Kopřiva: Zázračná léčivka, která pomáhá s vysokým tlakem, záněty, při cukrovce i senné rýmě

Kopřiva: Zázračná léčivka, která pomáhá s vysokým tlakem, záněty, při cukrovce i senné rýmě
Kopřiva má spoustu léčivých schopností. Mimo jiné má i antidiabetické účinky Zdroj: Pixabay

Roste v příkopech podél cest, v zanedbaných koutech zahrad a většina lidí ji považuje za obtížný plevel, což si tato úžasná rostlina opravdu nezaslouží. Je totiž zdrojem spousty vitaminů, minerálů a antioxidantů a pomáhá proti zánětům, zmírňuje příznaky senné rýmy, snižuje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. A to není zdaleka všechno!

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se v bylinné medicíně používá již odpradávna. Už staří Egypťané používali kopřivu k léčbě artritidy a bolestí dolní části zad, zatímco římští vojáci se kopřivou šlehali, aby stimulovali krevní oběh a zahřáli se. Tato metoda se časem stala standardním postupem využívaným v lidovém léčitelství k léčbě artritidy, revmatismu a svalové paralýzy. Řecký lékař Dioscorides připisoval kopřivě močopudné a laxativní účinky. „Listy změkčují břicho, zahánějí větry a vypuzují moč,“ rozepsal se o léčivých schopnostech kopřivy. Severoameričtí indiáni ji zase používali k léčbě gynekologických onemocnění.

Zásobárna živin a léčivých látek

Vědecký název Urtica dioica pochází z latinského slova uro, což znamená „pálit“. Listy kopřivy totiž mohou při kontaktu vyvolat pocit pálení, svědění, zarudnutí nebo otok. Po zpracování do podoby doplňku stravy, po usušení, lyofilizaci nebo uvaření však lze kopřivu zcela bezpečně konzumovat. Výzkumy prokázaly, že má široké spektrum přínosů pro lidské zdraví. Listy a kořen kopřivy navíc obsahují širokou škálu živin:

  • Vitamíny: Kopřiva obsahuje vitamíny A, C a K a rovněž několik vitamínů ze skupiny B.
  • Minerální látky: Vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík.
  • Tuky: Kyselina linolová, kyselina linolenová, kyselina palmitová, kyselina stearová a kyselina olejová.
  • Aminokyseliny: Všechny esenciální aminokyseliny.
  • Antioxidační a protizánětlivé polyfenoly: Kaempferol, kvercetin, kyselina kávová, kumariny a další flavonoidy. Výzkum prokázal, že extrakt z kopřivy může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi.
  • Pigmenty: Beta-karoten, lutein, luteoxantin a další karotenoidy.

Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají chránit tělesné buňky před poškozením volnými radikály, které je spojováno se stárnutím, stejně jako s rakovinou a dalšími vážnými nemocemi.

Léčivý popenec: Na trávení, zánět průdušek, játra i křečové žíly. Možná vám roste na zahrádce

Popenec obecný (Glechoma hederacea L.) je plazivá trvalka, která dorůstá do výšky až 15 cm. Tato léčivá rostlina je v tradiční medicíně pověstná ...

Léčivé účinky kopřivy

Málokterá bylina má tak široké, všestranně léčivé a tělu prospěšné vlastnosti jako kopřiva dvoudomá. S čím vším vám může pomoci?

  • Protizánětlivé účinky: Kopřiva obsahuje spoustu sloučenin, které mohou snižovat zánět. Bylo prokázáno, že aplikace kopřivového krému nebo konzumace produktů z kopřivy zmírňuje zánětlivé stavy, jako je například artritida. Nicméně je potřeba dalších výzkumů na lidech.
  • Pozitivní vliv na zvětšenou prostatu: Výzkum na zvířatech odhalil, že kopřiva může zabránit přeměně testosteronu na dihydrotestosteron, což může přispět ke zmenšení velikosti prostaty. Studie provedené na pacientech se zvětšenou prostatou navíc naznačují, že extrakt z kopřivy pomáhá zlepšit krátkodobé i dlouhodobé problémy s močením, a to bez vedlejších účinků.
  • Pomáhá na sennou rýmu: Výzkumy v laboratoři naznačují, že výtažek z kopřivy může potlačit zánět vyvolávající sezónní alergii.
  • Může snižovat krevní tlak: Výzkumy na zvířatech a ve zkumavkách prokazují schopnost kopřivy snižovat krevní tlak. Ze závěrů studií na zvířatech vyplývá, že kopřiva snižuje hladinu krevního tlaku a zároveň zvyšuje antioxidační obranyschopnost srdce.
  • Může pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi: Studie na lidech i zvířatech spojují kopřivu se snižováním glykemie. Podle dalších výzkumů je vhodné užívat hydroalkoholový extrakt z kopřivy jako antioxidační prostředek při diabetu, protože může snížit rizikové faktory výskytu kardiovaskulárních onemocnění a dalších komplikací u pacientů s cukrovkou. Rostlina navíc obsahuje sloučeniny, které mohou napodobovat účinky inzulinu.

