Když příroda léčí: Zelenina a houby

Když příroda léčí: Zelenina a houby
Mezi rostlinná hypoglykemika, které při léčbě cukrovky působí podpůrně a snižují glykémii, patří listy, podzemní části, semena, semeníky nebo jiné části zeleniny, která je běžně používaná v kuchyni při přípravě jídel. Zdroj: Shutterstock

Víme, že v přírodě se objevuje hodně bylinek a rostlin, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Mezi dary přírody ale patří také zelenina a u nás velmi oblíbené houby. Co s naším zdravím dokážou a jak je lze využít při léčbě diabetu?

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH pracuje jako farmaceutická laborantka specialistka v nemocniční lékárně Univerzitní nemocnice Martin a dlouhodobě se věnuje edukaci diabetiků v Diabetologickém edukačním centru. Je předsedkyní sdružení DIAMART a dlouhá léta byla viceprezidentkou Svazu diabetiků Slovenska. Přednáší doma i v zahraničí pro diabetiky, zdravotníky a veřejnost a je autorkou mnoha edukačních materiálů, knih a brožurek věnovaných diabetu.

Zaměřeno na zeleninu

Mezi rostlinná hypoglykemika, které při léčbě cukrovky působí podpůrně a snižují glykémii, patří listy, podzemní části, semena, semeníky nebo jiné části zeleniny, která je běžně používaná v kuchyni při přípravě jídel a doporučovaná diabetikům v rámci diabetické diety jako racionální stravy bez cukru s dostatečným množstvím vlákniny, minerálních látek, vitamínů, stopových prvků a vody. Jejich účinek je založený na přítomnosti glukokinínů, které zvyšují štěpitelnost a stravitelnost cukrů. Krátkým vařením se neničí. Nejúčinnější jsou jejich kyselé extrakty.

Co umí houby?

Plodnice některých vyšších hub, které jsou po úpravě a zpracování vhodné pro lidskou spotřebu, mají také hypoglykemizující účinek. Vzhledem k tomu, že roční produkce jedlých hub v lesích přesahuje několik milionů kilogramů, jde o velmi zajímavý podpůrný prostředek.

Jsou složené z vody (asi 90 %) a ze sušiny, ve které jsou bílkoviny (30 % – 50 %), anorganické soli (draslík, fosfor, jód, kobalt, měď, sodík, titan, vápník, zinek), cukry, tuky a vitamíny (A, B, C, D, K, PP). Výhodou hub je jejich nízká energetická, ale vysoká biologická hodnota.

Zajímavostí je, že v Evropě je už popsáno více než 4000 druhů vyšších hub, ze kterých je 100 – 150 prvotřídních, 300 – 400 dobrých, 100 jedovatých, 20 zaměnitelných a 4 – 5 smrtelně jedovatých, přičemž nejtěžší otrava je způsobena Muchomůrkou zelenou (Amanita phalloides).

Kafe a inzulín: Přestavujeme vám naši novou bloggerku, která našla svou vnitřní sílu a postavila se cukrovce čelem

A tak mě tady máte, ženu milující výběrovou kávu, psaní, výlety po Česku i za hranice, procházky se psem, vůni lesa, a taky moře, pomalá rána, ...

Které houby zařadit při diabetu

Ve studiích s Lesklokorkou lesklou (Ganoderma lucidum), která tvoří samostatně nebo v kombinaci součást více fytofarmak a je známá i jako houba reishi, bylo kromě hypoglykemizujícího účinku popsáno i snížení hladiny oxidačního stresu, celkového cholesterolu, triacylglycerolů a schopnost upravovat aktivitu antioxidačních enzymů superoxiddismutázy, katalázy a glutatiónreduktázy. Významně působí na imunitní systém.

Více než dvacet studií s Hlívou ústřičnou (Pleurotus ostreatus), podávanou v dávce 50 mg/kg tělesné hmotnosti, prokázalo vliv na DM 2 a úpravu hladiny tuků v krvi.

Hnojník obyčejný (Coprinus comatus) jako léčivá houba byl popsán až ve 20. století v Evropě. Plodnice obsahují vitamíny (B, C, D) a minerály (Ca, Cu, Fe, K). Při DM je využívaný hlavně antidiabetický účinek vanád (V) a comatínu, přičemž vanád zlepšuje glykémii nalačno. Při DM 1 snižuje spotřebu inzulínu a při DM 2 zlepšuje inzulínovou rezistenci.

Tabulka: Zelenina a huby s hypoglykemizujícím účinkem | zdroj: se souhlasem autorky PhDr. Andrey Bukovské, MHA, MPH

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky PhDr. Andrey Bukovské, MHA, MPH

2053

Diskuze k článku