
Bobule acai jsou cenným darem přírody. Poradí si nejen s kolísavou glykémií a hubnutím!
Květák je tradiční košťálová zelenina, která se právem řadí k nejoblíbenějším českým druhům. Je vyhledávaný nejen pro svoji jemnou máslovou chuť, ale také pro své mnohé zdravotní benefity. Je totiž bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály, které jsou pro lidské tělo nezbytné. Oproti jiným druhům zeleniny však obsahuje navíc látku sulforafan, která velmi účinně bojuje s diabetem. Květák je také nízkokalorický, takže jej můžete snadno zařadit do svého diabetického jídelníčku bez rizika zvýšení hladiny cukru v krvi.
Přelom dubna a května je ideálním období pro vysazení sazeniček květáku. Žijete-li v teplejších oblastech, můžete s ním směle rovnou na záhon. Chladnější klimatické podmínky vyžadují prozatím umístění do skleníku.
Květák (latinsky Brassica oleracea) doputoval do střední Evropy z Kypru, kde se zřejmě vyvinul z jeho příbuzné, brukve zelené. V 10. století byly nalezeny písemné zmínky o existenci květáku v Anglii, kde jej místní kuchaři označovali jako „kyperský salát“. Trvalo ještě dalších pár set let, než se květák rozšířil po zbytku Evropy a získal si svou příjemnou chutí další příznivce. Dnes patří k oblíbeným druhům zeleniny, kterou ve vhodné úpravě obvykle bez odporu konzumují i děti.
Patříte-li k zastáncům zdravé stravy, jistě vám neunikl nedávný mediální hořčíkový boom. O hořčíku se v poslední době mluví, a to z ...
Pro diabetiky je květák zvláště zajímavým druhem. Obsahuje totiž látku zvanou sulforafan, která je díky svým antidiabetickým účinkům spojována s nižšími hladinami cukru v krvi. Tato látka pomáhá zlepšovat metabolismus cukru v těle, což je pro diabetiky velmi důležité. Soudobé studie poukazují na další její unikátní vlastnost, a sice to, že dokáže opravovat buňky slinivky břišní a také podporovat zdravou střevní mikrobiotu.
Kromě toho květák obsahuje antioxidanty, jako jsou vitamín C a beta-karoten, které chrání tělo před poškozením způsobeným oxidativním stresem. Toto poškození může souviset s vysokou hladinou cukru v krvi a může způsobit celou řadu zdravotních problémů, jako jsou srdeční poruchy, rakovina a další.
Hned několik sloučenin obsažených v květáku má značný vliv na zdraví mozku a kognitivní funkce. Které to jsou?
Málokterá živina je v kruzích zastánců zdravé stravy tak diskutovaná jako právě omega kyseliny. Jejich správné užití však nemusí být všem zcela ...
Věděli jste, že…?
Květák vařte bez pokličky, jinak zhořkne!
Květák je pro diabetiky zcela jistě vhodnou zeleninou, ale jako u každé potraviny je důležité konzumovat ho především v rámci vyvážené stravy. Fantazii se meze nekladou a s jeho úpravou v kuchyni si můžete vyhrát. Pokud máte zahrádku, zkuste si pár hlávek vypěstovat – květák totiž patří nyní v obchodech k nejdražším druhům zeleniny.
Zdroje: milujivareni, ncbi, medicalnewstoday, ods, jimezdrave
65778