-- reklama --

Jarní pomazánky, které se budou hodit na velikonoční stůl: Využijte ředkvičku, celer, mrkev i vejce

Jarní pomazánky, které se budou hodit na velikonoční stůl: Využijte ředkvičku, celer, mrkev i vejce
Jarní pomazánky jsou skvělou fit verzí na velikonoční stůl Zdroj: Freepik

Jaro je kalendářně tu, i když to venku na sluníčko a rozkvetlé stromy příliš nevypadá. Tělo však po zimě potřebuje trochu čerstvé a jarně zbarvené zeleniny, aby se probudilo z hibernace, do které se v zimě dostalo přirozenou obranou na chlad. S nástupem prvních slunečních paprsků si tak tělo žádá o trochu odlehčení. Inspirovat se můžete jarními pomazánkami, které využijete i u velikonoční tabule.

Smažené řízky, bramborový salát s majonézou, tučné chlebíčky a hodně alkoholu – to jsou tradiční české Velikonoce. S takovou však nemůžete očekávat vyrovnanou glykémii. Vyzkoušejte proto tyto čtyři fit pomazánky, které si může dopřát i diabetik.

Černý kmín prospěje diabetikům jako úspěšný regulátor LDL cholesterolu v krvi

Černucha setá neboli černý kmín je plným právem jednou z rostlin, která je poměrně hojně zkoumaná pod vědeckými mikroskopy. Pokud po ní sáhnete – ...

Ředkvičková pomazánka

Teď zbystří ti, kteří si chtějí především udržet svou štíhlou linii. Ředkvička je totiž ideálním jídlem, protože má nízkou kalorickou hodnotu a využívá se právě na jaře k detoxikaci organismu a nastartování metabolismu. Kromě jiného obsahuje ředkvička kyselinu listovou, vitamín B a C a mnoho dalších minerálních látek.

Svým složením pomáhá ředkvička imunitě i psychice, navíc ale čistí střevní systém a játra, která jsou zvlášť pro diabetiky velmi důležitá. Prospěšné látky nakonec neobsahuje jen kořen, ale i její listy.

Suroviny:

    • 1 vanička polotučného tvarohu
    • 50 g změklého másla
    • 10 až 15 ředkviček
    • šťáva a kůra z půlky citrónu
    • pažitka
    • sůl, pepř

Postup:

    1. Ředkvičky nastrouhejte nebo nakrájejte najemno.
    2. Tvaroh vyšlehejte se změklým máslem, přidejte ředkvičky, pár kapek citrónové šťávy a kůru z půlky citrónu.
    3. Dochuťte solí a pepřem.
    4. Namažte třeba na nakrájený celozrnný rohlík na kolečka a ozdobte pažitkou.

Celerovo-mrkvová pomazánka

Tato pomazánka je receptem mojí maminky, která ji dělala každé Velikonoce, avšak já vám ji přináším v trochu odlehčenější formě. Celer je řazen mezi deset nejzdravějších potravin vůbec (o benefitech mrkve si můžete přečíst zde). Jak řapík, tak listy obsahují vitamín A, B, C a z minerálů nabízí draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a mnoho dalších aminokyselin.

Celer má především protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat záněty trávicího traktu a je důležitým zdrojem antioxidantů, které zabraňují oxidačnímu stresu. Navíc k tomu všemu prospívá cévám, snižuje cholesterol a pomáhá při zácpě.

Suroviny:

    • 5 mrkví
    • ½ celeru
    • 1 lžíce majonézy
    • 140 g řeckého bílého jogurtu
    • sůl, pepř

Postup:

    1. Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
    2. Přidejte majonézu, řecký jogurt a dochuťte solí a pepřem.
    3. Podávejte na celozrnné vece.

Kam s mandlovou moukou? Upečte z ní netradičního beránka ve fit verzi

Mandlová mouka je všestranným pomocníkem, kterého využijete prakticky všude. Z nepřeberného množství možností, jak ji v kuchyni využít, vám ...

Plněná vajíčka

Co by to bylo za Velikonoce bez vajec? Ať už použijete ta nabarvená, nebo si je uvaříte zvlášť, na prostřené tabuli by neměla chybět. Navíc k tomu všemu obsahují vajíčka vitamín D, B12, ale i lutein nebo selen.

Vajíčka, a to i za předpokladu, že obsahují poměrně dost tuku, jsou díky svému vysokému obsahu bílkovin skvělou volbou do redukčních jídelníčků. Samozřejmě také záleží na tom, jak si je připravíte. Plněná vajíčka jsou skvělá pro svou variabilitu a každé vajíčko můžete udělat trochu jinak.

Suroviny:

    • 5 vajec
    • řecký jogurt nebo smetanový sýr
    • lžíce hořčice
    • sůl, sladká paprika
    • pažitka
    • tuňák
    • jarní cibulka
    • chilli vločky
    • slanina

Postup:

    1. Vajíčka si uvařte natvrdo a po vychladnutí je oloupejte a opatrně rozkrojte napůl.
    2. Vydlabejte žloutky, které vyšlehejte s řeckým jogurtem nebo smetanovým sýrem.
    3. Přidejte hořčici a ochuťte solí a pepřem.
    4. Do základu můžete přidat opečenou a na kostičky nakrájenou slaninu nebo konzervu tuňáka ve vlastní šťávě.
    5. Směs přendejte do zdobicího sáčku a zdobte vzniklé bílkové vaničky.
    6. Ozdobte chilli vločkami, jarní cibulkou nebo paprikou.

Pomazánka z řepy

Červená řepa je po tisíciletí používána jako afrodiziakum, ale její zdravotní benefity jsou mnohonásobně větší. Její medicínský přínos začíná od léčby anémie, poruchy trávení, zácpy, přes poruchy žlučníku, rakovinu až po předcházení makulární degeneraci nebo podporu krevního oběhu (více informací o červené řepě se dočtete zde).

Suroviny:

    • 100 g předvařené a oloupané řepy
    • 10 g loupaného křenu
    • 250 g polotučného tvarohu
    • sůl, pepř

Postup:

    1. Křen a řepu nastrouhejte najemno (můžete také rozmixovat v jemné pyré). Přidejte tvaroh, sůl a pepř.
    2. Podávejte s celozrnnou bagetou nebo rohlíkem.
    3. Ozdobte řeřichou nebo pažitkou (to, jak naklíčit řeřichu, se dozvíte zde).

Krásné prožití velikonočních svátků a dobrou chuť.

Zdroje: recepty autorky s inspirací na jimezdrave.cz

5645

Diskuze k článku