Jídelníčkem proti neuropatii

Neuropatie (poškození nervů) je častou komplikací diabetu 1. i 2. typu. Je to zákeřné zhoršování zdravotního stavu, které dlouhý čas nemá viditelné projevy. Chránit se proti němu můžeme i s pomocí vhodně sestaveného jídelníčku.

Jídelníčkem proti neuropatii

Stálou kontrolou normální hmotnosti a zdravého stravování se můžeme neuropatii vyhnout. Do jídelníčku je nutné zařazovat různé potraviny včetně čerstvého ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, masa, drůbeže, ryb, zdravých tuků. To vše podpoří vaši snahu o vyrovnanou hladinu glukózy v krvi a hmotnosti.

Je vhodná vegetariánská strava?

V poslední době došlo k popisu několika pokusů o zlepšení zdravotního stavu diabetiků pomocí vegetariánské či veganské stravy. Vegetariánský nebo veganský typ stravy však není pro zdravotní stav dlouhodobě vhodný, a proto bychom si z této stravy měli vybrat ty nejzásadnější pozitivní vlivy, které můžeme jednoduše zařadit do každodenního jídelního lístku, a tím začít preventivní plán proti poškození nervů.

Vsaďte na ořechy a semínka

Jednou ze základních složek každé vegetariánské stravy jsou ořechy a semínka. Ořechy a semínka patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich předností je vysoký obsah vitaminů (především řady B), minerálních látek (vápník, hořčík, zinek nebo selen v případě para ořechů), bílkovin a kvalitních tuků. Zastoupení základních živin a tuků je v různých ořeších a semenech poměrně rozmanité, jak ilustruje tabulka.

Právě proto je vhodné je ve stravě vhodně střídat. Často se doporučuje zaměřit se na potraviny s vysokým zastoupením omega-3 mastných kyselin, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, působí protizánětlivě, mohou také snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a dokonce i nádory. Skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin je lněné semínko, dále chia a konopné semínko, vlašské ořechy.

Namočené se lépe tráví

Podle poznatků vitariánské, tedy živé stravy je vhodné oříšky a semínka před konzumací namáčet, nejlépe přes noc. Důvodem není jenom fakt, že případně ulehčíte svým zubům nebo mixéru, ale především to, že v nich probudíte život a ulehčíte jejich trávení.
Asi není třeba dodávat, že podstatně zdravější a pro tělo přínosnější jsou oříšky a semínka, které neprošly tepelnou úpravou (a vůbec nejlepší samozřejmě čerstvé). Až na některé alergie je s nimi zkrátka jenom jediná potíž – jsou hodně energetické a při neřízeném dlouhodobém mlsání můžete svému tělu spíše uškodit než pomoct.

Vlašský ořech

Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdravý cévní systém, protože zlepšují prokrvení v cévách, srážení krve a snižují krevní tlak. Arginin je aminokyselina, která udržuje hladké a pružné cévy. Aminokyselina L-arginin plní v organismu řadu dalších funkcí. Ovlivňuje transport dusíku, který se podílí na správné průchodnosti cév, zvyšuje produkci růstového hormonu a podporuje spalování tělesných tuků. Urychluje hojení ran, má příznivý vliv na mužskou potenci a stimuluje imunitní schopnosti organismu, tělesnou i duševní aktivitu.
Kromě velkého množství vitamínu B6 a E najdeme v ořeších i rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, měď a zinek. Další důležitou látkou obsaženou v nich jsou bílkoviny, hořčík, který zlepšuje zubní sklovinu, zlepšuje srdeční činnost a snižuje množství cholesterolu v krvi.
Měli bychom dávat pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu. Pro představu: energii ze 7 ořechů spálíme asi 40 minutami chůze. Přesto bychom je v jídelním lístku neměli vynechávat.
Vysoká energetická hodnota je způsobená velkým množstvím ořechového oleje, který se lisuje ze zralých plodů. Tento olej má široké použití ve studené kuchyni. Výborně se hodí do salátů, dodává jim bohatou ořechovou chuť.

Mandle

Mandle jsou zdrojem všech základních živin. Mají vysoký podíl proteinu, více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky (34 % mononenasycených, 11 % polynasycených mastných kyselin), které v nervové soustavě plní důležitou funkci. Navzdory tomu, že mají vysoký podíl tuků, nezvyšují hladinu cholesterolu. Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E. Další ceněné látky jsou vápník, fosfor, železo, zinek, mangan. Obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E a hodně hořčíku ve správném poměru, a proto pomáhají zlepšovat činnost srdce, léčí neurózy, zvyšují imunitu organizmu, bolavé klouby. Proto jsou mandle také vhodné pro ty, kteří trpí osteoporózou nebo demineralizací kostí. Pokud nekonzumujete mandle, protože je nemůžete rozkousat, zkuste je přes noc namočit ve vodě. Ráno jsou měkčí a po oloupání chutnají jako čerstvé. Jako náhradu můžete použít mandlový olej či mandlové mléko.

CHIA semínka

Šalvěj španělská – přírodní olejnaté semeno velice bohaté na živiny. Ideální poměr nenasycených mastných kyselin – 3:1, a proto olej z těchto semínek patří k nejkvalitnějším zdrojům esenciálních aminokyselin. Další složkou těchto semínek je vláknina, bílkoviny, fosfor, mangan, vápník. Je důležitým zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu A, C či E. Chia semínka dokáží pozitivně ovlivnit hladinu krevního cukru, protože na sebe váží vodu, vytvoří gel, a tím zpomalí činnost trávicích enzymů a proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Lide, kteří používají léky na ředění krve, by měli být opatrnější při jejich užívání.

Sezam

Jsou to semínka, která nemají téměř žádné aroma, protože neobsahují éterické oleje. Semena rostou v luscích, mají černou nebo bílou barvu a v kuchyni mají velké uplatnění. Můžeme s nimi posypat sladký i slaný pokrm, použít je ve formě pasty nebo oleje. Sezamová semínka obsahují velké množství beta karotenu, hořčíku, vápníku, zinku. Z vitaminů si nejvíc ceníme obsah vitaminu B1, B2, B3 a z minerálů fosfor, draslík, železo. Díky obsahu všech těchto látek je možné je používat pro zlepšení chudokrevnosti, při neurózách, chorobách očí, sliznic, kůže, nehtů, vlasů a celkovou podporu imunity. V tradičním léčitelství se používá sezamový olej na spáleniny, kdy se vatovými tampony nanáší na popálená místa.

Lněné semínko

Asi před sto lety bylo lněné semínko naprosto běžně používané, ale asi díky své kratší trvanlivosti jeho obliba upadala. Dnes je opět vracíme do našich kuchyní s vědomím jejich zdravých účinků v podobě semínek celých, mletých nebo jako lněný olej při studené přípravě pokrmů.
Je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin (ALA), kterých obsahují dvakrát tolik než rybí olej. Je také dobrým zdrojem omega-6, omega-9 mastných kyselin a vitaminu E a také obsahuje lignany, které jsou z třídy fytoestrogenů, které mají antioxidační účinky. Obrovský zdroj nerozpustné vlákniny je prospěšný proti zácpě a podporuje zdravé tlusté střevo a rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Ladislava Kankrlíková

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x