-- reklama --

Kostival lékařský: Tkáně hojí, kosti pojí

Kostival lékařský: Tkáně hojí, kosti pojí
Trápí-li nás výrony, namožené svalstvo, bolavé klouby či zlomenina, zcela jistě si uchystejme kostivalovou tinkturu, kterou pak vmasírujeme do postiženého místa. Zdroj: Shutterstock

Kostival lékařský si málokdy spleteme, neboť jej charakterizuje přímá, bohatě větvená lodyha. Krátce stopkaté květy utvářejí hroznovitá květenství, jejichž koruna je zvonkovitá, nachově fialová, výjimečně pak narůžovělá či bílá. V čem nám může pomoci?

Ony květy znají především děti, které z nich vysávají sladký nektar. Kostival vyžaduje dostatek vlhka, pokud tedy teď zatoužíte po jeho kořenech, vydejte se k břehům potoků, do vlhkých houštin a na mokré louky. Společně s kostivalem zde můžete najít také tužebník.

Bylinka jen pro vnější užití

Dříve bývala zvykem kromě vnějšího užití taktéž vnitřní aplikace. Dnes však již víme, že celá rostlina obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy. Přes kůži se alkaloidy do těla nevstřebávají, není-li porušena. Škodí nicméně tehdy, když projdou zažíváním, neboť se začnou rozkládat, vstřebávat a pak negativně ovlivňují játra. Proto kostival sbírejme jen pro vnější použití. Nepodléhejme kouzlu barevných květů, ze kterých bychom chtěli vařit sirup a nikdy je nesušme ani na čaj.

Jan Černý píše: „Kostivalová voda pruotrže [kýlu], namoženiny, zvředování střevní, ledvinné i měchýře, tok krvavý i chrkánie hojie, červenú nemoc [úplavici] zastavuje, kosti zlámané svaluje [spojuje] i rány zavierá.“

Kostival lékařský v domácí lékárně

Na kořen kostivalu chodím velmi ráda. Je to zcela jiný zážitek, porovnáme-li jej s květy, listy a plody. Tady potřebujeme proniknout níž, počkat si na déšť, abychom s výkopem neměli práci. A pak lopatkou vydolujeme kus toho křehkého, slizovitého kořene, který je černý, větví se a voní po hlíně.

Osobně jej mileráda okamžitě zpracuji, povětšinou tak, že jej pečlivě omyji, aby byl nachystán k přípravě masti. Pokud nějaký z kořenů zbude, lze jej zamrazit, uchovat v lednici. Případně nasušit, je však třeba podélně jej rozkrojit, aby snáze proschl. Teplota sušení by neměla přesahovat 45 °C. Čerstvé listy pak sbíráme dle aktuální potřeby. Jsou velmi účinné jako obklad tišící bolesti křečových žil. V takovém případě je podrtíme v hmoždíři, obložíme jimi postižené místo, zavážeme šátkem a necháme chvíli působit.

Glykemický index potravin: Co je to a jak s ním pracovat?

Čím je hodnota glykemického indexu nižší, tím je jednodušší pokrýt konkrétní jídlo inzulinem. Na potraviny s vysokým GI je však nutné aplikovat ...

Jak na kostivalovou tinkturu?

Trápí-li nás výrony, namožené svalstvo, bolavé klouby či zlomenina, zcela jistě si uchystejme kostivalovou tinkturu, kterou pak vmasírujeme do postiženého místa.

Suroviny:

  • 100 g kořene kostivalu lékařského,
  • ½ litru 60% pálenky

Postup:

  1. Omytý kostivalový kořen nakrájíme na tenké plátky, případně je nastrouháme nahrubo a zalijeme pálenkou tak, že nad kořenem zůstane vrstva lihu 3–5 centimetrů.
  2. Takto necháme 3 týdny odpočinout. Zajímavé je, že kořen vyloučí do alkoholu velmi mnoho slizu, to je však v pořádku.
  3. Slizovitou tinkturou pak potíráme bolavá místa, klouby, zhmožděniny.
  4. Tinkturu necedíme, naopak zde kořen necháme a dle potřeby doléváme pálenku.

Když chcete raději mast…

Tento výborný léčivý elixír bude mít totožné použití jako již zmíněná tinktura. Možná jen s mastí bude mnohem snazší pracovat. Též není na alkoholovém základu, pokud by byla kůže vyloženě vysušená, ekzematická, zde by alkohol mohl činit problém. V takovém případně doporučuji z kostivalu upřednostnit mast. Olejnatý základ může být v podobě olivového, slunečnicového, ale i konopného oleje. Osobně jsem v předpisu použila kokosový olej.

Suroviny:

  • 100 g kořene kostivalu lékařského,
  • 200 g kokosového oleje,
  • 30 g včelího vosku

Postup:

  1. Kořen kostivalu nakrájíme stejně jako v předchozím receptu najemno, případně jej nastrouháme.
  2. Vkládáme do rozehřátého oleje, macerujeme zhruba 5 dní, tu a tam zahřejeme. I zde si jistě povšimneme onoho slizu, který kostivalový kořen hojně propouští.
  3. Po uplynutí dané doby olej naposledy zahřejeme, přecedíme a rozpustíme do něj včelí vosk. Ihned plníme do dóz.

Mléčné výrobky by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Vybírejte je však pečlivě

Mléko a mléčné výrobky jsou důležitou součástí jídelníčku, ať už kvůli obsahu kvalitních bílkovin, ceněného vápníku nebo příznivých bakterií, ...

Co, kdy, jak sbíráme a uchováváme:

  • sbíráme kořen a list,
  • sběr listů provádíme po celé vegetační období, kořeny pak sbíráme v samém počátku jara, případně teď na podzim, kdy do nich rostlina stahuje svou sílu.
  • uchováváme v podobě masti, léčivého oleje, tinktury.

Léčivé vlastnosti:                                                                           

  • mírní bolesti,
  • podporuje regeneraci tkáně,
  • hojí zlomeniny,
  • léčí záněty šlach,
  • zmírňuje bércové vředy,
  • nálev zpevňuje dásně.

Při jakých problémech pomáhá:

  • pohmožděniny,
  • popáleniny,
  • omrzliny,
  • podvrknutí, výrony,
  • křečové žíly.

Kostivalové mazání na bolavé klouby dle Dionýze Dugase

Při vnějším užití je podávání kostivalu zcela bezpečné, neaplikujeme ale dovnitř, do rány.

Suroviny:

  • 100 g prvosenky jarní,
  • 50 g kořene kostivalu lékařského,
  • 50 g rozdrcených plodů jírovce maďalu,
  • voda,
  • 200 ml Alpy

Postup:

  1. Z bylinek vytvoříme směs a následně odebereme 5 polévkových lžic, které zalijeme vlažnou vodou.
  2. Macerujeme 12 hodin, posléze krátce provaříme, necháme vychladnout a přidáme 200 ml Alpy.
  3. Používáme denně k masírování kloubů, současně pijeme žlučníkový čaj.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Zuzany Švédové, DiS.

46952

Diskuze k článku