Kombucha: Zdravotní zázrak pro diabetiky, marketingový tah pro obchodníky

Kombucha: Zdravotní zázrak pro diabetiky, marketingový tah pro obchodníky
Kombuchu si můžete připravit i doma Zdroj: Freepik

Fermentovaný nápoj velmi specifické chuti slibuje několik zdravotních benefitů, a díky tomu zažívá opravdový boom. Skutečně se však jedná o revoluční drink, na který se jen pozapomnělo, nebo je to jen marketingový tah obchodníků? Pravdou je, že o kombuče toho příliš nevíme. Dobré zprávy přinesu minimálně diabetikům, protože podle nejnovější pilotní studie má tento nápoj schopnost snižovat cukr v krvi.

Není divu, že se kombucha dočkala masového rozšíření v obchodech se zdravou výživou a postupně se dostává i na pulty některých supermarketů. Její popularita vzrůstá, a to díky neoficiálním tvrzením, že zlepšuje imunitu, dodává tělu energii a snižuje chuť k jídlu.

Z historie

Tento nápoj nás zavede do východní Asie, kde jsou jeho první zmínky datovány do roku 221 před Kristem. Staří Číňané přisuzovali kombuče léčivé účinky, stejně tak ji považovali za nástroj dlouhověkosti. V lidovém léčitelství se pak přirozenou cestou rozšířila přes Rusko do Evropy a odtud až za oceán do Ameriky.

Ještě před pár lety znalo kombuchu jen mizivé procento lidí, kteří si ji s nadšením připravovali doma. Dnes se z kombuchy stal poměrně slušný byznys.

Zajímavost: V naší zemi údajně střežili tajemství kombuchy klášterní mniši, kteří jí dali krycí název Olinka.

Pod drobnohledem

Kombucha není houba, jak by se na první pohled mohlo zdá, a jak se někteří mylně domnívají. Jedná se o zelený nebo černý čaj, který je fermentovaný prostřednictvím startovací kultury SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), která se živí přidaným cukrem.

Jedná se tedy o vzájemně prospěšné společenství bakterií a kvasinek, které dodávají kombuče místy nahořklou, octovou a lehce bublinkovou chuť. I to je důvod, proč možná každému hned napoprvé nezachutná.

Co obsahuje a čemu pomáhá?

V procesu fermentace se přidaná sacharóza štěpí na fruktózu a glukózu, mimo to ale kombucha tvoří i enzymy štěpící bílkoviny a uhlohydráty. Prokazatelně obsahuje kyselinu glukoronovou, listovou a octovou, ale také vitamíny ze skupiny B.

Ve skutečnosti není příliš relevantních studií o prospěšnosti pití kombuchy, ale jelikož základ tohoto nápoje tvoří zelený nebo černý čaj, dá se počítat se stejným spektrem benefitů na zdraví jako právě ze zmíněných čajů.

  • Kombucha obsahuje bakterie mléčného kvašení, které mohou mít probiotické funkce, a jsou tak schopny podporovat funkci imunitního systému.
  • Kyselina glukuronová, která je v kombuše obsažena, fyziologicky působí na organismus jako účinná detoxikační látka.
  • Může zlepšovat zažívání díky obsahu probiotických bakterií.
  • Obsažené antioxidanty mohou dokázat zmírnit proces stárnutí, a poskytnout tak ochranu veškerým buňkám v těle.
  • Díky obsahu kofeinu, železa a vitamínu B má kombucha energizující účinky.
  • Pití kombuchy může zlepšovat hodnoty cholesterolu, a to právě díky černému nebo zelenému čaji.
  • Kombucha připravená v zeleném čaji může obsahovat bioaktivní látky v podobě polyfenolů, které mají protirakovinové účinky.
  • Zlepšuje funkci střev a pomáhá udržovat střevní flóru v harmonii.
  • Experimenty na zvířatech prokázaly, že kombucha má schopnost normalizovat imunitu.

Jedlé dárky pro diabetiky: Flaškou neurazíte, oříšky nadchnete a cukrem překvapíte

Na začátek je potřeba říct, že byste měli jakoukoliv diagnózu respektovat a nekupovat dárky bezhlavě. Kornoutek s čokoládou a bonbony by potěšil ...

Pro a proti pití kombuchy

Kombucha koupená v obchodě nemá prakticky žádná rizika, jelikož je většinou pasterizována – tím je ale mnoho prospěšných látek zabito. Také ale není dobré zapomínat na to, že některé populární nápoje s kombuchou jsou doslazovány (mohou pak obsahovat i 6 gramů cukru ve 100 ml).

Zdálo by se, že je tak lepší připravit si kombuchu doma – ta však musí být připravována v naprosto čistém prostředí a v procesu kvašení by neměla být déle než deset dnů (při nesplnění těchto podmínek mohou vznikat toxické látky). Důležitým bodem však není jenom příprava, ale i skladování.

Fakt: Je uváděno, že kombucha není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Osoby s vážným onemocněním (např. rakovinou) by pití kombuchy měly konzultovat nejprve s lékařem.

Kombucha a diabetes

V polovině tohoto roku byla publikovaná malá pilotní studie, která potvrzuje přínos fermentovaného čaje pro diabetiky 2. typu. Podle výsledků měli diabetici, kteří kombuchu pili po dobu čtyř týdnů, nižší hladinu glukózy v krvi nalačno než ti, kteří pili podobně chutnající placebo.

Vědci samozřejmě uvádějí, že je potřeba ještě dalšího, většího zkoumání, ale právě tyto výsledky jsou velice slibné. Podle nich jsou pro diabetiky nejprospěšnější bakterie mléčného a octového kvašení, ale i kvasinky zvané Dekkera.

Závěrem

Kombuchu určitě není dobré zavrhovat – zvlášť diabetici by měli její chuť a účinky alespoň vyzkoušet. Je otázka, zda v pasterizovaném a v obchodě koupeném nápoji vůbec nějaké prospěšné bakterie a kvasinky zůstávají – rozhodně se ale vyplatí sledovat podíl cukru. Nicméně pokud jde jen o prospěšnost fermentovaných potravin, asi bych sáhla po kvašeném zelí, které si na nic nehraje, stojí pár korun a v některých případech může být i prospěšnější.

Zdroje: kulturistika.com, aktin.cz, celostnimedicina.cz

24054

Diskuze k článku