Jarní cibulka: Pikantní zelenina pomůže s cholesterolem, při cukrovce a prospěje i zraku

Jarní cibulka: Pikantní zelenina pomůže s cholesterolem, při cukrovce a prospěje i zraku
Jarní cibulka obsahuje obrovskou spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů Zdroj: Pixabay

Jarní cibulka je proslulá pikantní natí a drobnými cibulkami, které mají podobnou chuť jako klasická cibule, ale jsou mnohem jemnější. Obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek, takže ji ocení jak diabetici, tak lidé s vysokým cholesterolem, nebo naopak nízkou imunitou. Je skvělá do polévek i pomazánek. Vyzkoušejte třeba mrkvovo-vajíčkovou jarní pomazánku. Recept najdete na konci článku.

Jarní cibulka se do značné míry podobá běžné cibuli, ale je zde několik zásadních rozdílů. U jarní cibulky se nevyvíjí plná cibule jako u klasické cibule. Cibulka je výrazně menší. Vědecký název jarní cibulky je Allium fistulosum a patří do čeledi česnekovitých (Alliaceae), kam patří i česnek, pažitka a pórek. Někdy jsou za jarní cibulku označovány i běžné, raně sklízené cibule, které ještě nedosáhly plné zralosti.

Zásobárna vitaminů a minerálů

Jarní cibulka obsahuje celou řadu živin, mimo jiné fosfor, hořčík, chrom, měď, kyselinu listovou, vápník, vitaminy skupiny B a dále vitaminy A, C a K a poměrně velké množství vlákniny. Má také velmi nízký glykemický index (15) a nízký obsah sacharidů, tuků a kalorií. Navíc je bohatá na antioxidanty, zejména kvercetin, a také na sloučeniny obsahující síru.

Kopřiva: Zázračná léčivka, která pomáhá s vysokým tlakem, záněty, při cukrovce i senné rýmě

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se v bylinné medicíně používá již odpradávna. Už staří Egypťané používali kopřivu k léčbě artritidy a bolestí ...

Zdravotní přínosy jarní cibulky

Jarní cibulka je široce využívaná potravina se spoustou léčivých účinků. S čím vším vám může pomoci?

  • Díky obsahu sirných sloučenin má jarní cibulka pozitivní vliv na krevní tlak.
  • Je zásobárnou vitaminu C, který má velký vliv na imunitu, a dokonce se podílí na tvorbě bílých krvinek, které v těle odpovídají za boj s infekcí.
  • Sloučeniny síry a antioxidant kvercetin přispívají k udržování hladiny cukru v krvi a pomáhají zvýšit produkci inzulinu. Proto je jarní cibulka vhodnou potravinou pro diabetiky.
  • Pomáhá snížit riziko rakoviny a dalších civilizačních nemocí, neboť obsažené antioxidanty a sirné sloučeniny eliminují škodlivé volné radikály.
  • Díky obsahu vlákniny má pozitivní vliv na prevenci žaludečních a trávicích potíží.
  • Je spojencem v boji proti špatnému cholesterolu, a tím přispívá ke zdraví srdce. Obsažený vitamin C pomáhá zmírnit záněty a uvolňuje cévy přivádějící krev do srdce, čímž chrání srdce před infarktem nebo mrtvicí.
  • Prospívá pokožce, protože vitamin C pomáhá při syntéze kolagenu, který je nezbytný pro udržení pružnosti pokožky. Dodává také pokožce potřebnou hladkost, a dokonce pomáhá předcházet tvorbě vrásek.
  • Vzhledem k nízkému glykemickému indexu a malému počtu kalorií je jarní cibulka považována za zeleninu vhodnou k zařazení na dietní jídelníček. Vláknina obsažená v cibulce navíc navozuje pocit sytosti, čímž podporuje menší spotřebu potravin a pomáhá při hubnutí.
  • Prospívá zdraví očí. Je vynikajícím zdrojem vitaminu A a antioxidantů, které hrají zásadní roli při udržování zdravého oka a pomáhají předcházet ztrátě zraku.
  • Obsahuje vitamin K, který je nezbytný pro srážlivost krve a zdraví kostí.

Kdo by se měl jarní cibulce vyhnout?

Navzdory pozitivním účinkům by se jarní cibulky měly vyvarovat osoby, které užívají léky na ředění krve. Obsahuje totiž velké množství vitaminu K, který působí proti lékům ředícím krev.

Mochna: Plevel s úžasnými léčivými účinky. Pomáhá při cukrovce a střevních potížích

Mochny jsou plazivé nebo nízké trvalky, kterým stačí k životu velmi málo. Udrží se i na velmi chudé půdě a jsou nesmírně odolné. Nevadí jim ani ...

Recept: Mrkvovo-vajíčková pomazánka s jarní cibulkou

Na přípravu výborné jarní pomazánky budete potřebovat:

  • 6 uvařených a loupaných vajec
  • 2 oloupané mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíci majonézy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup: Mrkve nastrouhejte najemno, vajíčka nakrájejte co nejvíce nadrobno. Jarní cibulku nakrájejte na malé kostičky. Pak vše promíchejte se zakysanou smetanou a majonézou. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým žitným pečivem.

Zdroj: truemeds.in, dále dle textu

7920

Diskuze k článku