Je syrovátkový protein pomocník při léčbě diabetu II. typu? Přesvědčte se sami!

Je syrovátkový protein pomocník při léčbě diabetu II. typu? Přesvědčte se sami!
Syrovátkový protein má mnoho zdravotních benefitů Zdroj: Shutterstock

Počet lidí, u nichž je diagnostikován diabetes, každým dnem stoupá. Zkoumání alternativ k lékům a inzulínu se tak stává poměrně logickým krokem výzkumníků. Jednou z těchto alternativ je syrovátkový protein, který hraje důležitou roli nejenom při budování svalů a spalování tuků, ale podle nových výzkumů se může stát šikovným pomocníkem v léčbě diabetu. V čem může být nápomocný?

O důležitosti syrovátkového proteinu s ohledem na naše zdraví se mluví čím dál tím častěji. Je to jeden z nejsnazších a nejrychlejších způsobů, jak do svého těla dostat více bílkovin. Jeho konzumací můžete těžit z mnoha zdravotních benefitů – jeden z nich ocení i diabetici. Je prokázáno, že i malé množství syrovátkového proteinu před hlavním jídlem pomáhá předcházet prudkým výkyvům glukózy v krvi (více o studii níže).

Pečujete dostatečně o své zuby? Při diabetu si dejte obzvlášť záležet!

Rizika dentálních onemocnění mohou souviset také s glykémií diabetika. Pokud je hladina cukru v krvi dlouhodobě zvýšená, vede tento stav ...

Kde se vzal?

Syrovátkový protein, anglicky whey, je tekutá část mléka, která zůstává po procesu výroby sýra. Obsahuje bílkoviny, laktózu, minerály a imunoglobulin. V nynější době patří k nejdostupnějším produktům na trhu pro sportovce. Nebylo tomu tak ale vždy! Ještě donedávna byla syrovátka považována za odpadový materiál, jenž farmáři vylévali do řek nebo používali jako krmení pro zvířata. Díky zákonu o likvidaci odpadů se však začaly hledat způsoby, jak syrovátku využít. Z odpadu se tak doslova stalo zlato.

Syrovátkový protein je komplexním bílkovinovým zdrojem, který obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit samo.

Rozdělujeme ho do tří typů:

  • Syrovátkový koncentrát – nejčastěji prodávaný koncentrát, který obsahuje 50 až 80 % bílkoviny. Má nízký obsah laktózy, tuku a obsahuje řadu prospěšných látek a minerálů.
  • Izolát syrovátkového proteinu – prášek, který ještě prochází dalším zpracováním, aby se odstranila většina sacharidů a tuků. Proto je izolát vhodnou volbou pro lidi s laktózovou intolerancí. Obsahuje vyšší obsah bílkovin, proto je také mnohem dražší.
  • Syrovátkový hydrolyzát – další zpracování izolátu, u kterého dojde k enzymatickému štěpení. Tím se „hydro“ stává mnohem lépe vstřebatelným. Jeho nevýhodou je nahořklá chuť, která je obvykle maskována sladidlem.

Jak pomůže v boji s diabetem?

Odjakživa je známo, že syrovátkový protein je účinným prostředkem v prevenci proti diabetu. Nová studie z května tohoto roku, která byla uveřejněna výzkumníky z univerzity v Newcastlu, však předurčuje syrovátkovému proteinu mnohem vyšší ambice. Studie totiž uvádí, že pití i malého množství před hlavním jídlem pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, ale také je glykémie diabetika během dne mnohem lépe kontrolovatelná.

Kam s ním? Zařaďte protein ráno do ovesné kaše, v rámci svačiny ho promíchejte s jogurtem, nebo ho přidejte do nejrůznějších dezertů, aby byly vaše dobrůtky nejenom lahodné, ale také nutričně vyvážené.

Zatímco dříve byl výzkum prováděn pouze v laboratoři, tato studie probíhala při každodenním životě diabetiků. Výzkumu se podrobilo 18 lidí s diabetem II. typu, kterým byl po dobu sedmi dnů podáván syrovátkový protein a dalších sedm dnů pouze kontrolní vzorek (o čemž však neměli ponětí). Studie tedy prokázala, že syrovátkový protein je schopný regulovat hladinu krevního cukru, a tím předcházet dramatickým skokům v glykémii.

Ájurvéda jako podpůrný prostředek léčby diabetu

Ájurvéda nejsou jen komplikovaná slova a složité praktiky. Její nauka je obsáhlá a pro některé lidi může být těžko pochopitelná. Kořeny této ...

Pomocník na všech frontách

Nejen diabetici by měli zařadit syrovátkový protein do svého jídelníčku. I osoby s vysokým tlakem nebo s vysokou hladinou cholesterolu tohoto všestranného pomocníka ocení. A v čem dalším je schopný pomoci?

  • Pomáhá s chutěmi na sladké.
  • Zpomaluje rychlost průchodu stravy.
  • Stimuluje řadu hormonů, které snižují hladinu cukru v krvi.
  • Buduje svalovou hmotu a pomáhá spalovat tuky.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Díky glutationu pomáhá eliminovat volné radikály.

Závěrem

Je jasné, že vyvážený jídelníček by měl být co nejpestřejší a kromě bílkovin by měl obsahovat i sacharidy, tuky, vitamíny a minerální látky. Všechny zmíněné živiny jsou pro zdravý vývoj důležité. Proteinový prášek může být velice šikovným pomocníkem, nejenom v boji proti diabetu. Zároveň se stává ještě ne zcela probádanou oblastí, která jen zdůrazňuje potřebu dalších výzkumů.

Zdroj: Sciencedaily, Kulturistika, Gymbeam

739