Co jíst na dovolené? Tipy ze zahraniční kuchyně

Dovolená je čas odpočinku, poznávání nových míst, zkoušení nových věcí a samozřejmě i nových chutí a jídel. V každém koutě světa mají typické stravovací zvyklosti a pokrmy, které jsou doma právě tam, kde k jejich přípravě stačí vyjít na zahradu, a máte všechny potřebné suroviny.

Co jíst na dovolené? Tipy ze zahraniční kuchyně

Italská kuchyně: na čem si můžete pochutnat?

Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa, s francouzskou kuchyní často soupeří dokonce o první místo. Jídlo připravované na Apeninském poloostrově je, podobně jako u jiných kuchyní Středozemí, velice zdravé. Italové mají k dispozici mnoho kvalitních a čerstvých ingrediencí, které se připravují velice nenáročnou úpravou mnoha jídel. K nejpoužívanějším surovinám pro přípravu zdejších pokrmů patří těstoviny, rýže, stovky druhů vynikajících sýrů, maso, ryby a mořské plody, sušená šunka prosciutto, rajčata, papriky, kukuřice, cukety, lilek, artyčoky, olivy a hojně používaný olivový olej, kapary, pomeranče, česnek, bazalka a jiné bylinky… Nechybí ani klobásy a salámy, slovo salám dokonce pochází z italského „salame“ (solená uzenina, maso) – původně latinsky „salare“ – solit. Nejznámějším salámem je mortadella.
Široce rozšířené je pití vína a také kávy. Ne že by se zde káva pěstovala, ale Italové dovedli její pití k dokonalosti v podobě italského espresa. Vyhlášená je také pravá italská zmrzlina.
Italský oběd (pranzo) bývá vydatný a Italové mu věnují hodně času. Začíná obvykle předkrmem (antipasto), následuje první chod (primo), kterým bývá polévka, těstoviny nebo rizoto, pokračuje se druhým chodem (secondo), kterým je masové nebo rybí jídlo, a na závěr může ještě přijít dezert (dolci) nebo ovoce (frutta). Večeře už bývá méně vydatná a jí se podobně jako např. ve Španělsku později než ve střední Evropě.

Španělská kuchyně: nejslavnější jídla

Existují jídla typická pro celou zemi, byť jsou v otázce stravování mezi jednotlivými španělskými regiony samozřejmě rozdíly.
Podobně jako jinde ve Středomoří se tu velmi hojně užívá olivový olej, jehož je Španělsko největším producentem i konzumentem na světě, a také další charakteristické součásti jižanské kuchyně: česnek, cibule, rajčata, papriky… Ke španělské kuchyni neodmyslitelně patří zeleninové saláty. Vlivu Arabů lze přičíst používání koření jako šafrán a římský kmín, rozšíření medem slazených sladkostí či přidávání ovoce a mandlí do nejrůznějších jídel.
Zdejší stravovací zvyklosti se výrazně liší od našich. Snídaně není příliš důležitá. Hlavním jídlem dne je oběd, který má často několik chodů. Podává se ale až mezi 13:30 a 16. hodinou. Po obědě následuje siesta, odpočinek. Tomu odpovídá většinou i pracovní doba. Večeře už je lehčí, ale nezačíná dříve než v 21 hodin, výjimkou není ani 23. hodina!
Nejslavnějším španělským jídlem je paella, jejíž hlavní součástí je rýže. Její pěstování přinesli do země Arabové. Pochází z Valencie, ale dělá se po celé zemi v mnoha variantách. Název paella označoval původně pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje. Dále zde určitě ochutnejte Gazpacho, hustou studenou polévku z rozmačkané směsi rajčat, papriky, česneku, cibule, strouhanky, citrónu a oleje.

