I venku se můžete najíst kvalitně. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel

I venku se můžete najíst kvalitně. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel
Váš chod by měl obsahovat libové maso nebo jiný zdroj bílkovin. Doporučujeme vám ryby nebo luštěninová jídla, pakliže je na jídelním lístku objevíte. Zdroj: Shutterstock

Nejen naše zkušenosti z praxe, ale i studie spojují jedení venku s přejídáním a nevhodným výběrem potravin. Jak se stravovat lépe a zdravěji? Posvítili jsme si na několik základních pravidel.

Čtěte jídelní lístky

O restauraci i obyčejném stánku s občerstvením mnoho prozradí „jídelák“. NE, pokud je plný smažených jídel. Kuchař zřejmě neumí dobře vařit, ale dobře fritovat. ANO, pokud v jídelním lístku najdete kvalitní nesmažené maso nebo ryby, dostatek zeleniny a sezónní suroviny (v létě například lesní houby, cuketa, meruňky, švestky atd.). ANO i zážitkovým restauracím, které mohou zpestřit nebo být cílem vaší dovolené. Takové podniky si ale nechte doporučit, vyplatí se sledovat i recenze na internetu.

Ptejte se

V klasických restauracích se bohužel stále často setkáváme s přístupem, že je obsluha nikoliv host pánem. Budete ale utrácet své peníze. Máte nárok vědět a rozhodnout se, co budete jíst. Číšníkovo pubertální přehazování očima ignorujte. Ptejte se na složení jídla i na způsob vaření. Není-li pro vás jídlo vhodné, poproste o obměnu pokrmu. Nevyžádaný předkrm (pečivo), dezert či sušenku ke kávě nechte obsluhu s poděkováním odnést ze stolu.

Můj příběh: Při kašli mi uniká moč. Stydím se jít k lékaři

Paní Jana (jméno bylo na žádost čtenářky změněno, pozn. red.) podle svých slov skoro až do padesátky nevěděla, co jsou to nemoci. „Cukrovka mě ...

Nejezte smažené

Smažení zvyšuje množství tuku a energie v jídle, a navíc je to zdravotně riziková kulinární úprava vůbec. Tečka. A když už máte ten den D, plánované vybočení, nezkrotnou chuť – nedávejte si smažené se smaženým. Smažený sýr nebo řízek si dejte s vařenými brambory nebo naopak hranolky s nesmaženým plátkem masa.

Dopřejte si kvalitní zdroj bílkoviny

Váš chod by měl obsahovat libové maso nebo jiný zdroj bílkovin. Doporučujeme vám ryby nebo luštěninová jídla, pakliže je na jídelním lístku objevíte. Tyto potraviny v jídelníčcích stále chybí, a tak si můžete na dovolené vylepšit skóre a nabrat inspiraci k domácímu vaření.

Bez zeleniny to nejde

Vybírejte si jídla se zeleninou, a pokud chybí, přiobjednejte si malý salát. Ano, saláty jsou leckdy dražší než hlavní chod. Vynecháte-li zeleninu v objednaném jídle, nezapomeňte ji doplnit z vlastních zásob později. Zejména mezi ženami jsou v létě oblíbené zeleninové saláty. Pamatujte, že samotný zeleninový salát nestačí. Musí obsahovat i zdroj bílkovin a pokud nemáte nízkosacharidovou dietu, tak i vařenou přílohu nebo pečivo. Na druhou stranu salát může být slušnou energetickou bombou. Ptejte se předem obsluhy na složení. Chtějte vědět, zda je ochucený dresinkem, smaženými krutony, slaninou, smaženým masem nebo tučným sýrem.

Pozor na sladké pokrmy

Doma si můžete připravit odlehčenou variantu s vyšším podílem tvarohu, menším množstvím másla, cukru apod. Ale v restauracích…tam nám dopřávají, aby pořádně rozdováděli naše chuťové pohárky. Kuchaři nešetří cukrem, máslem, smetanou ani šlehačkou. Nechte si sladká jídla raději na doma. Případně poproste obsluhu o drobnou obměnu a dejte si jídlo aspoň s někým napůl.

Vlčí hlad: Za nutkavými nájezdy na ledničku může být volání těla o pomoc

Vlčí hlad sám o sobě není onemocněním. Jde spíše o subjektivní pocit extrémně intenzivního hladu, ke kterému mohou přispívat různé faktory, ať už ...

Kvantita hraje důležitou roli

Studie i praxe ukazují, že se více přejídáme, jsou-li nám předkládány větší porce. Hledejte informace o množství v jídelním lístku. Ptejte se obsluhy. Sledujte velikost porcí u jiných stolů.

Jsou-li porce obrovské: rozdělte se, vezměte si část k večeři, místo velkého menu si dejte polévku a předkrm nebo dětskou porci.

Hlídejte si alko i nealko drinky

Dívám se v restauracích kolem sebe a častěji než vodu vidím u jídla kofolu nebo pivo. Je to ale zbytečná energie navíc, pijte ideálně vodu. Pokud potřebujete nutně pivo, zvolte aspoň jeho nealkoholickou variantu.

Objednávejte si jako první 

Nečekejte na objednávky ostatních. Mohou vás přimět k tomu, že si objednáte podle cizích mlsných jazýčků a později budete takové volby litovat. Výzkumy potvrzují, že lidé mají tendenci se podvědomě napodobovat a stolování není výjimkou.

IFMSA bude u příležitosti Světového dne diabetu pořádat osvětové akce pro veřejnost v českých městech

IFMSA Česká republika je členem organizace IFMSA, mezinárodního spolku spojujícího studenty medicíny z více než 130 zemí světa. Vizí IFMSA je ...

Nechoďte do restaurace hladoví

Pokud jste hladoví, dejte si malou svačinku. Jablko, mrkev, hrstku oříšků, bílý kefír nebo cokoli jiného, co je zdravé a zažene největší hlad. Proč? Protože snížíte pravděpodobnost, že si později objednáte něco, co byste neměli nebo nechtěli.

Ing. Hana Pávková Málková | zdroj: časopis DIAstyl, se souhlasem Ing. Hany Pávkové Málkové

Ing. Hana Pávková Málková

Absolventka VŠCHT se zaměřením na kvalitu a bezpečnost potravin. Zabývá se redukcí hmotnosti se zaměřením na trvalou změnu životních návyků ve společnosti STOB. Je spoluautorkou knih o výživě.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek od Ing. Hany Pávkové Málkové

922

Diskuze k článku