Pohledem diabetologické a edukační sestry: Vybíráme senzor. Na co se zaměřit?
Korekce glykemií
Léčba cukrovky se odlišuje od léčby většiny nemocí. Bez spolupráce pacienta je medicína bezmocná. Výsledek léčby tak určuje především sám pacient.
Každý může vžít osud do svých rukou. Každý může rozhodnout sám o svém životě. Dobrá kompenzace vede k životu bez komplikací, zatímco špatná kompenzace k postupným, život omezujícím komplikacím a závažně poškozenému zdraví.
BEZSTAROSTNOST?
Jedna vysoká hladina cukru v krvi (glykemie) nezabíjí.
Zabíjí (dlouze a bolestně) komplikace z trvale vysokých hladin cukru v krvi a nadměrným příjmem potravy.
=== >> Nadměrná usilovná práce slinivky slábne až selhává a ztukovatí!
POČÍTEJTE, KOLIK SNÍTE ” KOSTEK CUKRU ” ZA DEN – UŠETŘÍTE PENÍZE I ZDRAVÍ 🙂
2 KOSTKY CUKRU obsažené v orientačním množství některých potravin:
hrnek mléka
jeden bílý jogurt
trojúhelníček sýra
nanuk malý
půlka banánu
jedno celé malé jablko
půlka rohlíku
půlka krajíce chleba
jeden brambor
2 lžíce rýže vařené
2 lžíce ovesných vloček
půlka kolečka knedlíku
snídaně ” 8 kostek ”
pokud je glykemie před snídaní 5,5 – 6,5 !
pokud je vyšší ubrat “kostky cukru” !
oběd ” 12 kostek ”
pokud je glykemie před obědem 5,5 – 6,5 !
pokud je vyšší ubrat “kostky cukru” !
večeře ” 10 kostek ”
pokud je glykemie před večeří 5,5 – 6,5 !
pokud je vyšší ubrat “kostky cukru” !
svačiny ” 2 kostky ” = pokud je glykemie pod 7,5 !
Pokud je před každým jídlem glykemie nižší než 5,5 = přidat “kostky cukru” a další dny ubrat dávky léků / inzulinu a informovat lékaře!
Naučte se sami poznat, jak to, co jíte ovlivňuje hodnotu cukru v krvi.
SPRÁVNÉ HODNOTY CUKRU V KRVI
PŘED SNÍDANÍ 5,5 – 6,5
2h. PO JÍDLE do 9,0
PŘED OBĚDEM 5,5 – 6,5
2h. PO JÍDLE do 9,0
PŘED VEČEŘÍ 5,5 – 6,5
2h. PO JÍDLE do 9,0
PŘED SPANÍM do 7,5
Při vyšších hladinách cukru v krvi před jídlem je nutné zmenšit porci na polovinu, případně jídlo odložit.
Výborným pomocníkem ke snížení cukru v krvi je procházka, schody, cvičení…
Vyšší hladina cukru v krvi po jídle znamená pravděpodobnou větší porci jídla.
Naďa Slavíková, diabetická sestra
6259
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný