa by na jídelníčku diabetiků ani zdravých jedinců rozhodně neměla chybět. Jíst se navíc dají nejen bulvy s úžasně červenou barvou a zemitou chutí a vůní, ale i řepné listy. A pokud nevíte, jak si řepu připravit, vyzkoušejte náš oblíbený salát ze strouhané řepy s mrkví a jablkem. Recept najdete na konci článku.

Červená řepa obsahuje betalainy, skupinu pigmentů, které stojí za její specifickou červenou barvou. Kromě toho je červená řepa zdrojem vlákniny, vitaminů A, B1, B2, B5, B9, C, E a K, dusičnanů a také minerálů a stopových prvků, konkrétně vápníku, draslíku, manganu, hořčíku, bóru, jódu, selenu, mědi a železa. Z antioxidantů se v řepě kromě betalainu nachází rutin, kyselina kávová a epikatechin. Tyto látky snižují riziko chronických onemocnění a chrání organismus před poškozením buněk.

Vhodná potravina pro diabetiky

Syrová červená řepa má střední glykemický index (61) a nízkou glykemickou zátěž (5). To znamená, že červená řepa nezpůsobí náhlé zvýšení glykémie. Kromě bulev se dají jíst i řepné listy – jsou mimořádně bohaté na živiny a chlorofyl a vašim salátům dodají lehce pikantní chuť.

Řepné bulvy jsou ideální pro nastolení acidobazické rovnováhy, protože jsou přirozeně zásadité. Ať už konzumujete řepu jako součást jídelníčku, nebo si dáte zdravou šťávu, napomůžete odkyselení těla, a podpoříte tím jeho zdravější pH.

Křen: Štiplavý zázrak proti zánětům, vysokému tlaku i cukrovce. Na bolavé klouby pomůže křenové mazání

Křen selský (Armoracia rusticana) je vytrvalá rostlina, jejíž kořen se využívá jak v kulinářské oblasti, tak k léčbě různých potíží. Domovinou ...

Červená řepa pro zdraví

Výčet zdraví prospěšných účinků je opravdu dlouhý. Pojďme se na některé z nich podívat blíže:

  • Antidiabetické účinky: Vědci prokázali, že konzumace červené řepy může diabetikům i zdravým jedincům pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
  • Zlepšuje zdraví trávicího traktu: Červená řepa je výborným zdrojem vlákniny. Tím pomáhá zajistit pravidelné vyprazdňování, předcházet zácpě a zánětlivému onemocnění střev (IBS). Vláknina je navíc spojována se snížením rizika chronických onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva, srdečních onemocnění a cukrovky II. typu.
  • Přispívá ke zdraví mozku: Dusičnany obsažené v červené řepě mohou zlepšovat mozkové funkce tím, že podporují rozšíření cév, a tím zvyšují průtok krve do mozku. Zejména u červené řepy bylo prokázáno, že zlepšuje průtok krve čelním mozkovým lalokem, což je oblast spojená s vyšší úrovní myšlení, jako je rozhodování a pracovní paměť.
  • Prevence civilizačních chorob: Červená řepa má antioxidační účinky. Obsažené antioxidanty pomáhají chránit buňky před volnými radikály, které jsou spojovány s předčasným stárnutím pleti i celého organismu a jsou označovány za původce celé řady civilizačních onemocnění, včetně cukrovky.
  • Pomáhá v boji se zánětem: Pigmenty betalainy mají také protizánětlivé účinky, takže mohou přispět ke zmírnění zánětlivých reakcí organismu.
  • Detoxikační účinky: Cholin a vitamín C pomáhají játrům eliminovat nadbytečné toxiny. Řepa je proto vhodná jako potravina nebo potravinový doplněk při přetížení jater, hepatitidě, ale také průjmu.
  • Spojenec při hubnutí: Červená řepa se doporučuje také jako potravina pro zdravé snižování hmotnosti pomocí redukčních diet a detoxikačních kúr.
  • Pomáhá v boji s vysokým cholesterolem a hypertenzí: Červená řepa může podle studie z roku 2023 zvýšit dobrý cholesterol (HDL) a výrazně snížit celkový cholesterol a krevní tlak.
  • Zdroj energie: Červenou řepu navíc ocení každý sportovec, neboť se jedná o skvělý zdroj energie.

Vláknina může pomoci zvládnout cukrovku a snížit riziko komplikací, jako jsou srdeční choroby

Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...

Recept: Salát ze strouhané červené řepy

K přípravě salátu budete potřebovat:

  • 2 bulvy červené řepy
  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • šťávu z jednoho citronu a z jednoho pomeranče

Červenou řepu, mrkev i jablko oloupejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu, dobře promíchejte a před konzumací nechte v ledničce pár hodin odležet. Salát můžete konzumovat i další dny, bude krásně uleželý. Kdo zatouží po sladší variantě, může dát do salátu o jablko víc.

Zdroj: healthline.com, dále dle textu

71292

Diskuze k článku