Je lepek spouštěčem cukrovky?
Mohla by bezlepková dieta zabránit vzniku diabetu 1. typu? Tuto otázku si kladou vědci po celém světě. Prokázalo se totiž, že lepek a některá autoimunitní onemocnění spolu souvisejí.
Výzkum na americké Mayo Clinic ukázal možnost, že lepek by mohl být jedním z hlavních faktorů způsobujících vznik diabetu 1. typu. Studie proběhla v laboratorním prostředí, kde použité myši měly genetické dispozice k rozvoji diabetu. Vědci sledovali jejich hladiny glykemie a porovnávali údaje od myší na bezlepkové dietě s těmi na běžné stravě s lepkem.
Výsledky ukázaly, že myši s bezlepkovou dietou měly významně nižší procento výskytu diabetu 1. typu. V další fázi studie vědci začali tyto myši krmit stravou s přidaným lepkem. Výsledkem bylo, že i u těchto myší začaly stoupat hladiny krevního cukru. Je tedy možné, že lepek je důležitou součástí spouštěcího mechanismu nejen autoimunitních onemocnění, jako je například celiakie, ale i diabetu 1. typu.
Odborníci na výživu však preventivní nasazení bezlepkové diety bez příčiny, tedy bez prokázané alergie na lepek, nedoporučují.
895
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný