Kvasinková infekce u diabetiků se může šířit invazivně. Pomůže včas zahájená léčba

Kvasinková infekce u diabetiků se může šířit invazivně. Pomůže včas zahájená léčba
Diabetici mají vyšší riziko infekcí včetně kandidózy Zdroj: Freepik

Svědění, začervenání, pálení, někdy dokonce až bolestivé pocity. To jsou hlavní projevy kvasinkových infekcí, k nimž dochází při přemnožení kvasinek, které v těle přirozeně žijí a za normálních okolností nijak neškodí. Problém nastává v případě jejich přemnožení. U osob s cukrovkou je riziko kandidózy vyšší, proto je důležité, aby diabetici dokázali rozpoznat příznaky infekce a rychle zahájili léčbu, aby se vyhnuli potenciálně závažným komplikacím. Co můžete udělat, abyste kvasinky udrželi pod kontrolou?

Za normálních okolností jsou kvasinky našemu tělu prospěšné. Potíž nastává, když se naruší rovnováha a kvasinek se nahromadí příliš mnoho. V takovém případě se může rozvinout kandidóza neboli kvasinková infekce. Kvasinky se nejčastěji nadměrně množí v místech, která jsou teplá a vlhká, tedy zejména v oblasti úst, genitálií, chodidel a kožních záhybů.

Diabetici mají větší riziko infekcí včetně kandidózy

Jak vyplývá ze studie z roku 2018, která zahrnovala údaje od více než 300 000 osob, mají jedinci s diabetem I. nebo II. typu vyšší riziko infekcí, včetně kandidózy, než osoby, které cukrovku nemají. U diabetiků se navíc mohou příznaky zhoršovat rychleji než u ostatních lidí a infekce může být hůře léčitelná. Pokud se infekce nevyléčí, může vést ke komplikacím.

Není mouka jako mouka. Diabetici musí vybírat velmi uvážlivě

Bez mouky se při vaření a pečení prakticky neobejdeme. Ani diabetici se mouce jako takové nemusejí zcela vyhýbat. Je totiž zdrojem komplexních ...

Špatný management cukrovky zvyšuje pravděpodobnost rozvoje kvasinkové infekce

Osoba se špatně kompenzovanou cukrovkou má zvýšené riziko závažnějších a častějších kvasinkových infekcí. Vědci se dlouhodobě snaží určit souvislost mezi přemnožením kvasinek a cukrovkou. Ve hře jsou následující faktory:

  • Dysfunkční imunitní systém – vědci zjistili souvislosti mezi cukrovkou a poruchou imunitního systému. Nedostatečně kompenzovaná cukrovka může bránit imunitní reakci, a to může být jeden z důvodů, proč je člověk s cukrovkou náchylnější ke kvasinkovým infekcím. Výzkum přesného vztahu mezi cukrovkou a imunitním systémem stále probíhá. Jednou z teorií je, že vysoká hladina cukru v krvi vede k potlačení určitých imunitních proteinů. Tyto bílkoviny pomáhají imunitním buňkám pohybovat se směrem k infekcím a likvidovat mikroby. Pokud onemocnění, jako je cukrovka, tyto funkce potlačuje, kvasinková infekce může bujet.
  • Příliš mnoho cukrů v místech, která jsou příznivým prostředím pro kvasinky – cukrovka může také usnadnit kvasinkám a dalším patogenům přilnout ke kožním buňkám a sliznicím. Důvodem může být přítomnost cukrů, které umožňují nezdravé osídlení kvasinkami. Při vysoké hladině glukózy v krvi může tělo vylučovat přebytečný cukr v hlenu, potu a moči. Kvasinky se živí zbytky jednoduchých cukrů, a proto jsou tyto výměšky nejpravděpodobnějším faktorem přemnožení.
  • Přetrvávající infekce – jakmile se kvasinky v dané oblasti jednou usídlí, infekce se snáze vrátí. Osoba náchylná ke kvasinkovým infekcím bude mít v důsledku obtížného managementu cukrovky také vyšší riziko opakovaných potíží.
  • Užívání antibiotik – dalším rizikovým faktorem pro vznik kandidózy je užívání antibiotik, která mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v těle – a to včetně těch, které pomáhají udržet kvasinky pod kontrolou. Proto je důležité přesně dodržovat pokyny lékaře týkající se léčby a užívání antibiotik doplnit o probiotika, která pomáhají s obnovou zdravé mikroflóry.

Mezi další faktory, které mohou vyvolat přemnožení kvasinek, patří kouření, užívání perorální antikoncepce, nošení oblečení z nevhodného materiálu nebo příliš těsných oděvů, používání synteticky parfémované kosmetiky v oblasti intimních partií nebo nevhodně koncipovaný jídelníček.

Typy kvasinkových infekcí

Kvasinkové infekce se mohou v různých částech těla projevovat různě. Kandidóza může postihnout různé části těla:

  • Kožní kandidóza – na kůži se mohou objevit svědivé skvrny, případně začervenalá místa s malými puchýřky nebo šupinkami. Obvykle se tyto změny na kůži projevují v kožních záhybech, ale mohou se rozšířit i do jiných částí těla, včetně obličeje a trupu. Kvasinková infekce může postihnout také pokožku hlavy. Konkrétním viníkem kožní infekce může být kvasinka Candida albicans, ale častěji jsou to jiné plísňové organismy.
  • Kvasinková infekce v intimních oblastech – vyskytuje se častěji u žen než u mužů. Diabetičky mají dvojnásobné riziko výskytu mykotických infekcí rozmnožovací soustavy než ženy, které se s cukrovkou neléčí. Nejčastějším původcem těchto infekcí je Candida albicans. U diabetických pacientek se ale často vyskytuje i Candida glabrata nebo Candida tropicalis. Tyto dva druhy jsou odolnější vůči léčbě, a proto může být jejich léčba složitější. U žen postihuje infekce zevní pohlavní orgány a pochvu a nejčastěji se projevuje svěděním, pálením a zarudnutím, případně se může vyskytnout i výtok. Muži mohou příznaky kvasinkové infekce rozeznat podle svědění a bolestivosti žaludu, pálení při močení, případně otoku předkožky. U mužů ale může infekce probíhat i bezpříznakově.
  • Oční infekce – příznaky mohou zahrnovat zarudnutí, rozmazané vidění, výtok, citlivost na světlo a slzení. Bez léčby může vést ke ztrátě zraku.
  • Kvasinková infekce v ústech – projevuje se bělavým povlakem na patře nebo na jazyku, bílými skvrnami na vnitřní straně tváří, zarudnutím, případně praskáním v koutcích úst. Také afty jsou příznakem kandidózy. U diabetiků je pravděpodobnost vzniku plísňové infekce v ústech vyšší, a to zejména kvůli suchosti v ústech, zvýšené kyselosti a vysoké hladině glukózy ve slinách.

Glykemický index a glykemická nálož. Dvě důležitá vodítka při cukrovce a hubnutí

Glykemický index (GI) a glykemická nálož (GN, někdy GL z anglického glycemic load) jsou dva různé koncepty. O glykemickém indexu se píše často, o ...

Mám kvasinkovou infekci. Co s tím?

V případě obtíží, které signalizují kandidózu, je potřeba obrátit se co nejdříve na lékaře. Bez léčby totiž může infekce nabýt invazivní podoby. Může se rozšířit do krevního oběhu a odtud do dalších částí těla a způsobit velmi vážné zdravotní problémy. Jakmile lékař zjistí kvasinkovou infekci, existuje několik metod léčby v závislosti na typu infekce. Je velmi důležité striktně dodržovat doporučení ošetřujícího lékaře, aby byl boj s infekcí úspěšný.

Kroky pro prevenci kandidózy

Kvasinkové infekce se bohužel rády vracejí. Proto je důležité podniknout všechny kroky, které tělu pomohou průběžně se proti kvasinkové infekci chránit. Co můžete pro prevenci udělat?

  • Úprava jídelníčku – vyřaďte cukr, omezte konzumaci alkoholu, omezte bílé pečivo, vyřaďte potraviny obsahující kvasinky či plísně (plísňový sýr, pivo, sójová omáčka, některé jogurty). Naopak konzumujte co nejvíce potravin bohatých na kyselinu šťavelovou, jako je špenát, chřest či růžičková kapusta. Dodejte svému tělu dostatek probiotik. Je potřeba klást důraz na vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály.
  • Správná hygiena intimních partií – nepoužívejte prostředek s příliš kyselým pH. Nejsou vhodné ani příliš zásadité mycí prostředky (například tuhá mýdla). Při výběru mycích prostředků sáhněte po produktech přímo určených pro ošetření intimních partií. Při mytí intimních míst nepoužívejte žínku.
  • Denní výměna ručníků a spodního prádla – kromě pravidelné výměny je potřeba vyhnout se syntetickým materiálům a příliš těsným kouskům oblečení.
  • Zapojení partnera nebo partnerky – pokud žijete v páru, je nezbytné, aby léčba proběhla i u vašeho partnera či partnerky.
  • Správný výběr hygienických pomůcek – při menstruaci dejte přednost neparfémovaným hygienickým pomůckám.

Boj s kvasinkovou infekcí můžete podpořit i pomocí bylinných čajů nebo tinktur s antifungálními vlastnostmi. K prostředkům potlačujícím kvasinkovou infekci patří například tinktura ze semen grepu, případně česnek nebo houba s krásným názvem penízovka sametonohá. 

Zdroje: medicanewstoday.com, journals.plos.org, diastyl.cz, diabetesjournas.org, cdc.gov

Foto: Freepik

18311

Diskuze k článku