Indie u vás doma: Recept na kuřecí tandoori s pečeným květákem
Pojďte s námi ochutnat křehké pečené kuře s tandoori kořením, opečeným květákem a cizrnou z jednoho pekáče. Tento jednoduchý indický recept vás překvapí svou neobvykle bohatou chutí, ale i snadnou přípravou. Navíc obsahuje všechny potřebné živiny, včetně pořádné porce bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.
Když se řekne tandoori, mnoha lidem se vybaví indická variace kuřete. Samotné slovo tandoori však označuje hliněnou nebo kovovou vysokou pec, která je zapuštěná v zemi a slouží pro přípravu masa, placek a omáčky. V tomto případě máme však na mysli koření tandoori masala, které si můžete podle receptu připravit doma, nebo jej koupit v obchodě v podobě sypkého koření či pasty.
Základní suroviny:
- 4 ks kuřecích stehenních řízků (můžete použít i prsní řízek)
- 1/2 ks čerstvého květáku
- 1 plechovka nakládané cizrny
- 2 ks cibule
- 2 kelímky řeckého neochuceného jogurtu
- olivový olej dle potřeby
Koření tandoori masala:
- sůl a mletý pepř dle chuti
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 2 cm oddenku čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky skořice
Snadný recept na trhané hovězí maso
Hovězí maso je jednou z nejlepších variant při redukčním jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin a poměrně malé množství tuku. Jeho variabilita vás ...
Postup:
- Nejprve si připravte směs z koření (pokud jste si ji nekoupili v obchodě). Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno, česnek utřete se solí (množství použijte dle preferencí) a přidejte všechny ostatní ingredience, včetně mletého pepře podle chuti.
- Dále si nakrájejte na širší nudličky kuřecí maso a vložte jej do mísy.
- Čerstvý květák pak rozdělte na malé růžičky o velikosti cca 4 až 5 cm (kdo má raději měkčí zeleninu, ten může květák předvařit v osolené vodě z každé strany tři minuty).
- Z připravené kořenící směsi tandoori masala a z řeckého jogurtu si následně připravte marinádu, kterou přelijte maso spolu s růžičkami květáku a nechte minimálně hodinu marinovat.
- Po uplynutí doby marinování si připravte pekáček, který lze vyložit pečicím papírem. Do něj postupně vrstvěte kuřecí maso, květákové růžičky a také přidejte loupanou cibuli pokrájenou na kolečka + scezenou cizrnu z konzervy.
- Pekáč se surovinami dejte do předehřáté trouby a pečte alespoň tři čtvrtě hodiny při teplotě přibližně 160 až 180 °C (záleží na vašich zvyklostech a zkušenostech s troubou).
- Pečené kuřecí tandoori podávejte ideálně s indickými plackami naan nebo s vařenou rýží.
TIP: Kombinace pečeného kuřete s květákem si bude výborně rozumět s tzatziki.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
2903