
Išelské dortíčky: Cukroví, které nesmělo chybět ani na stole císaře Františka Josefa

Zatímco samotná císařovna Sissi si nejraději pochutnávala na lineckém cukroví, její manžel – císař František Josef I. nedal dopustit na išelské dortíčky, které můžete znát také pod názvem brabantské. Jde o tradiční cukroví pocházející z oblasti Rakouska-Uherska, které vnese na váš stůl kouzlo staré monarchie. Oblíbenost tohoto cukroví je po staletí neměnná, však kdo by také odolal křehkému kakaovému těstu s ořechovou náplní...
Išelských dortíčků, stejně jako každého jiného cukroví, je několik variant. V základě se však jedná o kakaová kolečka slepená marmeládou nebo ořechovou náplní. Tyto minidortíčky se dále zdobí čokoládou a mandlemi, ořechy nebo pistáciemi. Pojďte s námi vyzkoušet tento klasický rakousko-uherský recept v odlehčené variantě.
Odkud se vzal dvojí název
Původ išelských dortíčků nalezneme u zkušených cukrářů z lázeňského letoviska Bad Ischl. Odtud tedy pochází i jejich název, pod kterým se rozšířil do celého světa. Druhý název – brabantské cukroví – je znám spíše jen okrajově a je odvozen od města Brabant, kde bylo toto cukroví v roce 1958 po dlouhé době představeno veřejnosti na světové výstavě v Belgii, a kde také získalo zlatou medaili.
Na stole monarchy
Lázeňské město Bad Ischl se těšilo největší popularitě v 19. století, kdy na své léčivé prameny lákalo nejvýznamnější hosty z celé monarchie. Mezi nimi nesměl chybět ani sám císař František Josef I., který do Bad Ischlu jezdil rád už v době svého dětství. Nakonec i svou budoucí ženu, císařovnu Sissi, potkal právě v tomto lázeňském městě. Išelské dortíčky, které se mu pokaždé nabízely v oblíbené cukrárně Zauner, si zamiloval do té míry, že si je pro sebe a celý dvůr nechával v krabicích dovážet až do Vídně.
Skořice: Objevte blahodárné účinky tohoto exotického koření
Skořice je tradiční starodávné koření, které se do Evropy dostalo za dob křižáckých válek. Nicméně v Asii i Africe bylo hojně využíváno už za dob ...
Sláva išelských dortíčků
Išelské dortíčky pocházejí od svého prvopočátku z cukrárny Zauner a pečou se ve dvou variantách. Křehká a jemná varianta, která se skládá ze dvou osmicentimetrových koleček, které se slepí lanýžovým krémem a polijí tenkou vrstvou křupavé čokoládové polevy. Celý dortík nakonec zdobí najemno nasekané pistácie. Druhou variantou je speciální vánoční verze, na kterou se používá piškotové těsto s lískovými oříšky – kolečka se slepují marmeládou, polévají čokoládou a zdobí mandlemi nebo různými vánočními figurkami.
S první zmíněnou variantou vyhrála cukrárna Zauner roku 1958 zlatou medaili na výstavě v Bruselu a dodnes se podle tohoto receptu, který je tajný a bezpečně uložený v domě zakladatele cukrárny Johanna Zaunera, slavné išelské dortíčky pečou.
Zajímavost: Išelské dortíčky se objevily i v koncertní skladbě Eugena Brixela, který na počest slavného cukroví složil valčík s názvem Ischler Törtchen.
Recept: Odlehčené išelské dortíčky
Išelské dortíčky jsou opravdovou lahůdkou, kterou si v malém množství může dopřát opravdu kdokoliv. Pamatujte však na to, že aby se chutě správně prolnuly, je dobré nechat išelské dortíčky alespoň týden odležet.
Fakt: Myslete na to, že jakékoliv cukroví v odlehčené variantě je stále cukroví plné sacharidů a tuků. Není proto ani tak důležité, jakou mouku použijete, nebo smícháte-li náhradní sladidlo s klasickým řepným cukrem, ale mnohem důležitější je hlídat si zdravé množství konzumovaného cukroví.
Suroviny na těsto:
- 300 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 200 g másla
- 100 g sladidla
- 80 g mandlí
- 1 žloutek
- 1 lžíce kakaa
- kůra z poloviny citronu
Suroviny na krém:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g másla
- 100 g sladidla
- 1 lžíce kyselejšího džemu
- 2 lžíce rumu
Na ozdobu:
- 100 g kvalitní čokolády
- mandle nebo ořechy
Postup:
- Úplně na začátek je potřeba spařit mandle, oloupat je, osušit a pomlít.
- Poté spojte všechny ingredience v kompaktní těsto a nechte minimálně do druhého dne odpočinout. Sladidlo zvolte podle sebe – diabetici vsadí na xylitol nebo erythritol v moučkové variantě, jinak je možné použít i třtinový cukr.
- Těsto vyválejte na tenký plát (nejlépe mezi dvěma potravinovými foliemi) a vykrajujte menší kolečka, která pokládejte na pečicí papír.
- Dejte péct na 180 °C a jeden plech pečte přibližně deset minut.
- Poté si vyšlehejte náplň z vlašských ořechů, másla, sladidla (opět podle sebe), džemu a rumu. Nejdříve vyšlehejte změklé máslo se sladidlem a postupně přidávejte další ingredience.
- Směsí slepte dvě kolečka k sobě a vrch vzniklého dortíčku namočte do kvalitní rozpuštěné čokolády s vysokým obsahem kakaa a trochou ztuženého tuku. Ještě, než čokoláda ztuhne, položte do středu půlku vlašského ořechu nebo mandle.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept podle autorky, regiony.rozhlas.cz
19630