Jed mořských plžů diabetikům prospěje

Američtí vědci zjistili, že jed určitého druhu mořských plžů mohou využít k vytvoření nového typu rychle působícího inzulinu pro diabetiky 1. typu.

Jed mořských plžů diabetikům prospěje

Navázali tak na práci svých australských kolegů z roku 2016, kteří v jedu objevili protein rovněž umožňující vznik rychle působícího inzulinu. Vědci jsou proto přesvědčení, že jed těchto mořských plžů by mohl významně usnadnit léčbu cukrovky. Vedoucí autorka studie Helena Safavi-Hemamiová uvedla: „Tito hlemýždi vyvinuli perfektní strategii, jak zasáhnout a omráčit svou kořist. Jejich jed obsahuje až 200 různých sloučenin, z nichž jednou z nich je právě inzulin.” Při studii vědci zkoumali tři různé druhy mořských plžů a se zájmem zjistili, že každý druh hlemýždě má inzulin mírně odlišný od ostatních. Proto budou nyní vědci zkoumat každou jedinečnou skladbu inzulinu pocházejícího od všech různých plžů s cílem objevit takový, který by nejlépe vyhovoval pro vývoj rychle působícího inzulinu jako léku.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x