Inulin by neměl ujít pozornosti diabetiků! Užití má nejen jako rostlinné sladidlo

Inulin by neměl ujít pozornosti diabetiků! Užití má nejen jako rostlinné sladidlo
Pro účel výroby potravinových doplňků a jako potravinová přísada se inulin nejčastěji získává z kořene čekanky. Zdroj: Shutterstock

Inulin je přírodní prebiotická vláknina, která se nachází v některých rostlinách. Obsahuje ji například kořen čekanky. Víte, jaký prospěch mohou mít z této látky konkrétně diabetici? To prozradí výzkumy. Benefitů se naskýtá nespočet!

Kromě toho, že se inulin používá jako potravinový doplněk, hraje významnou roli i v kosmetice. Hydratuje pokožku a obnovuje rovnováhu kožní mikroflóry.

Co je inulin?

Inulin je látka nacházející se přirozeně v rostlinných zdrojích. Nejčastěji se extrahuje z kořene čekanky, ale najdete ho třeba také v agáve, česneku, chřestu, artyčoku nebo topinamburech. Chemicky se jedná o lineární polysacharid, složený z jednotek glukózy a fruktózy.

Inulin je blízký škrobu a řadí se do třídy fruktanů. Není stravitelný, ale funguje jako potrava pro dobré bakterie v trávicím systému.

Doporučován je inulin také jako prostředek podporující hubnutí. A to z toho důvodu, že vyvolává pocit delšího nasycení a reguluje chuť k jídlu. V potravinářství se používá inulin jako činidlo pro zlepšení textury výrobku a přidává se do jogurtů či pečiva. Má nízký obsah kalorií.

Jak se inulin používá v přírodním léčitelství?

Indikován bývá inulin jako účinné prebiotikum pro ozdravení střev. Osvědčuje se také při léčbě specifických zažívacích problémů, jako jsou například zácpy a záněty trávicího systému. Mluví se i o jeho schopnosti snižovat hladiny krevních lipidů (tuků). Dále podporuje i lepší vstřebávání určitých minerálů, konkrétně hořčíku a vápníku lidským tělem. Podle studií je pro tento účel nejlepší podávat jej dospívající mládeži a ženám v průběhu menopauzy. Je také cenným pomocníkem pro posílení imunitního systému a pro udržení dobrého kardiovaskulárního zdraví.

UPOZORNĚNÍ: Inulin není vhodný pro alergiky na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (sedmikrásky, pampelišky atd.), může být problematický také při pylových alergiích. U citlivějších jedinců může způsobit projevy plynatosti.

Rozhovor: O veganství při diabetu jsme pohovořili s odbornicí Michaelou Levíčkovou

Michaela přestala jíst maso v patnácti letech z etických důvodů. Díky zálibě v dobrém jídle se stala populární blogerkou, která oblažuje své ...

Čím může být prospěšný při diabetu?

I když studie, které by plně jednohlasně potvrdily pozitivní účinky inulinu na snižování krevního cukru, stále probíhají, některé již ukázaly příznivé výsledky. Jako prospěšný pro diabetiky je inulin uváděn hlavně proto, že zpomaluje trávení, a tím pádem i umožňuje postupné zvyšování hladiny cukru v krvi. Hovoří se také o jeho schopnosti zvyšovat citlivost na inzulín. Výzkumy kromě jiného ukazují, že napomáhá i ke snižování hladiny škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Inulinový prášek, který má nasládlou chuť, je ideální jako rostlinné sladidlo pro diabetiky. Má také mírnou želírovací schopnost, takže může fungovat i jako zahušťovadlo.

Inulin (nejen) jako mocný kosmetický pomocník

Inulin je rozpustný ve vodě. Jako kosmetická přísada se obvykle získává extrakcí z kořenů čekanky, následovanou enzymatickou hydrolýzou, čištěním a poté sušením. A jaké další zajímavosti o inulinu víme?

  • K účelům výroby domácí kosmetiky je k dostání ve formě prášku.

  • Je to prebiotikum, zdroj potravy pro dobré bakterie přítomné na povrchu pokožky.

  • Podporuje přirozenou obranyschopnost kůže a napomáhá jí bránit se proti škodlivým patogenům. Což může být velkým plusem při snaze o snižování kožních zánětů, svědění, pálení a červenání.

  • Napomáhá obnovit rovnováhu vlasové pokožky i pleti.

  • Inulin je také známý jako dobré hydratační činidlo, chrání pleť před ztrátou vody, zadržuje ji v buňkách a zachovává dobrou elasticitu pokožky.

  • Mohou jej obsahovat pleťové krémy, gely, hydratační mlhy, šampony a kondicionéry, peelingy a další kosmetické výrobky.

  • V šamponech a kondicionérech napomáhá zachovat nejen zdravou pokožku hlavy, ale také chrání vlasová vlákna.

Zdroj: HealthlineSciencedirectResearchgateNcbi.nlm.nih

7123

Diskuze k článku