Řecká kuchyně: dopřejte si její rozmanitost

Řekové rádi užívají života a jídlo a pití je jedním z projevů tohoto užívání. Středomořské klima umožňuje pěstování mnoha zemědělských plodin, takže si Řekové potrpí na čerstvé ingredience. Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále se hojně používají olivy (nejznámější jsou černé olivy z města Kalamata), rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole a okra (jedlý ibišek). Koření se celou řadou bylinek, asi nejtypičtějšími je oregano, máta a muškát.
Maso z ovcí a koz je daleko běžnější než ze skotu, pro jehož chov nejsou v Řecku příznivé podmínky. Světoznámý je sýr feta, tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka (sýr „balkán“ je naše obdoba fety). Zcela běžná jsou samozřejmě rybí jídla, zejména na pobřeží. Oblíbený je také jogurt, do něhož se často přidává vyhlášený řecký med.
V Řecku se pěstuje mnoho druhů ovoce – pomeranče, vodní melouny, broskve, hroznové víno, ale i takové druhy, jako fíky, opuncie, lokvát a kiwi.
Musaka (moussaka) je mezinárodně známé řecké jídlo. Tvoří ji několik na sebe kladených a zapečených vrstev různých pochutin. Tři základní (tradiční) vrstvy jsou tvořeny plátky lilku (méně často cuket), mletým jehněčím masem a bešamelovou omáčkou (ta se dělá z horkého mléka a jíšky z mouky a tuku), dále se přidávají rajčata, koření a často také brambory.

Egyptská kuchyně: překvapivé chutě a jednoduchost

Egypťané nikdy nepatřili mezi nejbohatší národy a tak jsou jejich jídla většinou hodně jednoduchá, připravovaná jen ze základních surovin. Ale díky množství koření a umu egyptských kuchařek jej používat bývají egyptské pokrmy neobyčejně chutné a svými nečekanými chutěmi překvapí nejednoho cestovatele.
Košari (Koshary, Kushari) je oblíbeným pokrmem z egyptské kuchyně: směs uvařené čočky, těstovin a rýže se společně povaří v hrnci a před servírováním polije rajčatovou omáčkou, popřípadě dochutí chilli pastou nebo česnekem. Egypťané svorně prohlašují tuto netypickou kombinaci chutí za svoje národní jídlo.
Kunáfa (Kanafeh, kunafeh) je dezert typický pro období ramadánu. Na základ z husté šlehačky nebo slazeného tvarohu se navrší tenké nudličky listového těsta společně s ořechy, moučkovým cukrem a skořicí. Vršek tohoto „koláče“ se poté ozdobí sekanými pistáciemi.

Turecká kuchyně: typická jídla, která musíte ochutnat

Velmi důležitým jídlem je pro Turky snídaně. Turci tradičně snídají každé ráno s celou rodinou. Typická turecká snídaně je velmi bohatá, nesmí chybět sýr (beyaz peynir, kasar), máslo, olivy, vejce, rajčata, okurky, zelené papriky, džem, marmeláda, med, sucuk (kořeněná turecká klobása), pastirma, borek a simit (kruhový chléb se sezamovými semínky). K snídani se na pití podává černý čaj.
Obecně je turecká kuchyně velice bohatá, pestrá a přitom jednoduchá, jídla jsou připravována z velmi kvalitních a čerstvých surovin.
Pilaf (neboli také pilav), je pokrm, jehož základ tvoří rýže nebo pšenice osmažená na oleji a poté vařená v kořeněném vývaru. Může obsahovat různé příměsi – maso, zeleninu, ovoce a koření.
Köfte, další typické turecké jídlo, jsou kuličky z mletého masa, obvykle jehněčího nebo hovězího, smíchané s kořením a cibulí

Chorvatská kuchyně: vybrané lahůdky na závěr

Stravovací návyky pobřežních oblastí nesou dodnes známky benátské nadvlády, a proto zde převládá středomořská kuchyně se silnými italskými vlivy. Přímořské kuchyni dominuje olivový olej, záplava bylinek a česneku. Nechybí plody moře a těstoviny na desítky způsobů.
Také se můžete setkat s řadou pochorvatštěných pokrmů známých spíše z Apeninského poloostrova. Polévka Maneštra se zeleninou a fazolemi je místní variací na oblíbenou Minestrone a Rižoto je jen jiný název pro klasické italské rizoto, často podávané s plody moře (Prstaci).
Pokud byste chtěli ochutnat opravdovou lahůdku, zamiřte na Istrii a dejte si těstoviny v úpravě „ála tartufe“. Pod tímto názvem se skrývá pokrm z lanýžů (podzemní houby sbírané na severu Istrie). Jako předkrm se často podává chorvatská variace Prosciutta (pršutu, pršuta), zde známá jako dalmátská uzená šunka, nebo místní vyhledávaná specialita pagský sýr (paški sir).

Ladislava Kankrlíková

Diskuze k článku

Komentujte

Buďte první kdo bude komentovat!

Upozornit na
avatar