Jaké účinky má chróm na diabetiky? Studie poodhalují nadějné vyhlídky!

Jaké účinky má chróm na diabetiky? Studie poodhalují nadějné vyhlídky!
Chróm se mimo jiné používá jako podpůrný prostředek pro ty, kteří chtějí ztratit nějaké to kilo navíc. Zdroj: Shutterstock

Chróm je důležitým stopovým prvkem i oblíbeným doplňkem stravy. Získal si pozornost nejen široké veřejnosti, ale také lékařů a vědců! Ti jej začali zkoumat v příměru k doplňkové léčbě diabetu. Přináší dostupné studie diabetikům něco zajímavého? Možná budete mile překvapeni.

Kvalitní potravinové doplňky mohou představovat dobré podpůrné prostředky pro správné fungování pochodů v lidském organismu. Výjimkou není ani chróm, z kterého lze těžit ve spojení s vhodně nastaveným jídelníčkem a pravidelnou pohybovou aktivitou.

Chróm jako důležitý prvek pro fungování těla

Stopový prvek chróm je prospěšný lidskému zdraví. Hraje roli v metabolismu tuků a bílkovin a podporuje působení několika enzymů nezbytných pro fungování lidského těla. Jeho nedostatkem mohou trpět třeba osoby, kterým byly dodávány živiny dlouhodobě pomocí infúze. V posledních letech se chróm dostal do hledáčku vědců i samotných uživatelů, protože je spojován s regulací chuti k jídlu a je zmiňován jako prvek, který snižuje riziko výskytu nadváhy a obezity. Do těla ho dostanete buď pomocí stravy, nebo prostřednictvím potravinových doplňků (chromium pikolinát).

Pozor na nedostatek chrómu

Nedostatek chrómu v populaci se v západních zemích téměř nevyskytuje. Může být ale způsoben konzumací nevyvážené, průmyslově zpracované stravy, ale také podvýživou, těhotenstvím, intenzivním cvičením, infekcí probíhající v těle, stresem a také užíváním kortikosteroidů.

Nedostatek chrómu se projevuje poruchami metabolismu cukrů a tuků.

Pokud nemáte v těle jeho potřebné zastoupení, objevují se tyto projevy:

  • hyperglykémie nalačno (vysoká hladina cukru v krvi),

  • hyperinzulinémie (zvýšené množství inzulínu v krvi),

  • glukózové intolerance,

  • hyperlipidémie (vysoké hladiny krevního tuku).

Krásná a zdravá pokožka nemusí být vědou! Pomoci může kyselina glykolová. Znáte ji?

Pokud si koupíte kosmetiku, která obsahuje kyselinu glykolovou, určitě neprohloupíte. Její schopnost pracovat s pletí na více úrovních oceníte ...

Chróm jako naděje pro diabetiky?

Ačkoli komplexní mechanismus účinku chrómu nebyl dosud plně objasněn, je známo, že zvyšuje citlivost tkání na inzulín. To pomáhá normalizovat a stabilizovat hladinu krevního cukru a inzulínu. Studie, které zkoumaly možné pozitivní výsledky vlivu chrómu u diabetiků II. typu ale přinesly smíšené výsledky, a proto je nutné věnovat se hlubšímu a podrobnějšímu výzkumu toho, jak moc je pro ně prospěšný. Mluví se ale o tom, že podávání chrómu spolu s biotinem (vitamínem B8) napomáhá lepší kontrole krevního cukru u pacientů s diabetem, než je tomu u chrómu samostatně.

Chróm je také využíván jako podpůrný prostředek ke snížení špatného LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi. Hovoří se i o jeho pozitivním účinku na mozkové funkce u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Chróm jako potravinový doplněk

Chróm je obecně vyhledávaným potravinových doplňkem z více důvodů. Zaměřují se na něj hlavně lidé, kteří sportují, nebo také ti, kteří se snaží o úspěšnou redukci tělesného tuku a chtějí ho nahradit svalovou hmotou. Bohužel se ale nemohou zatím plně opřít o studie, které by toto působení potvrdily. Při užívání chrómu se ale doporučuje, stejně jako u jiných doplňků stravy pro tyto účely, změna jídelníčku a zároveň zařazení pohybové aktivity. Žádný z nich totiž není všemocný a nefunguje samostatně. Výjimkou není ani chróm. 

Obecně ale platí, že větší množství chrómu, stejně jako u jiných prvků, dostanete do těla pomocí koncentrovanějších potravinových doplňků.

UPOZORNĚNÍ: Opatrnost se při užívání chrómu doporučuje osobám se závažným onemocněním jater nebo ledvin. Je také potřeba striktně dodržovat doporučené dávkování.

Bodlák jako delikatesa? Vyzkoušejte lahodný artyčok! Zejména diabetici II. typu ocení jeho příznivé účinky

Artyčok představuje výborný zdroj nestravitelné vlákniny, která podporuje zdraví vašeho zažívacího systému. Inulin je navíc zmiňován jako dobrý ...

Lze dodat tělu chróm z potravin?

Chróm lze do těla dodávat nejen pomocí potravinových doplňků. Najít tento stopový prvek můžete také v některých potravinách. Vůbec nejbohatšími zdroji jsou: pivovarské kvasnice, telecí játra, brokolice, zelené fazolky, brambory, pšeničné klíčky, švestky, houby, chřest a vaječné žloutky.

Obecné upozornění pro diabetiky na závěr: Samoléčba cukrovky může vést k vážným problémům, proto se jí důrazně vyvarujte. Pokud chcete používat potravinové doplňky s hypoglykemickým efektem, je nutné poradit se s odborníky!

Respektive, než zahájíte doplňkovou léčbu, která má za následek úpravu hladiny glukózy, musíte velmi pečlivě konzultovat volbu doplňků stravy se svým ošetřujícím lékařem, a to hlavně kvůli možné úpravě dávkování klasické medikace na diabetes.

Zdroj: Hsph.harvard, Diabetes.co, Ncbi.nlm.nih

14287

Diskuze k článku