Lahodná jogurtová snídaně do skleničky nejen pro diabetiky: Krásně vypadá i chutná

Lahodná jogurtová snídaně do skleničky nejen pro diabetiky: Krásně vypadá i chutná
Bílý jogurt bez přidaného cukru je vhodnou potravinou při cukrovce Zdroj: Pixabay

Jogurt, samozřejmě neochucený a neobsahující žádný přidaný cukr, je pro diabetiky jasnou volbou. Ale zdaleka ne každý má nakyslý bílý jogurt rád. A přitom stačí opravdu málo a můžete z něj vykouzlit snídani, kterou si budete dávat znovu a znovu. Postačí oříšky, čekankový sirup, čerstvé nebo mražené ovoce a krásná sklenička, která se postará, aby se nasytily i vaše oči.

Pojďme se nejdříve podívat na jogurt jako takový. Původ jogurtů není přesně známý. Vlastně se ví jen to, že lidé zřejmě znali jogurt už v 5. tisíciletí před naším letopočtem, ale odkud přesně jogurt pochází a kdo je „otcem“ jogurtu, to je záhada. První zakysané výrobky se vyráběly ukládáním mléka do vaků z ovčích a kozích kůží. V nich se uvolňovaly bakterie, které srážely mléko. Turci tomuto výrobku začali říkat „yoguurmak“. Do Evropy se jogurt dostal až v 16. století.

Jedině bez příchuti a bez přidaného cukru

Proč je potřeba sáhnout po bílém jogurtu? Zatímco klasický ovocný jogurt obsahuje v jednom balení zhruba 5 kostek přidaného cukru, ovocný jogurt se sladidly 2 kostky. Některé ovocné jogurty dokonce neobsahují žádný přidaný cukr, pokud jsou slazeny jen sladidlem a nikoli v kombinaci s cukrem. Bílý jogurt žádný přidaný cukr neobsahuje, jeho energetická hodnota je tedy až dvakrát nižší.

Diabetici by tedy měli preferovat jogurty bílé neslazené před jogurty s ovocnou složkou, která zvyšuje množství cukru v jogurtu až třikrát. Chuť můžeme jogurtu dodat sami. Zároveň je potřeba volit jogurty s nízkým obsahem tuku, zvlášť pokud se snažíte zhubnout. Při hubnutí je vhodnější, když tuk nepřesahuje 5 %. Je také vhodné vybírat jogurty s vyšším obsahem bílkovin (norma je do 5,5 %, zvýšené množství od 5,6 %), které nás zasytí na delší dobu. Nejlepší volbou je jogurt řeckého nebo skandinávského druhu, a to právě pro vysoký obsah bílkovin.

Můj příběh: Stydím se za cukrovku, a tak se na oslavách nevyhýbám sladkostem ani alkoholu

Doma dietu dodržuji, ono to ani jinak nejde. Kde nemám silnou vůli já, má ji moje žena. Přizpůsobila se mému diabetu a vaří doma dietně. Prý ...

Řecký jogurt versus klasický jogurt

Řecký jogurt je o něco hutnější. Při výrobě je totiž v důsledku speciálního procesu lisování a filtrování zbaven syrovátky. Navíc obsahuje dvakrát více bílkovin a výrazně méně sacharidů. Stejně tak je bohatší, pokud jde o obsah sodíku. Ne každý „řecký jogurt“ je však vhodný, některé z nich obsahují až 10 % tuku – to se týká například jogurtů označených jako „smetanový“. Proto je vždy nezbytné prostudovat si tabulku energetických hodnot.

Jogurt pro zdraví

Nízkotučný bílý jogurt je jediným mléčným prostředkem, který se doporučuje konzumovat v případě průjmu. Je to díky vysokému podílu prospěšných bakterií, které si s touto zažívací obtíží snadno poradí. Dokáže také zklidnit podrážděný žaludek a je vhodný i k ukončení boje s nepříjemnou kvasinkovou infekcí.

Při trávicích obtížích však pomůže pouze jogurt s obsahem živých kultur. Tyto kultury totiž zvyšují množství prospěšných bakterií ve střevech, pomáhají zažívání a snižují nepříjemný pocit plnosti a nafouknutí.

Nízkotučný jogurt obsahuje nejvíce vápníku

Čím více má jogurt tuku, tím méně obsahuje bílkovin a také vápníku, protože tento minerál se váže právě na mléčnou bílkovinu. Nejvíce vápníku tedy obsahuje jogurt nízkotučný.

Přerušovaný půst je pro osoby s cukrovkou II. typu bezpečný a účinný, říká nová studie

Půst jako takový není ve stravování člověka  pražádnou novinkou. Naši pravěcí předci neměli za rohem supermarket  ani večerku, a tak se v dobách ...

Jogurtová snídaně do skleničky

Na přípravu lahodné snídaně budete potřebovat (na 2 porce):

  • 250 g bílého řeckého jogurtu bez přidaného cukru
  • 2 polévkové lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 polévkovou lžíci chia semínek nebo slunečnicových semínek
  • 3 lžíce čekankového sirupu
  • čerstvé nebo zmražené ovoce podle chuti a dostupnosti (nakrájená jablíčka, hrušky, borůvky, maliny apod.)
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček

Postup přípravy:

Skleničky se snídaní si připravte už večer, tedy den dopředu, aby se ingredience do rána pěkně rozležely. Začněte tím, že čekankový sirup a chia semínka vmícháte do jogurtu. Na dno každé skleničky pak dejte třetinu jogurtu smíchaného se semínky a sirupem, na něj dejte všechny ovesné vločky, pak polovinu ovoce, druhou třetinu jogurtu, vlašské ořechy, zbytek jogurtu a úplně nahoru druhou polovinu ovoce. Nechte v ledničce přes noc rozležet. Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: ocukrovce.cz, prostreno.cz, mesicbiopotravin.cz, idnes.cz, e15.cz

12690

Diskuze k článku