
Zostřete si smysly pomocí chilli papriček, prospějí vašemu zažívání a také hladině krevního cukru
Co mají společného tradiční marcipán, italský likér Amaretto či roztomilé makronky? Správnou odpovědí jsou mandle. Máme na mysli sladkou odrůdu mandlí, na ty hořké je třeba dát si pozor! Jak je ale od sebe odlišit a jak z nich vytěžit maximum pro své zdraví? V období Vánoc je poptávka po mandlích větší než kdy jindy, podívejme se proto na tyto ořechy blíže a nalaďme se na vánoční vlnu zdravého pečení!
Mandle můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Co třeba místo osvědčené klasiky zkusit tentokrát upéct cukroví z mandlové mouky? Je sice znatelně dražší, ale daleko zdravější než mouka obilná.
Z pohledu botaniky je mandle jadérko ukryté v pecce plodu mandlovníku neboli mandloně obecné (Amygdalus communis). Nejde tedy o ořech v pravém slova smyslu, i když je běžně mezi ořechy řadíme. Pochází ze stejné rodiny jako broskve a meruňky. Mandloni se nejvíce daří v subtropech, ale narazíme na ni v jiné podobě i u nás na Jižní Moravě, kde bývá díky svým okouzlujícím květům okrasou zahrad a sadů. Mandloň rozkvétá jako první ovocný strom u nás již koncem března a pohled na rozkvetlý sad skutečně stojí za to.
Tip pro vás: Navštívili jste v době květu mandloňový sad u Hustopečí na Jižní Moravě? Tato podívaná uchvátí každého milovníka přírody a fotky s mandloněmi patří k těm nejpůsobivějším.
Mandle jsou výtečnou a zdravou pochoutkou. Pozor si však musíme dát na jejich nešlechtěnou verzi, tzv. hořké mandle, které jsou zvláště v syrovém stavu jedovaté. Obsahují totiž ve velkém množství látku amygdalin, což je přírodní glykosid (stejnou sloučeninu nalezneme například i v jadérkách jablek). Díky specifické chemické reakci chutnají tyto mandle velmi hořce, a proto je snadno poznáme. Na pultech obchodů je běžně nepotkáte, někdy se však stává, že se tyto mandle při velkoobjemovém zpracování připletou do balení mandlí sladkých.
Věděli jste, že…
… konzumace již pěti kusů hořkých mandlí je pro dospělého člověka nebezpečná? Po požití deseti kusů může dojít ke smrtelné otravě!
Zaměřme se tedy raději na sladkou linii mandloně, která se používá jak v potravinářství, tak i v kosmetice či jako přírodní podpůrný prostředek při mnoha zdravotních potížích – včetně diabetu.
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena ovocného stromu kakaovníku (Theobroma cacao). Již původní indiánské civilizace dokázaly ...
Mandle se vyskytují v mnoha odrůdách lišících se velikostí, chutí či tvarem. Na trhu jsou dostupné mandle v celku – loupané či se slupkou, krájené či drcené, výrobci nabízí i mandlovou mouku. Krátkým povařením lze získat tzv. blanšírované mandle, ze kterých se tato mouka vyrábí. Mlsné jazýčky ocení mandle máčené v čokoládě či karamelu, diabetici by se však těmto pochutinám měli raději vyhnout – používaná čokoláda zpravidla nebývá příliš kvalitní.
Tip pro vás: Láká-li vás chuť mandlí v čokoládě, vyrobte si je jednoduše doma. Rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s máslem a ve směsi mandle vykoupejte. Po vyjmutí je nechte odděleně ztuhnout v ledničce a zdravá pochoutka plná energie je na světě!
Díky vysokému obsahu tuku je mandle též možné lisovat, a získat tak cenný mandlový olej. Ten se dále zpracovává na mandlové máslo či různé mandlové nápoje.
Nutričně jsou mandle velmi cenné. Aby z nich vaše tělo vytěžilo maximum, doporučuje se je před konzumací namočit. Namáčením se mandle stávají stravitelnějšími a navíc mají měkčí strukturu, což více vyhovuje především seniorům a malým dětem. Namočené mandle mají také výraznější chuť i aroma.
Které výživové cennosti najdeme v mandlích?
Kvůli vysokému obsahu výše zmiňovaných látek a antioxidantů se mandle řadí mezi tzv. superpotraviny. Navíc se honosí označením „brainfood“. Tento název se používá pro potraviny mající prospěšný vliv pro mozek a nervovou soustavu. Mandle jsou přirozeně bezlepkové a ani neobsahují laktózu.
Věděli jste, že…
… doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přibližně 28 g, což odpovídá průměrné velikosti pěsti?
I když je v současné době nabídka doplňků stravy na podporu imunity a dobrého trávení velmi široká, vyplatí se vrátit se k tradicím a vsadit ...
Mandle bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku, protože mají na lidský organismus velmi příznivý vliv. S čím konkrétně nám mohou pomoci?
Mandle v různých formách a zpracováních nikdy nezklamou. Potěší všechny gurmány a prospějí zdraví, jsou proto ideální svačinkou pro všechny, a to včetně diabetiků. Najděte si svého dodavatele a zkuste mandle kupovat z lokálních zdrojů – budou chutnat o to poctivěji.
Zdroje: pubmed, farmprogress, superpotraviny, nutsman
6729