Jarní bylinky na talíři

Jaro je sezóna nabitá pozitivní atmosférou a energií. Také jarní bylinky v sobě skrývají sílu, kterou nám mohou předat. Zatímco dříve je hospodyňky běžně přidávaly do polévek či nádivek, dnes se jedí spíš výjimečně.

Jarní bylinky na talíři

Mezi nejoblíbenější jarní plané „zelinky“ patří kopřivy, pampeliška, sedmikráska, medvědí česnek, čekanka, jetel, řebříček. Dříve je hospodyně rozsekala do polévek, udusila jako špenát nebo ve směsi s vejci a moukou z nich připravovala speciální velikonoční jídlo, kterému se říkalo hlavička nebo nádivka. Ta byla přílohou k jehněčímu nebo kozlímu masu na Boží hod velikonoční. Dalším jarním pokrmem byla polévka z kopřiv. Její příprava byla jednoduchá a výsledek byl velice chutný. Stačilo mladé žahavky uvařit ve vodě a krásně zelený vývar osolit a rozšlehat do něj vejce. U pramenišť a studánek prý ženy trhaly při východu slunce listy řeřišnice nebo potočnice a připravovaly z nich jídlo na počest ochranných vodních duchů.

Kvetoucí jarní bylinky

Sedmikrásky, pampelišky, fialky a devětsil jsou jedny z prvních jarních květin rostoucích na travnatých plochách a jejich dobré účinky na organismus jsou velice známé. Nemusí se používat pouze na přípravu povzbuzujících čajů, ale můžeme s nimi doplnit i zeleninové nebo ovocné saláty. Skvěle zdobí jarní mísy a koláče.

Pozor však na mladé pampelišky. Svou mírně hořkou chutí jsou ideální pro saláty. Neměli bychom jich však připravovat větší množství v syrovém stavu, aby nedocházelo k trávicím problémům.

Domácí bylinková zahrádka

Dalším zdrojem jarních vitaminů může být i vaše domácí bylinková zahrádka. Vyberte malý kousek svého dvorku nebo místo pro několik okrasných květináčků co nejblíže od vaší kuchyně, kde svítí sluníčko alespoň půl dne. Budete tak mít své bylinky v dosahu a čerstvou zásobu vitaminů při přípravě jakéhokoliv pokrmu. Tyto bylinky nevyžadují náročnou péči, a přesto se vám odvděčí svou vůní, chutí i zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů a chlorofylu pro očistu a posílení organismu. Pokud bychom chtěli domácí bylinky plné síly, vypěstujeme si čerstvou jarní pažitku, petrželku nebo řeřichu, a tím si pořídíme „zeleninový multivitamin“.

Jarní očistná kúra

„Jarní kúrou“ dosáhneme obnovení vyčerpaných sil po zimě. Za obecný postup považujeme přípravu lehké stravy, zvýšený přísun ovoce a zeleniny a omezení masitých pokrmů a polotovarů. Velmi důležitým prvkem je zvýšený příjem tekutin. Základem by měla být voda, voda s citrónem a bylinkové čaje, bylinkové ovocné a zeleninové freshe a smoothies. Vhodné je také snížit množství kofeinu a alkoholu. Dále je třeba si připomenout zásady zdravé výživy. Jestli přijímáme dostatečné množství bílkovin, tuků a sacharidů ve správné podobě – sacharidy složené a vlákninu. Nejen úpravou stravy můžeme zlepšit naši obranyschopnost a načerpat sílu.

Ladislava Kankrlíková

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na