Kuřecí plátek na grilu v dýňovém krému, rýže basmati
Suroviny: 140 g kuřecích prsou, 300 g dýně Hokkaidó, 5 g ghí másla, ½ kávové lžičky kari koření, 3 g olivového oleje (extra virgin), 2 g dýňových semínek, sůl, pepř, 50 g rýže basmati (v suchém stavu)
Energetická hodnota na 100 g: 102 kcal, 2 g tuku, 7 g bílkovin, 13 g sacharidů
Postup:
- Kuřecí prso osolíme, opepříme a ugrilujeme.
- Na másle orestujeme kari koření, následně přidáme dýni nakrájenou na kostičky (slupku dýně neodstraňujte) a restujeme za stálého míchání 10 minut.
- Orestovanou dýni zalijeme asi 4–6 dcl vody a vaříme ji do změknutí.
- Uvařenou dýni rozmixujeme, dle potřeby naředíme vodou a osolíme. Omáčka by měla být krémová, proto už ji nemusíme zahušťovat moukou.
- Kuřecí plátek podáváme rýží basmati (doporučená gramáž rýže je 50 g v suchém stavu.) Krém ozdobíme semínky a olivovým olejem, můžeme ozdobit libovolnou čerstvou zeleninou.
TIP: Dýňového krému vždy vařím plný hrnec. Krém si potom ředím do polévek, které velmi ráda zařazuji především na večeři.
Pavla Janovská, DiS.
Vystudovaná nutriční terapeutka, která vede poradenskou činnost ve Frýdlantu nad Ostravicí. Má zkušenosti s klienty s diabetem 1. i 2. typu. Zaměřuje se na redukci tělesné hmotnosti a v rámci redukčního jídelníčku pomáhá klientům snižovat cholesterol i krevní cukr a léčit tak nemoci související s obezitou. Je autorkou knihy Zhubněte jídlem a svou váhu si udržte napořád a do DIAstylu přispívá svými odlehčenými recepty na zdravá jídla.
781
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný