
Makrobiotika a DIA recepty: Uvařte si chutný oběd nebo večeři
Tuto neobyčejně aromatickou bylinku znají snad všichni. Někteří jí z dob školních jídelen nemohou přijít na jméno, jiní se bez ní v kuchyni neobejdou. Kopr je však už od pradávna využívaná bylina, které nejenže krásně voní, ale umí i léčit. A samozřejmě nepatří jenom do koprové omáčky. Jeho využití v kuchyni je opravdu neomezené. Vyzkoušet ho můžete například v odlehčené verzi kulajdy.
Kopr znali už staří Egypťané. Faraonovi vezíři ho využívali nejčastěji v léčitelství. I římští gladiátoři věřili, že jim kopr dodá energii a pomůže s růstem svalů. V dnešní moderní společnosti oceníme kopr jak v léčitelství, tak v moderní gastronomii – tady se výborně hodí do zeleninových salátů, polévek, pomazánek, ale skvěle doplňuje i ryby.
Kopr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, proto se používá při zažívacích potížích, působí proti nadýmání a zmírňuje křeče. Působí také protizánětlivě, má čisticí účinky na močové cesty i ledviny, ale působí také proti nespavosti, bolesti hlavy a celkově navozuje pocit klidu. Navíc ho ocení i maminky, které kojí, jelikož podporuje tvorbu mateřského mléka a kojencům díky tomu pomáhá s bolavým bříškem.
Kopr obsahuje: bioaktivní silice, vitamíny A, C, B, kyselinu listovou, omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, železo, draslík, zinek, vápník i hořčík.
Kopr se pěstuje velmi snadno. Jeho semena lze zasít od května do srpna a už po šesti týdnech můžete sklízet nať. Jediné, co potřebuje, je světlo, teplo a pořádnou zálivku. Vyroste vám opravdu všude, i v květináči za oknem. Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá. Část kopru ovšem můžete nechat i rozkvést, abyste získali semena pro příští rok.
TIP: Kopr je pro pozdější použití lepší zamrazit než usušit, nebo lze i naložit.
Depresivní poruchy se stávají velmi rozšířeným a zároveň závažným onemocněním. Je však potřeba se na ně dívat ze dvou různých úhlů – na jedné ...
Tento recept vám přináším hned ze dvou důvodů. Jedním z nich je, že kopr v těchto deštivých dnech podpoří vaši imunitu, a tím druhým je, že se v lese dají čerstvé houby doslova sekat kosou. Pokud se tedy tento týden vydáte houbařit, určitě vyzkoušejte i voňavý recept, který ocení celá vaše rodina.
Tip: Kulajda se může stát skvělým plnohodnotným jídlem, přidáte-li do ní vejce jako zdroj bílkovin.
Dobrou chuť!
Zdroj: recept autorky, Bylinkyprovsechny
8177