Kmín: Spojenec v boji se špatným trávením a bolestivou menstruací, pomůže i při cukrovce a s hubnutím

Kmín: Spojenec v boji se špatným trávením a bolestivou menstruací, pomůže i při cukrovce a s hubnutím
Kmín není jen koření. Odpradávna se používá jako léčivý prostředek na různé potíže Zdroj: Pixabay

Vypadá obyčejně, ale je velmi neobyčejný! Kmín je vhodný nejen do bramboračky, ale i jako léčivý prostředek na spoustu obtíží – od nadýmání přes menstruační bolesti a záněty až po cukrovku. A potěší i příznivce bylinných likérů. Jestlipak už jste někdy ochutnali kmínku?

Kmín kořenný (Carum carvi) pochází z mírného pásma Asie a má dlouhou historii. Historicky se kmín používal k léčbě všeho možného – od zažívacích potíží až po nadýmání. Starověká egyptská civilizace jej používala nejen k přípravě pokrmů, ale i jako konzervační látku při mumifikaci faraonů. Kmín nechyběl ani ve starořeckých a starořímských pokrmech. Často byl náhradou za pepř, jehož dovoz byl velmi drahý a složitý.

Zdravotní přínosy kmínu

Kmín je vynikajícím zdrojem vitaminu A, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, folátu a niacinu. Kromě toho je také zásobárnou antioxidantů. Obsahuje významné množství luteinu a zeaxanthinu, což jsou karotenoidy pomáhající organismu v boji s nebezpečnými volnými radikály. S čím vším vám může kmín pomoci?

  • Nižší riziko zánětu: Jednou z nejzajímavějších vlastností kmínu je jeho schopnost snižovat chronické záněty. Tento protizánětlivý účinek byl nejpodrobněji zkoumán v souvislosti se syndromem dráždivého tračníku a zánětlivým onemocněním střev.
  • Podporuje zdravé zažívání: Kmín se již stovky let používá ke zmírnění příznaků dyspepsie, tedy poruchy trávení. Kmín a kmínový olej mohou pomoci snížit střevní potíže samostatně nebo v kombinaci s mátovým olejem. Kmín podporuje uvolňování trávicích šťáv jak v ústech, tak v žaludku a tenkém střevě. V důsledku toho se zvyšuje koncentrace trávicích enzymů zajišťujících trávení potravy a využívání živin. Kmín navíc podporuje také funkci jater a sekreci žluči.
  • Spasmolytické účinky: Kmín obsahuje karvol a karvon, což jsou biologicky aktivní látky, které jsou schopny uvolňovat napětí hladkého svalstva, a tím zmírnit nebo eliminovat křeče a bolesti. To platí zejména pro hladké svalstvo urogenitálního a trávicího ústrojí. Díky tomu kmín pomáhá při menstruačních bolestech či žaludečních křečích, ale oceníte jej jako léčivý prostředek i při střevních kolikách.
  • Pomáhá při hubnutí: Některé studie naznačují, že konzumace výtažku z kmínu může pomáhat s udržováním, nebo dokonce snižováním hmotnosti.
  • Antidiabetické účinky: Kmín snižuje hladinu cukru v krvi, což je dobrá zpráva pro diabetiky. Nicméně, před užíváním kmínu ve formě doplňku se doporučuje konzultace s lékařem.

Vitamin A: Na imunitu, kožní potíže i jako prevence diabetické retinopatie

Historie výzkumu vitaminu A sahá až do starověku, kdy se tehdejší mastičkáři pokoušeli léčit noční slepotu býčími játry. Chemickou strukturu ...

Do polévek, jako čaj i léčivý olej

Lehce nahořklá, zemitá chuť kmínu připomíná lékořici, koriandr, anýz a fenykl. Lze jej používat vcelku nebo drcený či mletý do sladkých i slaných pokrmů. Uplatní se při pečení chleba a pečiva, přidává se do polévek a salátů. Rozhodně se bez něj neobejde pravá česká bramboračka, pečené vepřové nebo bramboráky. Je skvělý zejména v kombinaci s těžkými, tučnými pokrmy. Kromě jeho využití ve formě koření je k dostání například i jako kmínový olej.

Kmínový olej

Kmínový olej lze používat v případě kašle, protože pomáhá snížit zahlenění. Může také zlepšit kontrolu močení, zlikvidovat nežádoucí bakterie v těle a poskytnout úlevu při zácpě. Kromě pozitivních účinků na trávení má také blahodárný vliv na pokožku. Připisuje se mu schopnost zmírnit vrásky a omladit pleť. Navíc je i výborným dezinfekčním prostředkem.

Dříve se kmín běžně používal i k přípravě odvaru, který pomáhal při nadýmání, kašli či bolestech hlavy. Novopečené maminky zase pily kmínový čaj, aby podpořily tvorbu a kvalitu mateřského mléka.

Pokud vás trápí plynatost, můžete kmínový odvar vyzkoušet. Jeho příprava je snadná. Stačí lžičku nadrceného kmínu zalít 2 decilitry vařící vody, nechat zhruba 10 minut louhovat pod pokličkou a pak scedit.

Můj příběh: Rodiče mi zakazují svatbu, protože můj snoubenec má cukrovku

Seznámili jsme se v práci. Petr nastoupil do naší firmy jako nový obchoďák. Já mám na starosti všechno kolem služebních cest, takže jsme občas ...

Kmínka neboli kmínový likér

Dnes už není tak obvyklá, ale kdysi šlo o poměrně oblíbený alkoholický nápoj. Ačkoliv má v Čechách dlouhou tradici, nejde o náš původní vynález. Kořeny kmínky sahají do Nizozemska, odkud se v 16. století rozšířila do Evropy. V době Rakouska-Uherska byste ji dostali v každé hospodě, dnes už je spíše vzácností. Někteří nadšenci si ale vyrábějí kmínku doma. Jejím základem je spojení kmínu a alkoholu, nejčastěji vodky. Během macerace kmínu dochází k uvolňování aromatických látek. Posléze se musí kmín přecedit a likér se doslazuje. Nadšenci zkoušejí i různé varianty s přidaným kořením, jako je například skořice, fenykl či vanilka.

Pro koho není kmín vhodný

Ačkoliv je kmín obecně velmi bezpečný, děti, těhotné a kojící ženy a lidé s onemocněním jater nebo žlučníku by jej neměli používat. A stejně jako pro spoustu dalších druhů koření i pro kmín platí, že ideální je umírněná konzumace. V případě pochybností, zda můžete kmín zařadit na svůj jídelníček, se raději poraďte se svým lékařem.

Zdroje: webmd.com, dále dle textu

6172

Diskuze k článku