Ve středověku se pomocí listů kopřivy dělala prognóza potenciálního uzdravení pacienta. Lékař vložil listy kopřivy do moči nemocného. Pokud listy zůstaly zelené, bylo to znamení brzkého uzdravení. Scvrklé listy naopak znamenaly ztrátu veškerých nadějí.

Kopřiva může mít další potenciální zdravotní účinky, včetně snížení krvácivosti, zejména po chirurgických zákrocích, prospěšného vlivu na zdraví jater, močopudných účinků, hojení ran a popálenin.

Cukrovka a náhrady cukru: Čekankový sirup oceníte jako sladidlo i do moučníků

Čekanku (Cichorium intybus) znali už ve starém Egyptě. Používali ji k posílení procesu trávení a proti žaludečním potížím. Tato něžná rostlina se ...

Možné vedlejší účinky

Konzumace sušené nebo vařené kopřivy je obecně bezpečná. Nežádoucí účinky se vyskytují jen velmi zřídka, pokud vůbec. Při manipulaci s čerstvými listy kopřivy je však potřeba být opatrní, mohla by vás postihnout alergická reakce v důsledku kontaktu s látkami, jako je acetylcholin, histamin, serotonin, leukotrien a kyselina mravenčí. Tyto sloučeniny mohou způsobit vyrážky, otoky, kopřivku a svědění.

Při zpracování listů však těchto chemických látek ubývá, což znamená, že při konzumaci sušených nebo vařených listů kopřivy by nemělo dojít k žádnému podráždění úst nebo žaludku.

Těhotné ženy by se měly konzumaci kopřivy vyhnout, protože může vyvolat děložní stahy, což může zvýšit riziko potratu. Stejně tak se doporučuje, aby případnou konzumaci kopřivy konzultovali se svým lékařem lidé, kteří užívají léky na ředění krve, léky na krevní tlak, diuretika, léky na cukrovku, lithium. Kopřiva dvoudomá by mohla s těmito léky interagovat. Například potenciální diuretický účinek rostliny může posílit vliv diuretik, což může zvýšit riziko dehydratace.

I přes svou užitečnost a využívanost se kopřiva nikdy nestala v tradiční evropské společnosti pěstovanou rostlinou a setrvala v postavení plevele, zčásti možná i kvůli tomu, že se kopřiva kultivuje jen velmi těžko. Kopřiva tak po staletí zůstávala v pozici divoké rostliny, která se využívala jako píce, lidská potrava, léčivo i jako surovina pro výrobu textilních vláken.

Tinktura z kopřivové nati

K přípravě tinktury, která má výborný vliv na cévy, ledviny, kůži, snižuje krevní tlak, navrací ztracenou energii a sílu, budete potřebovat:

  • 50 g mladých kopřiv
  • 500 ml 50% destilátu

Kopřivové listy omyjte a nakrájejte nadrobno nebo rozmixujte. Zalijte je destilátem a nechte macerovat při pokojové teplotě. Je důležité uchovat nádobku s budoucí tinkturou na temném místě. Po třech týdnech tinkturu přeceďte přes čisté plátno.

Užívání: Aplikujte vždy kapku přípravku na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíte 60 kg, můžete užít denně 60 kapek, které je potřeba rozdělit do tří rovnoměrných dávek, tj. po 20 kapkách ráno, v poledne a večer.

Zdroje: healthline.com, dále dle textu

7487

Diskuze k článku