Je libo černý rybíz? V jednom šálku najdete nezdolnou imunitu i ostříží zrak

Je libo černý rybíz? V jednom šálku najdete nezdolnou imunitu i ostříží zrak
Červený i černý rybíz obsahují mnoho prospěšných látek Zdroj: Freepik

Právě teď nám na zahrádkách dozrává doslova černé zlato. Černý rybíz se svou specificky nakyslou chutí je největším zdrojem vitamínu C, který v ovoci můžeme nalézt. Díky tomu je skvělým pomocníkem nejenom v boji s nejrůznějšími onemocněními, ale také si jeho konzumací můžeme vybudovat doslova nezlomnou imunitu. Je to zkrátka a dobře vitamínová bomba, po které se vyplatí sáhnout nejenom při pečení.

Černý rybíz stojí tak trochu ve stínu toho známějšího a rozšířenějšího červeného – je to však veliká škoda, protože právě ten černý je nabitý prospěšnými vitamíny, minerály i antioxidanty. Vyzkoušet ho můžete v koláči se skvělou perníkovou drobenkou.

Pod drobnohledem

Tento druh metr a půl vysokého keře pochází prapůvodně z východní Evropy, kde se také nejvíce zabydlel. Některé prameny dokonce uvádějí, že se původně šířil právě z Čech a Moravy – nyní je pěstován ve všech oblastech s mírným klimatem.

Černé, někdy až natrpklé kuličky, vypuzují silné aroma, které některým nevadí, jiní jej nemohou vystát. Díky svému zbarvení a tomuto aromatu však obsahuje velké množství antokyanů, což je antioxidant působící proti volným radikálům, rakovině, a hlavně je více než přínosný pro diabetiky (více o antokyanech se dočtete zde).

Vysoké množství vlákniny zabrání rychlému zvýšení glykémie | zdroj: DiaStyl

Oproti červenému rybízu sice obsahuje ten černý více sacharidů – ty jsou však tvořeny přírodní fruktózou a glukózou.

Co obsahuje

V první řadě je důležité říct, že má antimikrobiální, antivirové a antibakteriální účinky – je tedy vhodný jako doplněk při léčbě všech možných neduhů. K tomu nám pomůže i vitamín C, který posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, pomáhá při nachlazení a chřipce a zároveň podporuje detoxikaci organismu.

Dalšími látkami jsou rutin, který podporuje léčbu křečových žil, vitamín A, jenž potřebujeme k dobrému zraku, niacinamid, vitamíny ze skupiny B, kyselina pantothenová, tiamin, pektiny i flavonoidy. Také ale obsahuje velké množství riboflavinu, který zabraňuje vyčerpání, příznivě působí na hubnutí, ale dokáže odbourávat i přijaté cukry a tuky ze stravy.

Zajímavost: Lidský organismus neumí vyrobit tolik potřebný vitamín C, je tedy odkázán na jeho pravidelný přísun ze stravy.

Čemu je prospěšný

Některé studie uvádějí, že své vlastnosti dokáže využít ve zpomalení růstu rakoviny, čemuž napomáhají i zmíněné antokyany. K tomu všemu posiluje imunitu, dokáže účinně bojovat s rýmou i kašlem a je skvělým pomocníkem při prevenci očních chorob. Dále:

  • působí močopudně, proti artritidě i kurdějím,
  • chrání buňky před oxidačním stárnutím,
  • pomáhá při průjmech,
  • je vhodný jako prevence při demenci a Alzheimerově chorobě,
  • posiluje žaludek a jeho trávení,
  • má pozitivní účinek na cévy a křečové žíly,
  • je skvělým pomocníkem pro vyrovnanou glykémii.

Pažitka: Nejznámější kuchyňský zázrak vyčistí i ty nejzazší kouty našeho těla

Účinky pažitky jsou dokonce tak silné, že bychom jí mohli přezdívat uklízečka našich střev a cév. Její využití v kuchyni i v tradiční medicíně je ...

Červený vs. černý

Stejně jako černý, i ten červený rybíz má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. I v něm najdete významné množství vitamínu C, flavonoidy, betakaroten, niacin i kyselinu pantothenovou. Z minerálních látek však navíc obsahuje vysoký podíl vápníku a železa, které podporuje krvetvorbu a srdeční funkci.

Červený rybíz posiluje imunitní systém, povzbuzuje náladu, harmonizuje sliznice, má očišťující účinky a podporuje trávení. Častá konzumace se však nedoporučuje lidem s ledvinovými kameny, ani těm, které trápí časté pálení žáhy.

Kam ho použít

S bobulemi rybízu se v kuchyni můžete neuvěřitelně vyřádit. Především ho můžete trhat samotný hned z keře, můžete ho přidat do smoothie, moučníků nebo salátů. Výborné je z rybízu i víno, šťáva nebo marmeláda. Pozor však na to, že po utrhnutí je dobré zpracovat jej co nejdříve.

Recept: Koláč s rybízem a perníkovou drobenkou

Suroviny na těsto:

    • 350 g špaldové mouky
    • 2 kelímky bílého řeckého jogurtu
    • 150 g polotučného tvarohu
    • 2 vejce
    • 4 lžíce tekutého sladidla

Posyp:

    • 400 g rybízu (můžete namíchat černý s červeným)

Drobenka:

    • 40 g ořechů
    • 40 g ovesných vloček
    • 25 g másla (nebo kokosového oleje)
    • 1 vanilkový cukr
    • 3 lžíce sladidla
    • lžička perníkového koření

Postup:

    1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
    2. Vypracujte těsto, které nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pokud je těsto tužší, přidejte trochu mléka.
    3. Oloupaný rybíz promíchejte s lžičkou škrobu a přidejte nahoru na koláč.
    4. Nakonec si udělejte drobenku.
    5. Pečte přibližně 40 minut.

Dobrou chuť.

Zdroje: express.co.uk, rehabilitace.info, vitalweb.cz, vimcojim.cz

1302

Diskuze k článku