-- reklama --

Kardamom je vhodný pro diabetiky: Pomůže s hyperglykémií a podpoří tělesné spalování

Kardamom je vhodný pro diabetiky: Pomůže s hyperglykémií a podpoří tělesné spalování
Kardamom je mimo jiné uznáván jako dobré přírodní analgetikum a podporuje přirozené trávení. Zdroj: Freepik

Kardamom je oblíbené voňavé koření, které najdete jak ve slaných, tak sladkých jídlech nebo výživných nápojích. Velmi zajímavý může být také pro diabetiky díky schopnosti managementu hyperglykémie.

Kardamom je rostlina, která se v ájurvédské medicíně používá již od starověku. Je využívaná jako lék při mnoha poruchách, ať už se týkají těla či mysli. Pro našince může být jeho indikace v případě některých neduhů poněkud překvapivá.

Co je kardamom?

Koření známé pod názvem kardamom obsahuje velmi aromatická semena vytrvalé byliny kardamovník obecný (Elettaria cardamomum), patří do čeledi Zingiberaceae (zázvorníkovité) – stejně jako zázvor. Pochází z jižní Indie, tvoří jeden ze základů tamější kuchyně. Odborníky na výživu je doporučovaný také pro jeho nemalé přínosy pro lidský organismus.

Má jemnou kořeněnou chuť po citrónu a pepři. Existuje více odrůd, nejznámější z nich je zelený. Můžete se ale setkat také s bílou, červenou, hnědou nebo černou variantou.

Černý kardamom pochází z Číny, je poměrně silný, kafrovitý. Říká se mu také „nepálský kardamom“. V Evropě se používá nejvíce zelená varianta, která se na náš kontinent dostala ve středověku a začala se prosazovat jako součást nápoje podávaného jako aperitiv. Také se pomalu odkrývaly jeho fytoterapeutické účinky a stal se součástí lidového léčitelství.

Lahodný chai zahřeje a prospěje vašemu zdraví: Nebojte se ho ani jako diabetici

Na konzumaci prohřívacího koření byste se měli zaměřit hlavně jako na prevenci respiračních onemocnění a podpoření termogenických reakcí těla při ...

Co dodá vašemu tělu?

Kardamom je vyhledávaný jako zdroj prospěšných látek, které pomohou vašemu organismu zachovat dobré funkce. Semeno je také bohaté na hořčík, který je důležitý pro řadu tělesných funkcí, jako je dobrá svalová, nervová a trávicí činnost, transport kyslíku a udržení dobré enzymatické aktivity. Najdete v něm i zinek, nezbytný minerál pro správnou funkci slinivky břišní a obnovu tělesných buněk.

Je také zajímavý poměrně velkým obsahem vápníku, minerálu důležitého pro dobrý stav zubů, kostí, nehtů i vlasů, udržení přirozených srdečních funkcí a také zdravého nervového systému.

Vápník také usnadňuje srážení krve. Voňavé kardamomové semeno poskytuje tělu vitamíny B2 a B6. Vitamín B2 pomáhá stimulovat chuť k jídlu a mozkové funkce, má také zajímavé analgetické působení. Vitamin B6 pomůže vstřebávat hořčík a podpoří syntézu keratinu pro udržení krásné pleti i vlasů.

Kdy se používá ve fytoterapii?

Kardamom je tradiční bylinou používanou v ájurvédě. Dvě hlavní účinné látky v semenech jsou alfa-terpenylacetát (protikřečový, tonizační prostředek) a terpenové oxidy (fungují jako podpora dýchacího systému a mají protizánětlivý účinek).

Kardamom je uznáván pro svou účinnost při léčbě trávicích poruch (kolika, průjem nebo plynatost), ale také pro své protizánětlivé, antiseptické a analgetické i protikřečové vlastnosti.

Působí i potopudně a močopudně, hodí se při infekcích močových cest. Bývá součástí dentální péče, protože napomáhá odstranit zápach z úst. Jaké je další působení kardamomu?

  • Umožňuje zklidnit pálení žáhy a žaludeční reflux.

  • Snižuje projevy zánětů dásní.

  • Působí jako stimulant mozkových funkcí a afrodiziakum.

  • Lze jej použít v případě střevních parazitů.

  • Snižuje projevy křečí trávicího systému.

  • Je také dobrý jako tonikum nervového systému při sezónním psychickém nepohodlí.

Zostřete si smysly pomocí chilli papriček, prospějí vašemu zažívání a také hladině krevního cukru

Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří ...

Proč je kardamom zajímavý pro diabetiky?

Kardamom je nejen chutná ingredience orientální kuchyně. Pro diabetiky je zajímavý také z více důvodů než jen jako voňavá surovina. Nenapadá vás ještě, proč byste ho měli zařadit do jídelníčku? Třeba také proto, že je výborným antioxidačním prostředkem. Díky obsahu vitamínů a minerálů schopných chránit buňky před působením oxidativního stresu je pro ty, kteří se léčí s cukrovkou, naprosto ideální. Antioxidanty jsou totiž pro diabetiky důležité pro redukci komplikací spojených s onemocněním.

  • Kardamom je také jedno z koření, které podporuje přirozené termogenické reakce těla. Což může pomoci zlepšit snahu o ztrátu kil navíc a nastartovat váš metabolismus.
  • Studie provedené na potkanech prokázaly, že zvířata, která konzumovala kardamom, měla lepší glukózovou toleranci a snížené hladiny krevních lipidů při konzumaci stravy bohaté na tuky s nízkou sacharidovou zátěží.
  • Je také doporučován jako regulátor krevního tlaku.

Jak ho používat v kuchyni:

  • Kardamom se vyskytuje v tradičních indických a asijských receptech, ale také v perníku, turecké kávě nebo indickém čaji (chai masala).
  • Najdete jej také v některých řeckých jídlech. Bývá součástí bylinných směsí, rozumí si s kurkumou, zázvorem nebo limetou, podporuje chuť ovoce, zeleniny, bílého masa.
  • Dá se použít při pečení a pro přidání neobvyklé chuti džemům nebo kompotům. Je skvělý do dezertů na čokoládovém základě a netradičních dortů.

Upozornění: Konzumace kardamomu se nedoporučuje lidem s poruchami jater a srdečními potížemi (myokarditida a další). Při konzumaci více než 5 g denně vykazuje toxicitu. Při předávkování může způsobit nepříjemné stavy jako bolesti hlavy, žaludku, nevolnost, nadměrné pocení, ale i závažnější projevy (závratě, zvracení, tachykardie, hypotermie nebo nespavost). Z preventivních důvodů by jej neměly používat těhotné ženy.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Britannica.com, Organicfacts.net, Onlinelibrary.wiley.com

9161

Diskuze k článku