Indie u vás doma: Recept na kuřecí tandoori s pečeným květákem

Indie u vás doma: Recept na kuřecí tandoori s pečeným květákem
Indická kuchyně je díky svému koření více než vhodná pro diabetiky. Zdroj: Shutterstock

Pojďte s námi ochutnat křehké pečené kuře s tandoori kořením, opečeným květákem a cizrnou z jednoho pekáče. Tento jednoduchý indický recept vás překvapí svou neobvykle bohatou chutí, ale i snadnou přípravou. Navíc obsahuje všechny potřebné živiny, včetně pořádné porce bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.

Když se řekne tandoori, mnoha lidem se vybaví indická variace kuřete. Samotné slovo tandoori však označuje hliněnou nebo kovovou vysokou pec, která je zapuštěná v zemi a slouží pro přípravu masa, placek a omáčky. V tomto případě máme však na mysli koření tandoori masala, které si můžete podle receptu připravit doma, nebo jej koupit v obchodě v podobě sypkého koření či pasty.

Základní suroviny:

  • 4 ks kuřecích stehenních řízků (můžete použít i prsní řízek)
  • 1/2 ks čerstvého květáku
  • 1 plechovka nakládané cizrny
  • 2 ks cibule
  • 2 kelímky řeckého neochuceného jogurtu
  • olivový olej dle potřeby

Koření tandoori masala:

  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 cm oddenku čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky skořice

Snadný recept na trhané hovězí maso

Hovězí maso je jednou z nejlepších variant při redukčním jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin a poměrně malé množství tuku. Jeho variabilita vás ...

Postup:

  1. Nejprve si připravte směs z koření (pokud jste si ji nekoupili v obchodě). Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno, česnek utřete se solí (množství použijte dle preferencí) a přidejte všechny ostatní ingredience, včetně mletého pepře podle chuti.
  2. Dále si nakrájejte na širší nudličky kuřecí maso a vložte jej do mísy.
  3. Čerstvý květák pak rozdělte na malé růžičky o velikosti cca 4 až 5 cm (kdo má raději měkčí zeleninu, ten může květák předvařit v osolené vodě z každé strany tři minuty).
  4. Z připravené kořenící směsi tandoori masala a z řeckého jogurtu si následně připravte marinádu, kterou přelijte maso spolu s růžičkami květáku a nechte minimálně hodinu marinovat.
  5. Po uplynutí doby marinování si připravte pekáček, který lze vyložit pečicím papírem. Do něj postupně vrstvěte kuřecí maso, květákové růžičky a také přidejte loupanou cibuli pokrájenou na kolečka + scezenou cizrnu z konzervy.
  6. Pekáč se surovinami dejte do předehřáté trouby a pečte alespoň tři čtvrtě hodiny při teplotě přibližně 160 až 180 °C (záleží na vašich zvyklostech a zkušenostech s troubou).
  7. Pečené kuřecí tandoori podávejte ideálně s indickými plackami naan nebo s vařenou rýží.

TIP: Kombinace pečeného kuřete s květákem si bude výborně rozumět s tzatziki. 

Dobrou chuť.

Zdroj: recept autorky 

1678