Když se potká jídlo s pitím: Už v dávných dobách věděli, proč si užít nápoj před večeří

Když se potká jídlo s pitím: Už v dávných dobách věděli, proč si užít nápoj před večeří
Unavené tělo potřebuje také značný přísun vitamínů C, D a E, jakož i minerálních látek Zdroj: Freepik

Náš organismus si umí vytvořit v rámci látkové výměny kolem 250 ml vody, zbytek potřebuje doplnit – popíjením nápojů (zhruba 1 500 ml) i prostřednictvím jídelníčku (až 1 000 ml). Vyplácí se přitom pravidelnost, ve stravě stejně jako v nápojích. Při sportu pak naše tělo ztrácí podstatně více vody a s ní i elektrolytů, které mají zásadní vliv na náš výkon a celkové zdraví, obzvlášť v horkých letních dnech. Před, během i po fyzické aktivitě proto odborníci rozhodně doporučují pít dostatek tekutin s obsahem minerálních látek, především přírodních minerálek.

„Člověk si vyrábí energii rozkladem organických látek při trávení – sacharidů, bílkovin i tuků, přijímaných ve stravě. K nim potřebuje přijímat ještě vitamíny, minerální látky a samozřejmě vodu, která je alfou a omegou lidského těla,“ říká úvodem spolupracovnice AquaLife Institutu RNDr. Michaela Bebová. Proces trávení stravy i nápojů je komplex biochemických reakcí, které začínají už při kontaktu jídla nebo pití s ústní dutinou. Vyžaduje přítomnost různých trávicích šťáv, jejichž hlavní složkou je voda. Tělo se proto bez pravidelného doplňování tekutin neobejde – už při mírné dehydrataci nemohou procesy trávení probíhat tak, jak mají, což může mít nepříjemné důsledky, od suchosti v ústech po zácpu. Pravidelný přísun tekutin s obsahem minerálních látek, které jsou aktivními účastníky vstřebávání (účastní se mimo jiné aktivního přenosu vstřebávaných látek a přijatých minerálů se stravou), je pro správné trávení naprosto esenciální,“ vysvětluje biochemička RNDr. Bebová, odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle.


Pozor na klimatizaci, může způsobit zdravotní potíže. Ideální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku je jen pár stupňů

Pozor na teplotní šoky Asi nejvíce „nebezpečná“ je klimatizace kvůli změnám teplot, kdy tělo náhle přejde z velmi horkého prostředí do velmi ...

Dbáte na dostatečný přísun tekutin?

Pro optimální zpracování jídla potřebujeme dostatek tekutin jak před, tak během, případně i po jídle. Před jídlem se už v dávných dobách podávaly nápoje na podporu chuti k jídlu a také proto, aby byl pro trávení připraven dostatek slin. Nápoj by neměl být moc sladký, aby neovlivnil chuťové pohárky, což se před jídlem nehodí.

„Pití během jídla nebo po něm nemusí být každému příjemné a v tom případě nemá cenu se do něj nutit, ani když je pro trávení velice užitečné. Pití nás totiž přiměje dělat drobné pauzy při jídle a nehltat. Zajistí nám dostatek slin, které jsou potřeba k úspěšnému nastartování trávení. Při kousání a rozžvýkávání stravy se sousta mísí se slinami, což usnadňuje jejich polykání a přesun přes hltan a jícen do žaludku. V žaludku by přitom měla strava končit v kašovité konzistenci, a to by bez slin nešlo,“ konstatuje spolupracovnice AquaLife Institutu, nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS., a upřesňuje: „Čím řidší (a dobře rozmělněná) přichází strava do žaludku, tím lépe se promísí s žaludeční šťávou a snadněji se tráví. Během hlavního jídla je proto vhodné vypít 300–500 ml tekutin, klidně i více, záleží na typu pokrmu. Pokud je součástí jídla polévka nebo šťavnatý pokrm s větším podílem vody, stačí k němu pít méně, pokud máme na talíři pokrm smažený nebo grilovaný, zapíjíme ho více.“

Čaj z listů jahodníku prospívá srdci a imunitnímu systému, domácí likér přispěje k regeneraci organismu

Jahody jsou pověstné tím, že obsahují spoustu polyfenolů, jako jsou antokyany. Jsou to organické sloučeniny, u kterých bylo v rámci řady ...

V teplých dnech potřebujeme tekutin více

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které proces trávení ovlivňují, je naše rozpoložení a pocity, které při jídle a pití zažíváme. Stres, spěch, výčitky, to všechno ovlivňuje trávení velice negativně. Zatímco dobrá společnost, pohoda, zaměstnání všech smyslů a sklenice kvalitní vody tvoří základ dobrého trávení. Pijeme-li čistou přírodní vodu s vyváženým obsahem minerálních látek, neovlivníme chuť pokrmů ani množství přijaté energie. Hlavní součástí našeho pitného režimu by proto měla být čistá voda v čele s kvalitními přírodními minerálkami a pramenitou nebo kojeneckou vodou, kterou můžeme doplnit dalšími nápoji, jako je neslazený čaj nebo ředěné ovocné a zeleninové šťávy.

„Adekvátní hydratace, tedy dostatečné zavodnění organismu, je zároveň nejdůležitějším aspektem sportování v horkých dnech – nutnost doplňování energie je až na druhém místě. Tělo se při vysokých teplotách snaží ochlazovat pocením, což vede k významné ztrátě vody. Nedostatečné doplňování tekutin tak může vést k dehydrataci a následně ke zvýšení srdeční frekvence, ale i ke snížení objemu krve. Srdce pak musí pracovat intenzivněji, aby udrželo adekvátní průtok krve i dostatečný přísun kyslíku do svalů a důležitých orgánů,“ objasňuje spolupracovník AquaLife Institutu RNDr. Pavel Suchánek. „Čím vyšší teplota okolního prostředí, tím větší ztráty tekutin a elektrolytů z organismu. Před, během i po fyzické aktivitě je proto důležité pít dostatek vody, přírodních minerálek nebo sportovních nápojů s obsahem potřebných minerálních látek v čele se sodíkem, draslíkem, hořčíkem a chloridy, které nám pomohou udržovat v těle hydrataci a elektrolytickou rovnováhu,“ doporučuje RNDr. Suchánek, odborník na výživu při sportu.

Dostatečný příjem tekutin s minerálními látkami a vyvážená strava bohatá na nezbytné živiny jsou klíčové pro udržení energie a výkonu i pro prevenci zdravotních komplikací během letních sportovních aktivit, zejména v extrémních teplotních podmínkách. Jídelníček by měl obsahovat odpovídající množství sacharidů, bílkovin a tuků. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro vysokointenzivní aktivity (vysoká tepová frekvence, velké zadýchání), zatímco bílkoviny podporují regeneraci svalů po cvičení, posilují spánek a udržují rychlost metabolismu. Tuky jsou zase zdrojem energie pro spíše pomalejší a vytrvalostní aktivity (turistika v mírném terénu, cyklistika v rovinatých terénech apod.). Důležité je i načasování jídla – ideálně 1 až 2 hodiny před sportovním výkonem a do 1 hodiny po něm, aby se podpořila efektivní regenerace.

Zdroj: redakce, RNDr. Pavel Suchánek, Věra Boháčová, DiS.

4196

Diskuze k článku