Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhlami, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Doba přípravy: 35 minut

4 porce

Ingredience:

300 g jáhel
300 g předvařené řepy
100 ml bílého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
hrst vlašských ořechů
oblíbený tvrdý sýr na strouhání
hrst hladkolisté petržele
1 lžíce olivového olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy:

1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.
2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.
3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.
4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.

Zdroj: akademiekvality.cz


Jak si vybrat kvalitní ingredience?

Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou následujícíc značky kvality.

Značka „Klasa“

Tuto národní značku uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Výrobce ji získává na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz.

Značka „Regionální potravina“

Ministerstvo zemědělství ji uděluje již devět let nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Značka „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Další informace najdete na www.myjsmebio.cz.

Značka „Ekologická produkce“

Na rozdíl od předchozí „biozebry“ je značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny.

Značka „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

 

 

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na