Houby ovlivňující cukr v krvi: Májovka a čirůvka fialová

Na hladinu cukru v krvi mohou příznivě působit nejen bylinky, ale také některé houby. Patří k nim i čirůvka májová, zkráceně májovka, a čirůvka fialová. Obě rostou ve skupinách, které občas tvoří dobře známé „čarodějné“ kruhy.

Houby ovlivňující cukr v krvi: Májovka a čirůvka fialová

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) byla již v minulosti podrobena detailnímu výzkumu. Zjistilo se, že její konzumace přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a byly identifikovány hned dvě látky, které jsou za tento účinek zodpovědné. Stejné látky pak byly potvrzeny i v některých jiných houbách, například čirůvce fialové a strmělce masové.

Kdy a kam na májovky?

Májovka je houbaři vyhledávaná pro svoji výtečnou chuť. Byly ovšem popsány i případy individuální nesnášenlivosti této jinak kvalitní houby. Můžeme ji nalézt od dubna do května, méně často až do června a zcela výjimečně i na podzim. Roste v trávě v parcích, zahradách, na lukách, pod listnatými stromy a keři, v nížinách i v podhorských oblastech. Někdy se s ní setkáme rovněž na okrajích lesů, zřídka pak na holé lesní půdě.

Na jednom místě se zpravidla vyskytuje více plodnic, které mohou být uspořádány v kruzích. Plodnice mívá 3–15cm široký klobouk, nejdříve zvoncovitý, později široce rozprostřený. Jeho barva bývá čistě bílá až žlutá, pokožka je hladká. Lupeny jsou velice husté, u třeně zaoblené, bílé až krémové. Jejich barva se nemění. Pevný, uvnitř plný válcovitý třeň je přibližně 3 cm široký. Jak houba stárne, ve spodní části hnědne. Čirůvka májovka má bílou dužinu, jež se na řezu nezabarví. Příjemně intenzivně moučně voní i chutná.

Záměna může být velmi nebezpečná

Čírůvku májovku je možné zaměnit s vláknicí začervenalou. Od té se liší trvale světlou, bílou či bělavou barvou všech částí plodnice, které nikdy nečervenají. Na rozdíl od vláknice začervenalé, jejíž plodnice při poranění nebo stářím mění barvu na cihlově červenou. Velmi nebezpečná by mohla být záměna také s bílými muchomůrkami (jarní, jízlivá), kterým se podobají zejména mladé plodnice.
Starší plodnice májovek by mohly být zaměněny i se závojenkou olovovou.

Čirůvce fialové chladno nevadí

Čirůvka fialová (Lepista nuda) patří mezi ty druhy hub, jež lze s úspěchem i pěstovat. V přírodě roste na rozdíl od předchozího druhu při teplotách kolem 15 °C od července do listopadu či do prvních mrazíků. Někdy se s ní lze setkat i na jaře. Stejně jako májovka roste ve skupinách a v kruzích.
Klobouk mívá sklenutý, u starších plodnic plochý, nejprve fialový, později hnědý. Za vlhka bývá lesklý a jeho okraj zůstává dlouho podvinutý. Fialové, ve stáří hnědorůžové lupeny na spodku klobouku jsou husté, zaobleně přirostlé ke třeni a lehce se dají oddělit od dužiny klobouku. Výtrusný prach bývá šedorůžový. Plný, válcovitý třeň je 5–10 cm dlouhý, asi 3cm široký, na bázi rozšířený. Má fialovou barvu a stříbřitě bílou podélně vláknitou strukturu. Dužina bývá fialová, měkká, příjemné vůně a nasládlé chuti.

Houbu je možné zaměnit za jiné druhy čirůvek například drobnější čirůvku špinavou (Lepista sordida) případně čirůvku dvoubarevnou (Lepista saeva). Obzvlášť je však nutné dát pozor na záměnu s jedovatými pavučinci, jako jsou například pavučinec kafrový či pavučinec kozlí. Liší se od čirůvky fialové nepříjemným pachem a jejich výtrusný prach je rezavě hnědý.

Za syrova je jedovatá

Čirůvku fialovou je nezbytně nutné před konzumací důkladně tepelně zpracovat. Za syrova je jedovatá, protože obsahuje látky poškozující červené krvinky – hemolyziny. Delší tepelnou úpravou se hemolyziny ničí, byly však popsány případy, kdy u zvláště citlivých jedinců její požití i po důkladné tepelné úpravě vyvolalo zažívací potíže. Nejen při konzumaci čirůvek, ale i jiných hub mohou vzniknout zdravotní potíže. Ty je nutné konzultovat vždy s lékařem, který je podrobně obeznámen s celkovým zdravotním stavem pacienta.

Pozor na alkohol a hypoglykemii

K výraznému poklesu hladiny cukru v krvi může dojít již po požití 200–250 g čirůvky fialové nebo čirůvky májovky. Jídla z těchto druhů čirůvek by proto neměli jíst lidé, kteří mají nebo mohou mít sníženou hladinu cukru v krvi (například pacienti trpící onemocněními jater, ledvin či slinivky břišní, užívající léky, které by mohly maskovat příznaky hypoglykemie, ale také lidé velmi těžce pracující apod.). Rovněž není vhodné pít současně s konzumací čirůvek alkoholické nápoje. Opatrní musí být i diabetici, kteří užívají perorální antidiabetika zvyšující produkci vlastního inzulinu, i pacienti léčení inzulinem.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na