Jak snížit nadměrnou produkci inzulinu?

Nadměrná produkce inzulinu, známá jako hyperinzulinémie, může vést k inzulinové rezistenci, která je charakteristická pro diabetes 2. typu, a dále také pro prediabetes a metabolický syndrom. Vědci z univerzity v Kodani proto zkoumají, jak nadprodukci inzulinu vyřešit.

Jak snížit nadměrnou produkci inzulinu?

Zjistili, že odstraněním nadměrného množství inzulinu z těla, se činnost beta buněk produkujících inzulin nijak neovlivní. Snažili se proto lépe porozumět celému procesu s cílem přimět organismus, aby sám snížil nadprodukci inzulinu. Přišli na to, že pokud uměle sníží množství určitého typu bílkoviny v těle, sníží se tím i škodlivá nadprodukce inzulinu. Dotyčná bílkovina je známá jako protein GRP94 a v těle podporuje proces tvorby proinzulinu a jeho následnou proměnu na inzulin ve slinivce břišní.

Existuje také přirozený způsob léčby hyperinzulinémie – jedná se například o stravování podle nízkosacharidové diety „Low carb“. Mnoha diabetikům, kteří se řídí pravidly zdravého nízkosacharidového stravování, se podařilo zlepšit hladinu glykemie, snížit svou tělesnou hmotnost a zlepšit si tak svůj zdravotní stav.

www.diabetes.co.uk

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na