
Labilní diabetes dokáže s životem „zamávat“. Oč se jedná a koho postihuje nejčastěji?
Vůni kávy, která se po rozednění nese místností, nic nepřekoná. Také milujete příslib toho, že se – dosud zívající – po pár doušcích konečně proberete a začnete fungovat? Jenže to má své velké „ale“. Káva může zabránit rozvoji diabetu u lidí, kteří cukrovkou ještě netrpí. U diabetiků je to však o hodně složitější. Poradíme vám, na co si dát při přípravě kávy pozor.
Onou kouzelnou látkou, která může za pozitivní pocity při pití kávy, je kofein, který je její hlavní aktivní složkou. Tento stimulant působí na centrální nervovou soustavu, zvyšuje kognitivní funkce, zlepšuje soustředění, snižuje pocit únavy a může mít vliv i na metabolismus. Světová zdravotnická organizace uvádí, že vhodná denní dávka kofeinu pro zdravé jedince je až 400 mg, což odpovídá zhruba čtyřem šálkům kávy denně (jeden šálek = cca 7 g kávy). To však platí opravdu jen pro osoby bez zdravotních problémů.
Jak vyplývá ze studie z roku 2021, pravidelná konzumace kávy může přispívat ke snížení rizika rozvoje cukrovky II. typu. Pokud jste tedy zdraví, nemusíte se kávě vyhýbat. Kromě psychoaktivního kofeinu obsahuje káva také antioxidanty a široké spektrum vitamínů a minerálů (např. vitamíny B2, B3, B5, draslík, hořčík a mangan). Na citlivější osoby však může mít nežádoucí negativní účinky, jako jsou:
Stejně tak by se měli kofeinu vyhýbat lidé se zažívacími problémy, jako je reflux, osoby se srdečním onemocněním a také těhotné a kojící ženy. Pokud jste však zdraví a nepatříte ani mezi citlivější jedince, můžete si s chutí své čtyři šálky kávy denně zcela bez obav vychutnat.
Maliny jsou bohaté na antioxidanty, mají vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index (25), takže si je v přiměřeném množství mohou dopřát i ...
Pro diabetiky to však neplatí. Kofein totiž zvyšuje krevní tlak, může vést k náhlému zvýšení hladiny cukru a ovlivňuje reakci těla na inzulin. Je třeba mít na mysli, že na každého člověka působí kofein odlišně, a proto by lidé s diabetem měli konzumaci kávy omezit, nebo od ní raději upustit docela.
Nadějný výzkum
Švýcarští vědci z ETH zkoumají možnost využití kofeinu k regulaci glykemie. Vyvinuli syntetický genový okruh označovaný jako kofeinem stimulovaný regulátor (C-STAR), který reaguje na kofein obsažený v komerčně dostupných produktech a produkuje peptid používaný k léčbě diabetu II. typu. U myší s diabetem pomohly buňky nesoucí systém C-STAR kontrolovat hladinu glukózy v krvi po konzumaci kávy. Nicméně tato možnost je prozatím ve fázi vědeckého výzkumu a nám nezbývá, než být trpěliví.
Pokud máte diabetes a chcete si kávu přece jenom – alespoň výjimečně – dopřát, je potřeba dodržovat určitá pravidla:
„Když se ráno vzbudím a čirou náhodou mě nic nebolí, připadám si divně,“ říká s úsměvem paní Marie, která se nám nedávno svěřila se svým bojem se ...
Ideálním řešením pro diabetiky jsou náhražky kávy, jako je čekanková, špaldová či ječmenná, případně bezkofeinová káva. I zde je však potřeba pečlivě vybírat. A proto se bezkofeinové kávě a náhražkám kávy budeme věnovat v samostatném článku příště.
K objevení kávy se váže několik legend. Ta nejčastější je o pasáčkovi Kaldi, jehož kozy byly po pozření červených plodů z jednoho keře na pastvině živější a rozpustilejší než jindy. Zaujalo ho to a vše večer povyprávěl opatovi z místního kláštera. Představený kláštera nařídil sesbírat plody a dal odvar z plodů vypít mnichům, kterým sice odvar nechutnal, ale vydrželi po něm déle na modlitbách. V období vytrvalých dešťů sušili mniši větvičky s plody nad ohněm a pár jich nedopatřením upadlo do ohně. Po chvíli se vzduchem začala šířit libá vůně – a objev pražení kávy byl na světě.
První kavárna na světě byla otevřena v Istanbulu v roce 1475.
Kávová sedlina je doslova poklad. Vyrábí se z ní papír, používá se při výrobě kosmetických produktů a k barvení textilu. Je také díky vysokému obsahu živin ideální jako přísada do kompostu.
Nejsilnější káva na světě je Black Insomnia, která obsahuje přibližně 300 mg kofeinu v jedné dávce, což je zhruba trojnásobek běžného obsahu kofeinu.
Zdroje: dialiga.cz, ncbi.nlm.nih.gov, eth.cz, mayoclinic.org, tchibo.cz, webmd.com
13494