Krémová houbová polévka s kuřecím masem

Polévka je základem každého správného nedělního oběda. Dobře připravený vývar dokáže tělo zasytit natolik, že může zcela nahradit hlavní chod. Zvláště v zimě, kdy je náš imunitní systém náchylnější k nemocem, je polévka skvělým zdrojem antioxidantů, minerálních látek a vlákniny.

Krémová houbová polévka s kuřecím masem
Zdroj: Shutterstock

Sacharidy můžete doplnit bagetkou opečenou v troubě, která se k houbové polévce náramně hodí!

Tip: Uvařte si domácí vývar (ze zeleniny nebo masa) a vložte jej do mrazáku. Budete ho mít takto vždy při ruce.

Polévka jako hlavní chod, který zahřeje a zasytí

Polévka má mnoho zdravotních benefitů, a to nejen pro diabetiky. V chladnějších dnech zahřeje tělo, hydratuje náš organismus, tj. počítá se do denního pitného režimu a zároveň je dobrým pomocníkem při jakékoliv dietě, protože obsahuje málo kalorií. Základem je vždy kvalitní kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar. Aby polévka nahradila hlavní chod, měla by obsahovat bílkovinu v podobě masa nebo ryb, sacharidy v podobě rýže, krutónů nebo nudlí a samozřejmě zeleninu.

Nejvhodnější mouky (nejen) pro diabetiky

Lepek obsažený v mouce je důležitý pro kynutí. Čím více lepku mouka obsahuje, tím lepší je i těsto. Mouce jako takové se nemusíte zcela ...

Ingredience:

  • 500 g žampionů
  • 400 g kuřecích prsou
  • 100 g celeru
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 30 g másla
  • pepř, sůl, mletá sladká paprika, rozmarýn, tymián, petržel dle chuti

Postup:

Ve větším hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekanou cibuli, česnek, oloupaný i nakrájený celer a krátce orestujte. Následně přidejte očištěné a pokrájené houby, dochuťte solí, mletým pepřem a podlijte kuřecím vývarem. Dále přisypte sušený a drcený tymián, rozmarýn, mletou sladkou papriku a také k ingrediencím přidejte celá kuřecí prsa. Vše vařte několik minut na středním plamenu. Až bude maso uvařené, vyjměte jej a natrhejte vidličkou. Nakonec natrhaná kuřecí prsa vložte zpět do polévky, zalijte smetanou, dochuťte dle libosti sušenou či čerstvou petrželí, promíchejte vařečkou a nechte ještě chvíli provařit. Polévku podávejte horkou například s čerstvým kouskem celozrnného chleba nebo s jiným oblíbeným pečivem. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip: V zimě přidejte do polévky pálivou papriku nebo zázvor, abyste prohřáli tělo.

Autor: Lucie A. Tykalová, foto: Shutterstock

Zdroj: rodinný recept autora