Měli by diabetici ve stravě počítat i s tuky a bílkovinami?

Měli by diabetici ve stravě počítat i s tuky a bílkovinami?

Dlouhou dobu byli pacienti s diabetem zejména 1. typu zvyklí počítat v rámci správné kompenzace cukrovky pouze obsah sacharidů ve stravě. U jídel bohatých na tuky či bílkoviny (steak, losos, pizza apod.) ovšem tento výpočet není dostačující a je třeba jej rozšířit o takzvané tukoproteinové jednotky.

Jídla obsahující vyšší množství tuků a bílkovin totiž rovněž ovlivňují glykemii, ovšem často až v řádu několika hodin od konzumace daného jídla, což je výrazně později, než je zvykem u běžných sacharidů. Je tedy potřeba, aby si diabetici uvědomili, že se jak bílkoviny, tak i tuky, postupně v organismu mění na glukózu a je tedy nutné s nimi v rámci diety počítat.

Jak se naučit správně pracovat s tukoproteinovými jednotkami se snaží poradit facebooková skupina s názvem TPJ cz, kde mohou uživatelé najít přehledně zpracované informace o celé problematice. Na stránkách portal.diakobraz.cz pak mohou případní zájemci o tuto tematiku najít přehledně zpracovanou tabulku základních potravin mapující mimo jiné čas nástupu či přibližnou dobu působení konkrétní potraviny. Tipy pro výpočet tukoproteinových jednotek poskytuje na svých stránkách detskydiabetes.cz také projekt dětská diabetologie.

Zdroje:

https://www.detskydiabetes.cz/aktuality/2019-03-jidla-bohata-na-tuky-a-bilkoviny-jak-na-ne

http://portal.diakobraz.cz/2020/04/02/tpj-tuko-proteinove-jednotky-tabulka-nejbeznejsich-surovin-a-pokrmu/

533

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku