
Banány: Zatracované ovoce, které má schopnost předcházet diabetu
Jablka, typicky české ovoce, ke kterým máme zatraceně blízko, a ze kterých umíme vykouzlit několik skvělých, tradičních pokrmů. A ač se mohou zdát naprosto běžným ovocem, opak je pravdou. Jsou totiž skvělým zdrojem protizánětlivých látek, vitamínů a především vlákniny. Tu sice můžete získat z ovoce, zeleniny nebo celozrnných výrobků, ta jablečná však snižuje chuť k jídlu, prodlužuje trávení a těžit z ní mohou i diabetici.
O vláknině jsem psala už v jiném článku, nicméně ani tady nemohu opomenout napsat, jak moc je tato složka potravy pro lidský organismus důležitá. Naštěstí si stále více lidí váží svého zdraví, přemýšlí nad svým jídlem, více se hýbou, relaxují, ale i ti leckdy jen stěží naplní doporučenou denní dávku vlákniny.
Fakt: Ženy by měly konzumovat 21 až 25 gramů vlákniny denně a muži 30 až 38 gramů za den.
Vláknina sama o sobě je látka, která váže vodu a má očistný charakter pro naše střeva. Co se jablečné vlákniny týká, patří mezi rozpustný druh a často se můžete také setkat s označením pektin. Jablečná vláknina je ryze přírodní produkt, který si můžete vyrobit i sami doma. Ve velkovýrobě se vyrábí z jablečných slupek, které se suší a následně melou na jemný prášek. Tento produkt můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, lékárnách nebo na internetu.
Výživové údaje na 100 g:
Samotná jablka ve své slupce obsahují mnoho flavonoidů, což jsou protizánětlivé látky, které působí proti stárnutí buněk. Zároveň jsou však skvělým ovocem i pro diabetiky, protože obsahují nižší podíl cukrů, a tak nezvyšují hladinu glukózy tak rychle. Vláknina obsažená v ovoci navíc tento vzestup hladiny cukru v krvi ještě zpomalí. Samotná rozpustná vláknina obsažená v jablcích:
Dále jablečná vláknina pečuje o zdraví vašich střev a podporuje jejich správnou peristaltiku. Díky tomu, že má sytící charakter, snižuje chuť k jídlu a navozuje delší pocit sytosti. Přidáním tohoto produktu do každodenního jídla můžete vyrovnat problém s nedostatečným příjmem vlákniny ve formě běžné stravy, navíc ale v ryze přírodní formě.
Zajímavost: Jablečná vláknina působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
Brokolice je darem přírody a její účinky jsou pro celkové zdraví více než působivé. Kromě toho, že je tato superpotravina nabitá ...
K využití je jablečná vláknina velmi nenáročná. Samozřejmě příjemně voní po jablkách, ale to není všechno, navíc totiž také velmi dobře chutná (je však potřeba s ní zacházet opatrně, protože stále obsahuje sacharidy). Přidat ji můžete do snídaňových kaší s ovesnými vločkami, do bílého jogurtu, využít ji můžete ve smoothie, ale přidat lze jablečnou vlákninu i do všech dezertů a sladkých těst. Tím dodá všem vašim pokrmům nejenom tisíckrát zmiňovanou vlákninu, ale i jablečný nádech.
Tip: Pokud to není nutné, jablka nikdy neloupejte! Pod slupkou se totiž skrývá nejvíce zdraví prospěšných látek.
S jablečnou vlákninou je potřeba zacházet opatrně, protože stejně jako například psyllium nabobtná a příliš velké množství by v receptu nedělalo dobrotu. Mohlo by se totiž stát, že na sebe naváže veškerou vodu a výsledek by byl spíše drolivý a málo nadýchaný. Pokud s ní však budete zacházet s mírou, neuvěříte, jak moc budou vaše recepty lahodné.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept autorky, celostnimedicina.cz, sportuj.com
946