HemaGel Banner

Krůta s bylinkami na citrusech

Krůta s bylinkami na citrusech

Potřebujete: celou krůtu (asi 4 kg), 1 lžíci hrubé soli, ½ lžičky černého pepře, ½ pomeranče, ½ citronu, 1 malou žlutou cibuli, 1 paličku česneku, 3 snítky tymiánu, 2 snítky šalvěje, 1 lžíci olivového oleje, 2–3 hrnky drůbežího vývaru, ½ hrnku mléka, 1 lžíci hl. mouky

Recept pro 8 osob.
1 porce obsahuje = 1100 kcal,
tuky: 76g, sacharidy: 82g, bílkoviny 29g

Postup přípravy:

1. Krůtu důkladně očistěte a omyjte. Břišní dutinu osolte a opepřete polovinou připraveného koření a dále naplňte silnějšími plátky pomeranče a citronu, cibulí rozkrojenou na čtvrtky, česnekem rozkrojeným na polovinu a bylinkami.

2. Nohy krůty svažte provázkem a celou ji postavte na pečicí stojan na pekáči, kde kůži ještě potřete olivovým olejem a posypte druhou polovinou soli a pepře.

3. Na pekáč vlijete 1 hrnek vývaru a s krůtou na stojanu vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Po první hodině pečení krůtu přelijte vypečenou šťávou a do pekáče přilijte další hrnek vývaru. Krůtu kontrolujte a polévejte vypečenou šťávou každých 30 minut. Pokud začne kůže být vypečená, přikryjte ji alobalem, aby se kůže nespálila.

4. Po 2,5–3 hodinách bude krocan upečený doměkka a dozlatova. Vyndejte jej z trouby a šťávu z pekáčku přelijte do kastrůlku nebo vyšší pánvičky. V mléce dohladka rozmíchejte lžíci mouky a na ohni vlijte do šťávy z krůty, míchejte. Po 1–2 minutách povaření bude šťáva již zahuštěná.

5. Krocana naporcujete na 8 porcí a na talíři polévejte šťávou.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

Zdroj: DIAstyl 6/2016

974

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku