Josta obohatí i diabetický jídelníček! Co v sobě toto bobulovité ovoce skrývá za poklady?

Josta obohatí i diabetický jídelníček! Co v sobě toto bobulovité ovoce skrývá za poklady?
Josta připomíná listy i plody černý rybíz. Díky křížení s angreštem jsou však plody větší a sladší. Zdroj: Shutterstock

Nepříliš známou, ale zato samými výhodami oplývající bobulovinou je josta. Toto zdravé ovoce nakyslé chuti můžete jíst klidně i při diabetu! A jaké přednosti v sobě tento vyšlechtěný keřík skrývá? Jsou to pestré účinky dvou ovocných druhů, tedy černého rybízu a srstky angreštu. Objevte je společně s námi!

Josta byla vyšlechtěna v roce 1977 v Německu a z němčiny plyne i její název, který vznikl spojením slov Johannisbeere (rybíz) a Stachelbeere (angrešt). Nyní si můžete vybrat již z celé řady odrůd, které se mírně liší chuťovými vlastnostmi. Výhody plynoucí z úspěšného křížení si však ponechávají všechny.

Keř či strom, který se vyplatí vysadit

Jostu můžete pěstovat v keřovité či stromové formě, stromky však bývají náchylnější na zlomení silným větrem. Snad největší praktickou předností josty je to, že nemá trny. Na rozdíl od angreštu si tak můžete užívat sklizeň šťavnatých plodů bez obav ze šrámů. Tmavočervené bobule josty chutnají jako černý rybíz a angrešt dohromady – nemají typickou trpkost rybízu a připomínají jemně nakyslou chuť kiwi.

Plody dozrávají v červenci a jejich výhodou je, že neopadávají ani při plné zralosti, pouze začnou na keřích sesychat. Ptáci se jim vyhýbají, a proto se sklizní nemusíte spěchat tak jako u jiných bobulovin (typicky arónie). V dobrém roce můžete z jednoho keříku sklidit 3–5 kg bobulí.

Znáte biofeedback? Vyzkoušejte posilovnu pro mozek a vytrénujte jej do perfektní formy

Biofeedback poskytuje zpětnou vazbu o činnosti vašeho mozku, díky čemuž můžete svoje mozkové schopnosti trénovat. Kontrolovaná mysl přináší řadu ...

Pěstování josty zvládnou i nezkušení zahradníci

Josta je jeden z nejvhodnějších užitkových keřů pro zahradníky-začátečníky. Je velice nenáročná na pěstování a poradí si se širokou škálou půd. Ideální je vlhčí humózní půda, zvládne však i písčitou, jílovitou a hlinitou zeminu. Plodí i ve vyšších nadmořských výškách, ale méně a později. Nížiny a teplejší oblasti jsou jejími oblíbenými lokalitami. Nevyžaduje každoroční střih a dobře se množí pomocí řízků. Jediným nepřítelem mohou být jarní mrazíky, při kterých je vhodné keř zakrýt netkanou textilií. Ideální doba výsadby je na podzim, po zakořenění začne růst již následující jaro. Nejlepší plody však dozrávají až čtvrtým rokem.

Josta odolává nejen ptačím škůdcům, ale i většině běžných chorob, včetně padlí. Je proto vhodná pro ekologické pěstitele, kteří se chtějí vyhnout postřikům.

Skrývá v sobě léčivý potenciál rybízu i angreštu

Jakožto kříženec dvou velice zdravých bobulovin obsahuje josta jejich blahodárné složky v ještě koncentrovanější formě. Při konzumaci tmavých, antokyany nabitých plodů tak můžete využívat kombinovaný účinek rybízu i angreštu. Jaké jsou tedy její největší léčivé poklady? Obsahuje:

  • flavonoidy – vitamíny C a P,
  • vitamín A a vitamíny skupiny B,
  • železo,
  • vápník, draslík, hořčík, sodík.

Zdravotní přínosy josty ocení nejen diabetici

Díky obsahu široké škály zdraví prospěšných látek funguje josta jako pomocník, který by v přírodní domácí lékárničce neměl chybět. Jaké jsou její hlavní léčivé účinky?

  • Vitamíny C a P jsou silné antioxidanty chránící tělo před volnými radikály. Podílejí se dále na imunitních reakcích těla, detoxikaci organismu a podporují činnost mozku. Stimulují také krevní cirkulaci a působí proti křečovým žilám, což bývá častý problém nejen u diabetiků. Díky vysokému obsahu těchto vitamínů je josta doslova vitamínová bomba.
  • Účinné látky obsažené v listech josty podporují střevní peristaltiku a trávení, proto se používají jako skvělý prostředek pro snižování hmotnosti.
  • Zmírňuje příznaky stárnutí (povadlá a zašedlá kůže, zhoršení zraku, vypadávání vlasů a jiné).
  • Podporuje činnost srdce a celkové zdraví kardiovaskulárního systému.

Shrnutí: Proč jostu pěstovat aneb její hlavní přednosti

  1. Obsahuje účinné látky angreštu a rybízu zároveň.
  2. Plody jsou větší a chutnější než rybíz.
  3. Nemá trny – nepopícháte se.
  4. Je nenáročná na pěstování, tedy odolává nezkušenosti zahrádkářů.
  5. Nechutná ptákům a jiným škůdcům.
  6. Z keře neopadá ani v plné zralosti.
  7. Je odolná vůči padlí a jiným nemocem.
  8. Jakožto bobule s nízkým obsahem sacharidů je velmi vhodná pro diabetiky.

Osvěžující bylinné čaje, které můžete popíjet po celý rok

Bylinné čaje, odvary a výluhy byly dříve využívány k léčbě mnoha neduhů. Naši předci věděli, kdy kterou bylinu sbírat, jak ji uchovávat a ...

Kulinářské využití josty je široké

Jostu můžete zpracovat podobně jako rybíz a angrešt. Skvěle se hodí do kompotů, džemů a zavařenin. Krásně ozdobí ovesnou kaši, palačinky či dorty a zákusky. Můžete ji přidat do ovocných smoothie a někdo ji má rád i jako alternativu brusinek k ozvláštnění a dochucení některých masových omáček. V kuchyni s ní chybu rozhodně neuděláte a přispějete ke zdraví všech strávníků.

Nebojte se jostu vysadit už letos v podzimních měsících! Je nenáročná na pěstování a již napřesrok se budete moci těšit ze zdravých a chutných plodů. Bobulovité ovoce je pro diabetiky velice vhodné a rozhodně se v něm nemusíte omezovat.

Zdroj: Spektrumzdravi, Ireceptar, Jimejinak

5673

Diskuze k článku